'CAS 3%'

Empresaris de Madrid admeten donacions a CDC per poder entrar al mercat català

El PDECat es desvincula de Convergència davant del jutge i al·lega que és un "partit nou i independentista"

zentauroepp45002573 a l esquerra  el lletrat xavier melero  amb el president de 180912144523

zentauroepp45002573 a l esquerra el lletrat xavier melero amb el president de 180912144523 / Tania Tapia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president i vicepresident de la constructora madrilenya Grupo Ortiz han declarat aquest dimecres davant del jutge de l’Audiència Nacional que investiga el 'cas 3%' José de la Mata, que van donar el 2010 diners a dues fundacions lligades a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) dins d’una estratègia comercial per entrar al mercat català.

Juan Antonio Carpintero i Emilio Carpintero han comparegut a l’Audiència Nacional com a investigats per haver fet donacions d’un total de 220.000 euros a les fundacions Catdem Fòrum Barcelona, entitats que suposadament van servir per finançar il·legalment CDC.

El jutge sospita que aquests pagaments van ser en realitat comissions abonades a Convergència a canvi de l’adjudicació de l’ampliació de l’escola pública La Trama a Sabadell (Barcelona), que es va produir en les mateixes dates que els pagaments.

Diners per a actes culturals

Segons fonts presents en la seva declaració, els empresaris han reconegut avui davant del jutge que van fer aquestes donacions, però han al·legat que no sabien que les fundacions estaven vinculades a un partit polític.

Els empresaris han afirmat que van pagar aquests diners, que al seu entendre anaven destinats a actes culturals, dins d’una estratègia comercial per donar-se a conèixer i tenir presència a Catalunya, amb la finalitat última d’entrar al mercat català.

El jutge atribueix als empresaris delictes de suborn, malversació, tràfic d’influències i blanqueig en relació amb el contracte d’ampliació de l’escola, adjudicat a l’UTE Impulsa Grupo Ortiz amb Ortiz Construcciones y Proyecto.

L’esmentada UTE va començar estant al lloc 25è de les empreses que es van presentar al concurs, però va acabar en primera posició a l’incrementar en 10 punts la valoració tècnica, una circumstància que podria respondre, segons el jutge, "a l’objectiu de provocar una adjudicació concreta".

Donacions de mercantils

De la Mata identifica diverses donacions a Catdem i Fòrum Barcelona per part de quatre mercantils participades per Ortiz Construcciones y Proyectos, efectuades poc abans a l’adjudicació del concurs, sempre els mateixos dies.

Els ingressos realitzats tenen lloc de febrer a maig del 2010 i ascendeixen a 90.000 euros en el cas d’Asteisa Tratamiento de Aguas, Construcciones Icma Proakis i Elecor, mentre que Impulsa Grupo Ortiz va arribar a pagar 130.000 euros.

Aquesta última filial va estar presidida del 2012 al 2016 per l’exconseller d’Educació amb Jordi Pujol Joan Maria Pujals (abans en va ser apoderat), a qui el jutge situa en "reiterades" reunions des del 2011 fins al 2013 amb l’extresorer de CDC i també investigat en la causa Andreu Viloca.

Segons el jutge, va ser aquest exconseller que va atribuir a Juan Antonio Carpintero i a Emilio Carpintero "la presa de decisions" sobre les esmentades donacions, i va assenyalar que les havien pres "de manera personal i exclusiva" i que ell només va complir ordres.

Personació de CDC i el PDECat

Durant la vista d’avui, també han comparegut els representants legals de CDC i el PDECat. El representant d’aquest últim, el responsable de finances Jordi Oliveras, ha desvinculat el PDECat de la seva formació antecesoral a l’al·legar davant del jutge que es tracta d’un partit "completament nou" i que, a diferència de Convergència, "és independentista i no sobiranista".

Segons fonts presents en la declaració citades per l’ACN, Oliveras ha desgranat la nova organització del PDECat, ha admès un "llegat polític innegable", però ha defensat que el "nucli dur” està completament renovat, especificant que en la direcció només va repetir Marta Pascal (que ja no hi és).

Notícies relacionades

A més, ha remarcat que els fets investigats s’estenen fins al 2015, quan el PDECat no estava ni creat.

El jutge De la Mata investiga els dos partits com a persones jurídiques per tràfic d’influències, blanqueig i suborn.