ENTREVISTA A LA VICEPRESIDENTA DEL GOVERN

Carmen Calvo: "Aprovarem tot el paquet social, amb o sense Pressupostos"

"Vam dir que exhumar Franco no seria fàcil. Es farà entre finals de desembre i principis de gener"

"Rajoy i Margallo van aparcar la cosobirania de Gibraltar. Recollim la seva fórmula"

jcarbo45921434 carmen calvo181116192542

jcarbo45921434 carmen calvo181116192542 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Enric Hernàndez

¿Es planteja el Govern no presentar els Pressupostos

El Govern el que té plantejat és complir el seu objectiu polític fins al final.

¿Amb o sense Pressupostos?

Aquest país necessita que el traguem de les dificultats extremes que s’han creat als ciutadans. L’objectiu és normalitzar la justícia social i la igualtat. Complirem els objectius. ¿En quin format? En el que les circumstàncies ens permetin.

Ara com ara, les circumstàncies no els permeten aprovar els Pressupostos.

Però estem treballant en aquesta direcció. Cobrirem l’objectiu polític d’aquest Govern, que és el que és important. ¿En quines circumstàncies? En les que en cada moment anem afrontant. Fins ara, convalidar reials decrets, que, per cert, és una formula de legislació democràtica a la qual no hi ha cap 'però' que posar-hi, per molt que s’empenyi la dreta. El rècord de reials decrets el té Mariano Rajoy: 29 el 2012, amb majoria absoluta. Nosaltres anirem als escenaris que ens plantegin.

Hi ha dos escenaris. Presentar els Pressupostos tot i que no tinguin recolzaments per aprovar-los o anar a pròrroga directament. La pregunta és si els presenten.

Nosaltres estem treballant per presentar els Pressupostos.

No està dient que els vagi a presentar.

Nosaltres estem treballant per presentar-los, clar. Hem de continuar ajustant amb altres grups parlamentaris. Però no abandonarem l’objectiu polític, no ho farem. Que ens el digui el PP, que va prorrogar dues vegades el pressupost...

Ho diu Pablo Iglesias, el seu principal soci parlamentari.

I [Pablo] Casado també.

Però Iglesias, el seu aliat, els diu que si prorroguen han de convocar eleccions.

Tothom té dret a tenir la seva pròpia estratègia política del que convé al seu partit.

Enquestes en mà, a Iglesias no li convé.

El senyor Iglesias sabrà per què ho diu si no li convé.

Però ¿quines mesures es podrien aprovar encara que no surti el pressupost i prorroguin el de Rajoy?

Totes les que són al paquet social –dependència, salari mínim, estatut dels treballadors, llei mordassa– les afrontarem. ¿En quins escenaris? En els possibles. Som conscients de l’escenari parlamentari. Li hem dit a PDECat i ERC que no es pot barrejar res amb els Pressupostos. 

El dictador Franco anava a ser exhumat abans de l’estiu.

L’exhumació de Franco sempre vam dir que no seria fàcil, perquè la seva família s’hi negava.

¿S’atreviria a posar-hi data?

Estem parlant d’esgotar les últimes setmanes de desembre o les primeres de gener. 

¿Té Espanya dissenyat un pla de contingència en previsió d’un 'brexit' desordenat?

Sí. Nosaltres tenim el nostre pla preparat per al cas que no s’assoleixi un acord pactat: línies aèries, els drets dels nostres compatriotes allà, els molts britànics que hi ha aquí...

¿Ha renunciat Espanya a recuperar el penyal en nom d’un acord?

No, no. Nosaltres recollim la feina que havien fet l’expresident [Mariano] Rajoy i el senyor [José Manuel García] Margallo. No hem mogut la posició de l’anterior Govern, que ja havia aparcat la cosobirania. El que no podíem era arribar al final d’un acord de 'brexit' sense acordar res i semblar que bloquejàvem nosaltres. 

Notícies relacionades

Alemanya ha registrat un creixement econòmic negatiu per primera vegada en tres anys. El refredament del motor de l’eurozona, les guerres comercials i el 'brexit' ¿poden accentuar la desacceleració a Espanya?

Venim ja des de final del 2015 amb un cent ralentí. Tot i així, els indicadors continuen mantenint unes perspectives molt bones per a Espanya, molt per sobre de la mitjana europea. Estem sent realistes i prudents, res ens diu que no serem a la zona mitjana alta de creixement. Som un Govern bastant assenyat i raonable. Una altra cosa és que som ambiciosos en les polítiques socials després de set anys de sofriment d’un país en termes de desigualtat per una mirada ideològica que ha condemnat les classes mitjanes i treballadores a pagar la crisi.