PRIMÀRIES

De Gispert s'ofereix per tancar la llista que promou l'ANC per a les municipals de Barcelona

Demòcrates exigeix a JxCat i ERC candidatures unitàries a través de primàries obertes a la ciutadania

zentauroepp41110858 barcelona 28 11 2017 funeral del fiscal jefe de catalunya j 181119131630

zentauroepp41110858 barcelona 28 11 2017 funeral del fiscal jefe de catalunya j 181119131630 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L’expresidenta del Parlament Núria de Gispert, exmilitant d’Unió i actualment afiliada a Demòcrates de Catalunya, s’ha presentat al procés de Primàries Catalunya amb l’objectiu de tancar una eventual llista unitària de l’independentisme en les municipals de Barcelona.

Ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el portaveu de DemòcratesAntoni Castellà, que ha destacat que la decisió de De Gispert és una "mostra de la implicació" del seu partit amb aquest procés de primàries que impulsen la seva formació i també l’ANC, entre d’altres.

Així, De Gispert ja ha presentat l’escrit en el qual declara voler ser candidata per tancar la llista: el procés d’elecció de candidats de Primàries Catalunya a Barcelona es farà en dues rondes de votacions, del 14 al 16 de desembre i del 21 al 23 del mateix mes, ha explicat Castellà.

Primàries Catalunya és una iniciativa d’un sector de l’independentisme que es replicarà en altres municipis catalans: l’objectiu és celebrar primàries obertes a la ciutadania perquè d’allà surti una candidatura unitària de l’independentisme.

Reticències d’ERC, el PDECat i la CUP

El principal problema és que, ara per ara, partits com ERC, el PDECat i la CUP s’han mostrat reticents a afegir-se a aquest projecte, per la qual cosa, malgrat que se celebrin aquestes primàries, difícilment la candidatura resultant serà unitària de l’independentisme.

Castellà ha demanat als partits independentistes que encara no han donat el seu aval a la iniciativa que reflexionin i presentin els seus candidats a aquestes primàries per fer "un front comú" que deixi de banda el partidisme i articuli un moviment transversal.

"Fem una crida als partits lleials a la república a participar de costat en aquesta iniciativa. És un mecanisme per aconseguir la unitat de dalt a baix", ha conclòs Castellà, convençut que, amb llistes així, l’independentisme aniria a les municipals amb més garanties d’èxit.

260 municipis

Segons dades de Demòcrates, ja hi ha 260 municipis que estan en disposició d’organitzar unes primàries d’aquest tipus, mentre que 33.000 persones ja s’han registrat mostrant el seu interès a participar en aquest procés d’elecció.

Castellà ha avisat que el seu partit anirà "fins al final" amb la iniciativa, la qual cosa significa que, si els partits convencionals no recolzen la proposta, a municipis on ERC, el PDECat i la CUP presentin llistes pròpies, hi haurà una quarta candidatura independentista que serà la sorgida d’aquestes primàries.

Demòcrates ha defensat que la bondat de les primàries rau en el fet que, al ser obertes a la ciutadania, els candidats no estan controlats pels "aparells dels partits", sinó que són els ciutadans els que lliurement es presenten i voten.

"Duel final"

Notícies relacionades

El portaveu de Demòcrates ha avisat que aquestes primàries no són per elegir candidats independentistes, sinó per elegir candidats disposats a fer efectiva la independència de Catalunya: "Que no és exactament el mateix".

Així, Demòcrates considera que cal promoure candidats que estiguin preparats i disposats a "fer el duel definitiu davant de l’Estat espanyol" i, quan eventualment arribi el cas d’una nova declaració d’independència, promoure el control del territori per fer-la efectiva.