DESMANTELLAT PER LA POLICIA

Una neta de Franco és propietària d'un edifici que va funcionar com a bordell

Mariola Martínez-Bordiú, el seu marit i dos dels seus fills són al capdavant de la immobiliària que lloga des de fa anys els pisos de l'immoble

La Policia va alliberar 23 dones i va localitzar 200.000 euros en bitllets als dos edificis "puja i baixa" de l'operació Desengany

lainz45961775 181119183505

lainz45961775 181119183505

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

LaPolicia Nacionall’ha anomenatoperació Desengany. Va alliberar 23 dones que exercien la prostitució a dos edificis que funcionaven com a bordell al passeig de les Delicias, a Madrid. Dos blocs verticals de quatre i sis plantes dedicats a explotar dones durant les 24 hores del dia. Un d’aquests edificis,el portal número 133, pertany a laimmobiliària CM 16, segons ha comprovat EL PERIÓDICO. Es tracta d’una empresa familiar. Una de les conselleres ésMaría de la O (Mariola) Martínez-Bordiú Franco, neta del dictador. Dos dels seus fills, besnets, doncs, de Francisco Franco, són el conseller delegat i l’apoderat de la immobiliària propietària de l’edifici convertit en bordell. Iel seu marit, l’arquitecte Rafael Ardid, n’és conseller delegat i president.

Mariola és la segona neta de Franco. Forma part de la directiva de la immobiliària propietària de l’immoble des del 2003, segons les dades del Registre Mercantil consultades per aquest diari. La immobiliària té el seu domicili fiscal al carrer príncipe de Vergara, a Madrid, i forma part del Grup Didra, un conglomerat familiar d’empreses. Té valorades les seves propietats en13 milions d’eurosi els seus terrenys,encinc milions més, segons els comptes publicats al registre. Els membres del consell d’administració de la immobiliària van rebre remuneracions per valor de 794.000 euros l’últim any.

L’empresa va comprar l’edifici el 2007, el té llogat a un ciutadà italià i les activitats que hi tenen lloc són públiques des de fa anys; de fet, els veïns ja les havien denunciat. 

"Factories del sexe"

L’edifici 133 del passeig de las Delicias i el 127 del mateix carrer són“factories del sexe”, segons la Policia. Des de fa anys són territori d’una “organització criminal”, segons la investigació de l’UCRIF (Unitat Central contra les Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals), que lluita contra el tràfic d’éssers humans. En total, disposaven de 18 pisos en els quals la xarxa distribuïa les dones.

La mecànica era senzilla i cruel. El cap col·locavales més joves i atractives a les plantes superiors. Allà les tarifes pel sexe eren més cares (30 euros per servei). En les plantes més baixes hi havia les dones més grans o deteriorades. En funció del seu “rendiment”, eren degradades o premiades amb canvis de planta a l’edifici; per això els proxenetes i els seus col·laboradors els coneixien com a“edificis puja i baixa”Alguns ‘flyers’ anunciaven als clients l’arribada de noves víctimes als dos edificis: “mercaderia nova”. En alguns dels pisos es col·locaven cartells amb la nacionalitat de les dones per atraure la clientela.

Vigilades amb càmeres

El negoci funcionava des de feia anys. Primer, al portal 127; després, des de fa un lustre, també al 133, el de la immobiliària dels Martínez-Bordiú. Segons les investigacions, els membres de la xarxa reclutaven dones a l’estranger amb falses promeses de feina i a l’arribar aEspanyaels comunicaven que tenien un deute de “5.000 o 10.000 euros amb l’organització, segons els casos” i les forçaven a prostituir-se en un dels 18 pisos dels dos edificis. Allà, les dones eren vigilades les 24 hores del dia, mitjançant càmeres instal·lades als pisos i connectades als telèfons mòbils dels proxenetes.

L’organització disposava, a més, de quatre cotxes en els quals traslladava les dones als edificis perquè no tinguessin possibilitat de parlar amb ningú ni denunciar les seves condicions. Eran explotades durant“jornades maratonianes”i no podien sortir dels bordells verticals ni per menjar.

Notícies relacionades

Gràcies a aquest sistema d’esclavitud, l’organització aconseguia grans beneficis econòmics. Però el maig passat, una de les dones va aconseguir denunciar les seves condicions de vida. La Policia Nacional va iniciar llavors l’operació Desengany, que va culminar la passada setmana.

Disset arrestats

Agents de l’UCRIF van escorcollar els bordells i van alliberar les 23 dones el passat 13 de novembre. També van detenir 17 persones que formaven el grup criminal. Entre els arrestats, dos ciutadans italians. Un d’ells és el propietari de la immobiliària dels descendents de Franco. Als edificis, la Policia va trobar més de200.000 euros en bitllets. La meitat eren per tancar un negoci: algú pretenia comprar l’edifici vell, el 127, i entregava aquests diners com a senyal. Sabia que en guanyaria molt més.