PROCÉS JUDICIAL

Els agents de l'1-O s'emparen en les "tècniques policials" per justificar les agressions a votants

Un dels imputats va donar un cop sec a la cara a una dona i un altre va agafar una dona per la boca per poder arrossegar-la

Els funcionaris policials es contradiuen al concretar quan es pot utilitzar la porra per dispersar els congregats

undefined40371614 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 180928232117

undefined40371614 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 180928232117 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els policies nacionals investigats per les càrregues de l’1-O s’han emparat aquest dimecres davant del jutge amb "tècniques policials" per justificar el cop sec amb el puny que va rebre una persona a la cara a l’escola Dolors Monserdà-Santapau, al barri barceloní de Sarrià, així com l’acció d’un dels agents d’arrossegar una dona agafant-la per la boca. Els imputats, a més, han explicat que van utilitzar la porra, fins i tot colpejant l’esquena a alguns concentrats, per intentar "netejar" el perímetre de seguretat, segons han assegurat fonts jurídiques. El magistrat considera que algunes d’aquestes actuacions van ser desproporcionades.

Aquest dimecres han declarat quatre agents, un d’ells un inspector, que van intervenir en diversos centres de votació del referèndum unilateral. Tots ells han al·ludit que es van trobar amb una ambient extremadament tens i "hostil" quan van sortir de les furgonetes.

Un dels policies que ha admès que va veure a l’escola Dolors Montserdà una dona amb "un alt nivell d’agressivitat" i que per calmar-la li va clavar un cop de puny sec a la cara (es pot veure en el vídeo sobre aquestes línies, en el minut 2.10), una "tècnica policial" que, al seu entendre, va fer servir per atordir-la. Segons la seva opinió, aquesta manifestant estava alterada i "nerviosa". En un vídeo es pot apreciar com aquesta persona abans pega a un altre agent. "Aquesta persona va optar per caure a terra", ha afirmat l’imputat, segons fonts de l’acusació. Aquest "tècnica" es denomina, va incidir el policia, ATEMI (cop ràpid i sec).

Notícies relacionades

El fet que un altre policia agafés una persona per la boca i l'arrossegués (a partir del minut 2,55 del vídeo), segons la versió oferta pels imputats al jutge, era per poder-la treure del lloc i poder entrar a l’edifici i així apoderar-se de les urnes i del material electoral, tal com els havien ordenat.

L’ús de la porra

En els interrogatoris d’aquest dimecres s’han produït contradiccions entre els agents. Un inspector ha explicat que les porres només es fan servir quan és en legítima defensa o quan ho ordenen els superiors. No obstant, els altres tres funcionaris policials han afirmat que el seu ús és segons el criteri propi de cada agent. Els imputats han assenyalat aquesta vegada que els comandaments superiors que van coordinar el desplegament policial eren dels antidisturbis i de la brigada d’informació. Al seu entendre, l’actuació va ser "proporcionada" davant d’una "massa organitzada i violenta" que portava cascos de motos i paraigües o de persones que intentaven mossegar-los.