HISTÒRICA VISITA OFICIAL

Sánchez pacta un marc per parlar de drets humans amb Cuba

El president firma amb Díaz-Canel un acord bilateral de consultes permanents

El cap de l'Executiu confia a aplanar la visita dels Reis el novembre del 2019

undefined45993838 cuba s president miguel diaz canel  r  shakes hands with spa181122211330

undefined45993838 cuba s president miguel diaz canel r shakes hands with spa181122211330 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Feia tres dècades que la relació política entre Espanya i Cuba estava adormida en una mena d’hibernació anòmala, un parèntesi que va acabar aquest dijous amb l’arribada de Pedro Sánchez a l’illa. És el primer president en visita oficial a l’Havana des del viatge de Felipe González el 1986, i la trobada amb el seu homòleg cubà, Miguel Díaz-Canel, inaugura una nova etapa en un moment de canvi en aquesta riba de l’Atlàntic.

Sánchez ha evitat reunir-se ambl’oposició  al règim, però resol el controvertit afer de com abordar la qüestió dels drets humans a Cuba amb un acord firmat amb el seu homòleg. Els dos mandataris van rubricar aquest dijous al palau presidencial de l’Havana un marc de consultes permanents. És un mecanisme bilateral estable que es reunirà com a mínim una vegada a l’any per  establir "un diàleg franc" en què es podrà "parlar de tot", inclosos els drets humans.

Fonts del Govern han explicat que aquesta expressió està recollida literalment en el text de l’acord i que implica que es podran abordar "tots els drets humans" en les reunions. Les trobades, que seran anuals, se celebraran a l’Havana i Madrid, entre els respectius ministeris d’Exteriors.

Sánchez i Díaz-Canel també van rubricar un segon pacte, que recupera la cooperació cultural trencada des del mandat de José María Aznar

Acompanyat per la seva dona

Sánchez va arribar a l’aeroport José Martí acompanyat per la seva dona, Begoña Gómez. El Govern cubà els va rebre amb honors militars i un sopar al palau presidencial. Entre els aspectes que el cap de l’Executiu espanyol va posar sobre la taula hi va haver la visita dels Reis, que pot ser que es tanqui per a la commemoració del 500è aniversari de la fundació de l’Havana, el novembre del 2019.

Les autoritats cubanes es van quedar esperant l’any passat un viatge que no tenia data concreta però que es va posposar ‘sine die’. Tot i que cap de les parts ho confirma oficialment, en converses informals l’Havana entén que la crisi catalana de l’1-O va frustrar el viatge. 

Pel cap de l’Executiu caribeny la visita és un reconeixement substantiu en un mandat que va estrenar el mes d’abril passat i en què tota la comunitat internacional té posada la mirada davant de les expectatives de transformació del règim castrista: una obertura comercial relativa i una pàtina de democratització, amb una reforma constitucional que expandeix drets (com el matrimoni homosexual), però que manté el règim de partit únic. 

Per la Moncloa, la visita constitueix una ocasió d’or en diverses esferes.

En l’àmbit simbòlic, Sánchez s’anota un punt al descongelar els llaços amb un país que acull la tercera comunitat d’espanyols de Llatinoamèrica (després de l’Argentina i Veneçuela). El Govern reconeix que l’absència de presidents a l’illa era una “anomalia” que encara es feia més incòmoda després de les visites d’altres líders internacionals a l’illa. L’expresident dels EUA, Barack Obama; el francès François Hollande, i els màxims representants de Portugal, Itàlia, Irlanda, Àustria o els últims tres papes han passat per Cuba sense que Espanya tornés a posar-hi un peu. 

Cita econòmica

Notícies relacionades

En l’àmbit econòmic, dos vessants. D’una banda, la visita de Sánchez consolida la posició de les empreses espanyoles per aconseguir els contractes emblemàtics que vol emprendre Cuba en el seu procés de transformació. Tot i que no està previst firmar cap gran acord en aquesta visita, el Govern ja ha confirmat que confia a ultimar les negociacions de projectes substantius i el president participa aquest divendres en un multitudinari fòrum empresarial hispano-cubà. 

A més, amb aquest reconeixement a les companyies espanyoles, Sánchez prova d’acostar-se a un món empresarial que el va rebre amb recels. Ambl’avançament electoral en un horitzó que s’acosta, el president busca una mica més de sintonia i, també, contractes per posar sobre la taula en la rendició de comptes per quan comenci la campanya electoral. Algunes de les companyies han viatjat amb Sánchez fins a Cuba a l’avió presidencial, entre les quals, representants de Telefónica, Iberia, Grup Iberostar, Air Europa, CEOE o Llorente y Cuenca.