NOVES INDAGACIONS

Operació de la Guàrdia Civil sobre finançament il·legal de CDC

L'Audiència Nacional requereix a l'Autoritat Catalana de la Competència la seva investigació per la irregularitat dels contractes

La Guàrdia Civil porta a terme nou registres en empreses d'enginyeria a la recerca de correus i documentació

zentauroepp45970084 la guardia civil registra la autoridad catalana de la compet181120131339

zentauroepp45970084 la guardia civil registra la autoridad catalana de la compet181120131339 / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha obert una segona causa per finançament il·legal de partits polítics, a partir de la causa que ja seguia en el ‘cas 3%’ en la qual va imputar el PDECat, com a successor de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Fonts jurídiques assenyalen que el procediment, en el qual també s’investiga la presumpta irregularitat de contractes entre institucions de la Generalitat amb certes empreses perquè resultessin adjudicatàries a canvi d’un determinat marge, s’ha obert pels delictes de finançament il·legal de partits polítics, prevaricació, malversació, blanqueig, suborn, tràfic d’influències i organització criminal.

El magistrat ha ordenat el registre de vuit empreses i tretze despatxos professionals a Barcelona, Lleida, Biscaia i Sevilla relacionades amb la suposada comissió d’una sèrie de delictes contra l’Administració Pública. Es tracta d’entitats d’enginyeria que suposadament han participat en les irregularitats de les licitacions, per recollir documentació i correus electrònics.

Per aprofundir en la investigació partint del que ja es té, el jutge ha requerit a l’Autoritat Catalana de la Competència  que li remeti una còpia de les indagacions que ja hagués iniciat. També ha dirigit un requeriment a Infraestructures de la Generalitat sobre els 10 expedients de l’administració objecte d’investigació. L’empresa va ser òrgan licitador i adjudicador.

La investigació va començar amb l’anàlisi d’una sèrie de correus electrònics del compte de correu electrònic denominada “nuriabofill”, datats entre els anys 2008 i 2011, amb els quals se suposa que determinades empreses privades, en connivència amb el sector públic de la Generalitat de Catalunya, s’haurien beneficiat del repartiment de diverses licitacions públiques.

Mitjançant l’esmentat pacte, les empreses privades que l’integraven acordaven la quantia de les ofertes que haurien de presentar per excloure les empreses competidores que n’eren alienes. De la mateixa manera, les indagacions dels investigadors han aconseguit demostrar la participació de nombroses empreses públiques de la Generalitat a l’entramat corrupte. En aquest entramat també hi estarien implicades companyies del sector públic, com GISA, Infraestructures.cat, Agència Catalana de l’Aigua, Regs de Catalunya, Consorci d’Aigües de Tarragona i Aigües del Ter Llobregat

En aquest marc, la Guàrdia Civil investiga el possible direccionament irregular de nombrosos expedients de contractació pública, constatant la celebració de diverses cites amb aquest objecte, entre els empresaris adjudicataris i membres del poder adjudicador. Els investigadors estan intentant aclarir si en aquesta trama estarien implicats l’extresorer de CDC, Andreu Viloca, i, fins i tot, l’exconseller i exdiputat Germà Gordó,

Una pista de fa tres anys

Les indagacions d’aquesta peça separada del 'cas 3%' es va iniciar com a conseqüència de la localització d’un correu electrònic anònim durant les actuacions dutes a terme en l’explotació Petrum III (octubre del 2015), en el qual s’exposaven una sèrie d’irregularitats que s’estarien cometent en l’entorn de l’empresa pública Infraestrutures.cat, mentre estava dirigida per Joan Lluís Quer i Josep Antoni Rosell. Aquest ‘e-mail’ exposava que al si d’aquesta companyia s’hauria articulat un sistema de barem dels criteris de valoració per adjudicar contractes administratius, que ponderava sobre manera la puntuació de l’oferta tècnica (subjectiva i procliu al direccionament) respecte a l’oferta econòmica, així com l’establiment d’un sistema de control de la mitjana de les ofertes presentades que excloïa les empreses que no formaven part d’un suposat pacte col·lusori.

Notícies relacionades

De la investigació no es descarta que s’identifiqui  un ens o persona política superior que coordini les instruccions de direccionament de contractes públics, possiblement per tal de finançar irregularment CDC.

Els registres s’estan realitzant a les seus de l’Associació d’Empreses d’Ingenieria i Consultoria Independents de Catalunya (Asicat), de GPO Grup, Sener Ingenieria i Sistemes, Bac Engineering Consultanu Grup, Euro Geotécnica, Ayesa Ingenieria i Dopec, així com en l’empresa pública Infraestrutures.cat de la Generalitat. La Guàrdia Civil també s’ha personat a la seu de l’Autoritat Catalana de la Competència perquè aporti les actuacions que hagi realitzat en relació amb l’entramat d’empreses que estarien involucrades en l’adjudicació de concursos relatius a les entitats públiques presumptament involucrades en el cas.