FRAGILITAT DEL GOVERN

Sánchez anuncia que no presentarà Pressupostos si no té recolzament

«No marejarem els espanyols», assenyala el cap de l'Executiu

Iglesias augura eleccions «molt aviat» si no hi ha comptes públics

undefined45923855 gua116  antigua  guatemala   16 11 2018   el presidente del 181116224013

undefined45923855 gua116 antigua guatemala 16 11 2018 el presidente del 181116224013 / Lavandeira Jr

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

Davant la tesi que havia mantingut fins ara el Govern en públic, Pedro Sánchez va anunciar aquest divendres que no elaborarà els Pressupostos Generals de l’Estat si no disposa dels recolzaments necessaris en el Congrés per tirar-los endavant.Feia dies que fonts de la Moncloa especulaven amb aquesta possibilitat, però Sánchez va ser molt molt clar.“No marejarem  els espanyols”, va dir el cap de l’Executiu des d’Antigua (Guatemala), on va participar en la cimera iberoamericana.

Per tant, si ERC i el PDECat mantenen la seva actitud i es neguen a negociar els comptes, Sánchez prorrogarà els Pressupostos “heretats” de Mariano Rajoy i intentarà aprovar algunes de les mesures del seu pacte amb Pablo Iglesias de forma individual, mitjançant reials decrets, una fórmula a la qual republicans i postconvergents són menys reticents.

I aquí, va continuar el president, les iniciatives que tindran prioritat seran les relacionades amb “sanitat, pensions, sous per als treballadors i educació”. “L’important és si es materialitzen les polítiques. Si no ho fem d’una manera, ho farem d’una altra”, va explicar Sánchez, minimitzant la rellevància dels Pressupostos en si mateixos. El debat entre una via o una altra, va argumentar, és “accessori”.

Però no ho és per a Iglesias, principal soci del líder socialista. El secretari general de Podem va augurar en una entrevista a Catalunya Ràdio que sense uns comptes públics aprovats “la pressió serà tanta” que els comicis generals poden celebrar-se “molt abans del que molts s’imaginen” i va remarcar que l’Executiu de Sánchez no té estabilitat i compta amb “menys diputats dels que ha tingut mai cap Govern”.

El cap de l’Executiu va respondre a Iglesias amb tranquil·litat, donant per fet que la sintonia amb els morats no desapareixerà i que la legislatura tampoc es truncarà. “Escolto totes les opinions, però el Govern decideix per si mateix”, va dir Sánchez amb contundència. La seva voluntat continua sent aguantar tot el possible. Com a mínim, fins a la tardor de l’any que ve.

El canvi

El Govern, fins ara, havia transmès la seva voluntat de presentar els Pressupostos sí o sí, tant amb recolzaments com sense ells. La Moncloa buscava que els grups parlamentaris es retratessin, votant a favor o en contra d’avenços socials inclosos en el pacte entre l’Executiu i Units Podem com la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros, la revalorització de les pensions i més fons per a la dependència. Ara, no obstant, l’enfocament ha canviat. L’Executiu no vol portar els Pressupostos si no els té lligats, i no sembla que es disposi a lligar-los, per evitar la imatge d’un fracàs en el Congrés, que augmentaria la sensació de debilitat de Sánchez, que només té el suport assegurat dels 84 diputats socialistes.

En aquests moments,el PP i Ciutadanssón les dues forces que amb més insistència demanen que es convoquin com més aviat millor, una cosa que no reclamen ni PDECat ni ERC. Als partits sobiranistes, el risc que el PSOE i el seu soci Podem perdi la Moncloa no els convé i tampoc els beneficien unes generals abans de les municipals, autonòmiques i europees. El missatge es polaritzaria i podria donar un resultat a Catalunya encontra de la independència, un mal presagi del que podria arribar a les eleccions del maig.  

“A cop de decret”

Notícies relacionades

El líder morat va plasmar la seva advertència en un missatge publicat a Twitter en què deixa clar que “Sánchez no pot governar a cop de decret amb 84 diputats” en una legislatura caracteritzada per una “Taula del Congrés controlada pel PP i Cs”. En aquest sentit, va assenyalar que l’única possibilitat passa per “arribar a acords per tirar endavant els Pressupostos”. Contràriament, per Iglesias “el més assenyat seria convocar eleccions”. 

Encara que Sánchez presenti o no els comptes, els morats recolzaran tots els decrets que prepari el Govern i que estiguin en línia de l’esborrany que van acordar Iglesias i el cap de l’Executiu. La iniciativa de la pujada del salari mínim interprofessional i altres mesures de marcat caràcter social permetrien al dirigent socialista aguantar un any més i arribar fins a la tardor del 2019. Els Pressupostos del 2018, dissenyats per Mariano Rajoy i aprovats pocs dies abans de sortir de la Moncloadesprés de la moció de censura, esprorrogaran de manera automàticaen tot cas, perquè Sánchez no ha complert els terminis que marca la llei i no ha portat els seus al Congrés abans del 30 de setembre. 

El president viatja dilluns al Marroc per entrevistar-se amb Mohamed VI 

La tradició marca que el primer viatge oficial d’un president del Govern espanyol és sempre al Marroc. Però<strong> Pedro Sánchez</strong> tampoc segueix aquí el costum. El cap de l’Executiu ha fet diversos desplaçaments per Europa i Amèrica Llatina abans d’anar al país del Magrib, cosa que farà dilluns vinent, segons va anunciar ell mateix. “Tindré una reunió amb el primer ministre i he sol·licitat una audiència amb el rei del Marroc”, va dir Sánchez. Fonts oficials de la Moncloa van donar per fet després que el president es veuria amb <strong>Mohamed VI. </strong>En una visita molt centrada en la immigració, el líder socialista estarà acompanyat pel ministre de l’Interior, <strong>Fernando Grande-Marlaska.</strong>