CONSELL CIUTADÀ

Iglesias augmenta la pressió sobre Sánchez

El dirigent morat demana assumir "que hi pot haver eleccions molt aviat"

"L'estil parlamentari rufianista no és la tàctica més assenyada", ha recordat

GRAF7221. MADRID, 20/09/2018.- El secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante la rueda de prensa ofrecida al término del pleno celebrado hoy en el Congreso. EFE/Emilio Naranjo

GRAF7221. MADRID, 20/09/2018.- El secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante la rueda de prensa ofrecida al término del pleno celebrado hoy en el Congreso. EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias ha augmentat la pressió sobre Pedro Sánchez. Al començament del Consell Ciutadà Estatal, s’ha dirigit a la direcció del seu partit per plantejar una pregunta retòrica: "¿Es pot governar per decret?". I la resposta, davant de tota la directiva del seu partit, ha sigut senzilla: "No".

Així, Iglesias ha remarcat que governar amb decrets "no és gaire real", cosa que impedirà que Sánchez "es pugui gaire temps" a la Moncloa. Un missatge que serveix per incrementar la tensió entre el líder dels morats i el president del Govern, després que aquest matí Iglesias li retragués que abans de viatjar a Cuba "caldria solucionar algunes coses internes primer".

"Hem d’assumir tots els escenaris i assumir que hi pot haver eleccions molt aviat" ha assenyalat el líder morat. I és que, els dirigents de Podem estan començant a treballar en una situació de possible avançament electoral des que dilluns passat el ministre de Foment, Jose Luis Ábalosva obrir la porta a un "superdiumenge" electoral el 26 de maig, en el qual coincidissin els comicis locals, autonòmics, europeus i generals. 

Govern i partits independentistes

En la línia dels últimes setmanes, el dirigent morat ha instal·lat el seu discurs a favor de l’acord pressupostari en la doble crítica a Sánchez i alspartits catalans. "Falta de gestos per part del Govern" i uns partits independentistes que "tampoc posen les coses fàcils", han sigut els arguments esgrimits per Iglesias per aclarir que les mesures "arrencades" al PSOE fa un mes no tiraran endavant per culpa de tercers.

"No som ingenus i la seva aprovació [la dels Pressupostos Generals de l’Estat] està lluny", ha dit, abans de tornar a carregar contra l’Executiu per la seva "incapacitat" i "la seva escassa voluntat per aconseguir tancar recolzaments". Una crítica que també ha dirigit aERC  i al PDeCat per la seva negativa "a tancar acords si la situació processal dels presos no canvia". 

Aquesta situació de "tensió política i de crispació" és, per a Iglesias, la culpable que estigui "més a prop un avançament electoral que l’aprovació dels PGE". Un context que no té aparences de millorar per al dirigent morat, que veu que "les possibilitats d’entendre’s s’estan reduint al màxim", a causa de la "màxima tensió en l’independentisme" pel judici als líders delprocèsal Tribunal Suprem. 

Rufianisme

Notícies relacionades

Davant la impossibilitat d’aconseguir l’aprovació dels acords, Iglesias ha recordat que "no és una bona notícia que s’hagi trencat la majoria de la moció de censura".  En aquest sentit s’ha referit a la polèmic ocorreguda aquest dimecres al Congrés entre el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, i el ministre d’Exteriors, Josep Borrell: "L’estil parlamentari rufianista no és la tàctica més assenyada". 

Iglesias no ha volgut desaprofitar l’ocasió per recolzarTeresa Rodríguez, la candidata d’Adelante Andalucía. "A Andalusia s’estan jugant moltes coses per al futur dels andalusos i d’Espanya", ha sentenciat Iglesias abans d’introduir un vídeo de la candidata a la Junta d’Andalusia en el qual instava tots els membres del seu partit a "lluitar per guanyar aquestes eleccions".