Salut i alimentació
L’envelliment de la població canvia els menús dels hospitals: només un 20% són dietes sense restriccions
Els endocrins apunten que el decret que prepara el Govern per regular el menjar que es dona als pacients permetrà millorar la nutrició, reduir la morbiditat i els costos associats a la desnutrició hospitalària
El Govern prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peix, verdures i cereals integrals

Primer van ser els menjadors escolars i, ara, el Govern ha posat el focus en els menús d’hospitalsi residències. Menjar que sempre han arrossegat mala fama, de la qual volen desfer-se entitats com l’Associació Espanyola d’Hostaleria Hospitalària (AEHH), que, a més, adverteix: en el cas dels hospitals, l’envelliment de la població suposa que els pacients ingressen amb més malalties. Això ha canviat la seva manera de menjar: només un 20% de les dietes que se serveixen als centres sanitaris són basals, és a dir, les que permeten ingerir pràcticament tota mena d’aliments. La resta són totes específiques per a persones amb restriccions alimentàries. Una nova realitat a la qual han hagut d’adaptar-se la cuines hospitalàries.
«S’ha acabat això de menjar malament», sentenciava la ministra de Sanitat, Mónica García, quan, amb Pablo Bustinduy, titular de Drets Socials, anunciava que l’Executiu regularà, també, el menjar que s’ofereix als pacients ingressats i a la gent gran institucionalitzada. Els dos departaments iniciaven al maig la tramitació del reial decret que busca millorar l’alimentació en aquests centres.
Una normativa que encara no preveu mesures concretes. El període de consulta pública va acabar a finals de juny i ara s’estan estudiant les aportacions fetes des de les associacions o entitats. No hi ha una data de quan pot estar aprovada.
Ben alimentats
En qualsevol cas, la intenció és modificar aquests menús. «Un pacient ben alimentat es recupera abans», va recordar Mónica García al presentar la normativa. Productes frescos, de proximitat, més verdures i llegums, menys sucres i, si pot ser, zero aliments ultraprocessats, són alguns dels suggeriments.
Des del Comitè Gestor de l’Àrea de Nutrició de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) es «valora positivament» la iniciativa del Govern. «Pot contribuir significativament a millorar l’atenció nutricional i reduir la morbiditat i els costos associats a la desnutrició hospitalària», indiquen. A més, remarquen la necessitat de diferenciar entre l’alimentació saludable per a població general i la terapèutica per a pacients hospitalitzats.
Els metges nutricionistes proposen que els hospitals tinguin espais perquè els pacients amb mobilitat parcial no mengin a l’habitació
Proposen una sèrie de millores concretes: per exemple, als hospitals, un cribratge nutricional obligatori en les primeres 24-48 hores i una avaluació completa per veure si el cribratge és positiu. També, monitoratge d’ingesta i pes durant l’hospitalització o protocols per al maneig de la desnutrició, incloses dietes hiperproteiques i aliments fortificats.
Un altre apunt, la societat científica suggereix que hi hagi espais comuns de menjador per a pacients amb mobilitat parcial (en lloc que el malalt mengi a la seva habitació sol). Tot i que el document se centra més en hospitals, moltes de les propostes són aplicables també a centres sociosanitaris, assenyala la SEEN.
Des del sector de l’hostaleria sanitària també es veu bé el decret, però lamenten no haver sigut més escoltats. «Hauria sigut una bona oportunitat perquè l’AEHH, amb més de 26 anys d’història, hagués sigut tinguda en compte i per fer algunes aportacions durant el període de consulta pública», assenyala des d’aquesta entitat la seva vicepresidenta , Clara I. Ledesma Blanco, cap del Servei d’Hostaleria de l’Hospital Universitari de Salamanca.
«Lamentablement, no ha sigut tinguda en compte malgrat comptar amb bons professionals que exerceixen la seva feina en el camp de l’alimentació hospitalària de centres públics i privats. S’ha perdut una gran oportunitat», incideix. Ledesma creu, a més, que el nou decret pendent d’aprovació tindrà més efecte en l’àmbit residencial de la tercera edat.
Als hospitals
«Actualment, els grans hospitals públics, i molts de privats, compten amb serveis de nutrició i dietètica. A més de la composició de les múltiples i variades dietes, ja s’estableixen unes freqüències mínimes que assegurin més consum de verdures, fruites i peixos, limitant els fregits, els precuinats, els aliments processats i els productes ensucrats», explica Ledesma.
La gestió de l’alimentació hospitalària inclou en algunes comunitats autònomes la figura de veterinaris bromatòlegs que vigilen el compliment de les recomanacions de l’AESAN
Alhora, afegeix, la gestió de l’alimentació hospitalària inclou també, en algunes comunitats autònomes, la figura dels veterinaris bromatòlegs que vigilen el compliment de les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) en col·laboració amb els serveis regionals d’Inspecció de Salut Pública.
Pensions completes
Espanya compta amb una gran xarxa de centres hospitalaris –tenen 155.000 llits disponibles, dels quals el 82,25% pertanyen a la xarxa pública del Sistema Nacional de Salut–, assenyala Clara Ledesma. Només als hospitals se serveixen cada dia unes 125.000 pensions completes (esmorzar, dinar, berenar i sopar), amb estimacions de l’AEHH. Però l’escenari, si es parla d’alimentació, ha canviat.
«Els hospitals de dia de les diferents especialitats són una nova realitat. L’estada mitjana als hospitals generals és cada vegada més curta i està canviant la manera de menjar als centres. Amb prou feines els pacients proven tolerància són donats d’alta i, pràcticament, no els dona temps a menjar, de manera que els aliments que se’ls proporcionen són molt limitats», apunta.
Notícies relacionadesAquesta realitat es veu augmentada en hospitals de regions amb població amb una elevada mitjana d’edat, com Castella i Lleó, on la dieta basal –que permet menjar pràcticament tota mena d’aliments– amb prou feines arriba a un 20% dels menús servits cada dia, indica Ledesma.
Una altra nova realitat és la disfàgia o dificultat per empassar, que cada vegada pateixen més pacients, perquè cada vegada són més grans, afegeix la vicepresidenta de l’AEHH. «Necessita un fort impuls, fonamentalment en l’àmbit sociosanitari residencial. Són moltes les persones grans que la pateixen i diverses les morts derivades d’ennuegaments».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Oci estival Els ‘beach clubs’ arrelen a BCN
- Temporal d’agost Una pluja torrencial deixa riuades al centre històric de Badalona
- La situació blaugrana Sense llicència i sense marge
- Els herois que han combatut contra el monstre
- El català i la minifaldilla
- Sense sortir de la comarca El poble a només 30 minuts de Rubí ideal per a una escapada de natura sense sortir del Vallès
- Crisi produïda per Israel Vuit persones moren d’inanició a Gaza en les últimes 24 hores
- ALIMENTACIÓ SALUDABLE Fruites i verdures diàriament, menys precuinats i res de brioixeria industrial: així seran els menús escolars el curs vinent
- Salut i alimentació L’envelliment de la població canvia els menús dels hospitals: només un 20% són dietes sense restriccions