Fins a quatre comicis

El Govern s'enreda amb un possible avançament electoral

Ábalos dispara les especulacions al no descartar que les generals siguin el maig, amb les municipals i autonòmiques

Sánchez remarca que serà ell qui decideixi la convocatòria i els barons prefereixen les legislatives en un altre moment

sanchez / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Tot i que Pedro Sánchez encara no ha decidit en quina data se celebraran els pròxims comicis generals, la creixent pressió política i econòmica enreda cada dia més les especulacions d’un avançament electoral per a la pròxima primavera o fins i tot abans, al març. És un embolic que l’Executiu no acaba de concloure, amb reflexions ambigües que donen lloc a interpretacions de vegades contraposades.

La desacceleració econòmica en la zona euro, la incapacitat d’aprovar els pròxims Pressupostos a causa del rebuig tant d’ERC com del PDECat i una extenuant fragilitat parlamentària alimenten les expectatives d’una convocatòria que, en realitat, continua sense estar tancada. És en aquest caldo de cultiu en el qual unes declaracions del ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, van disparar aquest dilluns les apostes pel 26 de maig del 2019 com la data triada per als comicis legislatius, que coincidirien, en una convocatòria sense precedents, amb les municipals, les autonòmiques i les europees. Tot i que el president del Govern va provar de suavitzar la situació des del Marroc, la sensació d’improvisació va tornar sacsejar l’Executiu i va posar en guàrdia el seu principal aliat, Podem.

Les paraules d’Ábalos estan obertes a reflexió. "Res és descartable", va dir quan li van preguntar per la possibilitat d’un ‘superdiumenge’ durant un esmorzar informatiu a Madrid, que va fer que mkés d’un s’ennuegués a la Moncloa.

L’incendi va agafar Sánchez en el seu primer viatge oficial al Marroc, on es va reunir, sis mesos després d’arribar al Govern, amb el rei Mohamed VI. Des de Rabat, el president va remarcar la seva autoritat i va recordar que és ell qui té la potestat de convocar eleccions. Tot i que va restar transcendència al comentari d’Ábalos, va evitar desautoritzar-lo, i això va fer que algunes veus defensessin que estava deixant una porta oberta al ‘superdiumenge’. "El ministre de Foment ha dit una cosa de pur sentit comú, assenyalant aquesta data com d’altres", va assenyalar Sánchez.

Des de la Moncloa insisteixen que no hi ha cap "canvi" d’escenari. "No s’ha decidit la data", continuen. "El president va refredar la possibilitat del 26 de maig. Decidirà el millor. Només ell. I seran els altres els que hauran d’acceptar-ho i explicar-se", assenyalen els col·laboradors de Sánchez.

Un ministre amb autoritat

Ábalos és el ministre amb més pes polític del Govern, a l’altura de la vicepresidenta, Carmen Calvo. Els seus vincles amb Sánchez són molt estrets, i és un dels pocs que s’atreveix a portar-li la contrària en privat i fins i tot a traslladar en públic tesis diferents. Abans i just després de la moció de censura, per exemple, va defensar que no convenia intentar esgotar la legislatura, sinó avançar les eleccions amb el vent a favor. Fins ara, la seva tesi no ha calat en el president.

Tampoc el ‘superdiumenge’ sembla que tingui aparences de concretar-se. Cap dels líders territorials socialistes, molts d’ells presidents de comunitat, recolza aquesta possibilitat. No volen que els seus pactes postelectorals es vegin condicionats per les negociacions de governabilitat estatals. Així, el castellanomanxec Emiliano García-Page va opinar aquest dilluns que les generals seran després de l’estiu. "Seran a la tardor", va defensar, abonant la tesi més estesa a la Moncloa.

Des del PSOE també van intentar apaivagar els rumors. "El PSOE vol complir el compromís polític adquirit amb els ciutadans fins al final. El ministre de Foment no ha avançat res, no ha descartat cap data. La data la determinarà el president del Govern i estem convençuts que ho farà quan sigui més convenient per als espanyols. Pel PSOE, la intenció continua sent acabar la legislatura. No convocar a remolc de ningú, per pressions d’un o altre. L’agenda es manté", va insistir la portaveu del Comitè Electoral socialista, Esther Peña.

Els votants conservadors

Notícies relacionades

Els càlculs electorals del gabinet de Sánchez tampoc afavoreixen que sigui el 26 de maig. Tots els estudis indiquen que una coincidència de les generals amb la resta d’eleccions comportaria una activació d’un electorat conservador que el PSOE vol que es quedi a casa. Calculen que dos milions de votants de centredreta que podrien abstenir-se en les autonòmiques, municipals i europees acabarien per anar a les urnes si coincidissin amb les legislatives.

Malgrat els intents per refredar la tesi del ‘superdiumenge’, el principal aliat de Sánchez, Pablo Iglesias, va convocar aquest mateix dilluns la seva cúpula directiva per analitzar la possibilitat de canvi d’escenari polític. El líder de Podem reunirà  divendres a la tarda el Consell Ciutadà Estatal (màxim òrgan entre congressos) amb l’objectiu de posar la lupa en l’estratègia de Sánchez i decidir com ha de respondre ara que el pacte de Pressupostos sembla que es desinfla.