ENTREVISTA A GINEBRA

Marta Rovira: "No podem explicar tot el que vam fer, perquè tenim companys a la presó"

La secretària general d'ERC considera imprescindible recompondre la unitat de l'independentisme per seguir endavant amb el procés

kkwccdiv

kkwccdiv

2
Es llegeix en minuts
Laura Puig

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha rebutjat aquest divendres donar detalls sobre el que va succeir la tardor passada a Catalunya, perquè, segons el seu parer, perjudicaria els líders i polítics independentistes que es troben en presó preventiva. "No podem explicar tot el que vam fer i el que va passar, perquè tenim companys a la presó. El que jo pugui explicar pot fer més dura la vida dels meus companys", ha assegurat en una extensa entrevista a Catalunya Ràdio des de Ginebra, ciutat on va fugir el 23 de març passat per evitar seguir el mateix camí de la presó preventiva.

Un altre motiu per mantenir el seu silenci, ha afegit, és perquè considera que si dona la seva versió dels fets es podria interpretar com un "retret" contra persones amb qui va compartir els últims dos anys "molt intensament". Segons el seu parer, ara és el moment de recompondre la unitat estratègica de l’independentisme per  "eixamplar la base" i "ser-ne més", ja que, ha insistit, l’únic que fan els retrets és dividir i restar. "És imprescindible que trobem la manera d’entendre’ns" i de "superar els obstacles", ha recalcat.

No obstant, ha rebutjat l’opció d’una llista unitària de cara als pròxims processos electorals: "Només depèn de nosaltres que ens posem d’acord al Parlament, la unitat no passa per una plataforma electoral, no hem de fer la competència en unes eleccions amb crits d’unitat", ha remarcat.

El 20-S: data assenyalada

Tot i no voler donar detalls sobre el que va passar fa un any, Rovira ha explicat que, per ella, més que l’1-O o el 27-O, el 20 de setembre va ser un "dia molt assenyalat". Aquell dia, ha afirmat, el Govern central "va enviar un missatge molt clar als dirigents polítics" que si seguien per aquest camí el final seria "la presó". "Es va haver de prendre una decisió molt difícil tenint companys detinguts: que l’1-O es faria amb més força que mai", ha assegurat.

Notícies relacionades

Respecte de la jornada del referèndum, la secretària general d’ERC ha relatat que després de les primeres càrregues policials, els dirigents polítics independentistes reunits per seguir el desenvolupament de l’1-O van valorar si seguir endavant o no, i van decidir finalment "acompanyar la gent" que va optar per "sortir a defensar les urnes" i acudir a votar en protesta per la violència policial.

"Des de l’1-O, vam fer el que vam poder", ha afirmat Rovira, evitant posicionar-se sobre si Carles Puigdemont hauria d’haver proclamat la independència el dia 10 d’octubre. La republicana ha considerat que l’important ara és posar en comú les lliçons apreses per "mirar endavant". "Cada vegada que ens posem el dit a l’ull deixem d’invertir temps per conjurar-nos per continuar generant consens. Prefereixo invertir el temps que tenim a pensar com hem de seguir el camí", ha insistit.