NOVES DELEGACIONS

Borrell admet que no pot impedir les 'ambaixades' catalanes, però diu que actuarà si incompleixen la llei

El PP contradiu el govern i afirma que sí que es poden frenar

pz0rhxsadikfm93mpdvry21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha admès aquest divendres que el Govern no pot impedir l’obertura de noves delegacions de la Generalitat de Catalunya a l’exterior, però ha assegurat que recorrerà als tribunals si les activitats que facin incompleixen la llei.

Borrell s’ha referit així en declaracions als mitjans de comunicació al’informe fet públic ahir pel seu departament en què es va manifestar desfavorablement sobre la intenció de la Generalitat d’obrir sis noves 'ambaixades’a l’estranger, ja que considera que s’utilitzaran "per recolzar finalitats manifestament contràries als principis i objectius de la política exterior d’Espanya". 

A la seva arribada a la inauguració del Fòrum Iberoamèrica, que presideix el cap del Govern, Pedro Sánchez, el ministred’Afers Exteriors  ha assegurat que, en compliment de la lleid’acció exterior, el ministeri està obligat a expressar la seva "opinió" sobre els plans de qualsevol govern autonòmic d’obrir delegacions a l’exterior que puguin fer tasques de promoció comercial, turística i cultural, però que en cap cas tenen competències en política exterior, reservadesa l’Executiu espanyol.

L’informe del ministeri, no obstant, és preceptiu –les comunitats autònomes han d’informar prèviament de les intencions d’obrir aquestes delegacions, segons la llei—, però, no, vinculant. És a dir, que la Generalitat catalana pot no fer-ne cas. "Ja sabem que no hi farà cas. Seguirà endavant", ha reconegut Borrell, i ha insistit que l’Executiu no pot impedir-ho. 

A més, ha assenyalat que l’obertura d’aquestes 'ambaixades’ no es correspon amb l’estratègia de política d’exterior de l’Estat i ha recordat que anteriorment s’han utilitzat com "un instrument al servei del procés independentista". 

El PP afirma que sí que es pot impedir 

D’altra banda, el secretari de Justícia i Administracions Públiques del PP, Rafael Catalá, ha expressat aquest divendres el seu desacord amb el Govern en relació amb les delegacions de la Generalitat, i ha afirmat que l’Executiu de Pedro Sánchez sí que en pot impedir l’obertura.

En declaracions a TVE, Catalá ha mostrat el seu desacord amb la valoració de Borrell. Malgrat admetre que coincideix amb el ministre amb el fet que les comunitats autònomes no estan "per obrir ambaixades pel món perquè la política exterior és competència del Govern central", ha assenyalat que l’obertura de les ‘ambaixades’ es pot impedir.  L’exministre ha afirmat que l’Executiu central "té mecanismes de control i les comunitats no poden gastar-se els diners en el que vulguin", sinó en aquelles matèries sobre les quals tenen competències, com ara la sanitat, l’educació i altres serveis públics.

Reaccions des de la Generalitat 

El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragallha considerat un "atac directe" el rebuig del Ministeri d’Exteriors a les delegacions de la Generalitat a l’estranger. 

Notícies relacionades

Maragall ha manifestat que "no pararan" i que obriran les sis noves delegacions. 

El Govern de Pedro Sánchez ja va presentar el mes d’agost passat un recurs contra la reobertura de les anomenades 'ambaixades’ de la Generalitat  en un total de set països perquè no s’havien complert les condicions que estableix la legislació vigent per a la creació de delegacions de les comunitats autònomes a l’exterior. En aquest cas, el Govern no va informar l’Executiu amb prou antelació perquè el Ministeri d’Exteriors pogués emetre el seu informe, una condició que en aquest cas sí que s’ha complert.