28 maig 2020

Anar al contingut

ESCRIT POLÈMIC

La fiscalia demana l'arxivament de la denúncia contra 'El Jueves' per un delicte d'injúries contra la Policia

El ministeri públic considera que l'article satíric sobre els antiavalots i les reserves de cocaïna era simple "ficció"

J. G. Albalat

La fiscalia demana l'arxivament de la denúncia contra 'El Jueves' per un delicte d'injúries contra la Policia

FERRAN NADEU

La Fiscalia de Barcelona ha sol·licitat l’arxivament de la denúncia contra el director d’‘El Jueves’, Guillermo Martínez-Vela, per un presumpte delicte d’injúries contra la Policia Nacional per un article publicat el 5 d’octubre del 2017 en la web titulat 'La contínua presència d’antiavalots acaba amb les reserves de cocaïna a Catalunya'.

El text satíric va motivar la queixa dels sindicats policials i dels responsables del cos, que van acabar portant-lo a la justícia en plena polèmica per la massiva presència de Policia i Guàrdia Civil a Catalunya amb motiu del referèndum unilateral de l’1-O.

En el seu escrit al jutjat encarregat del cas, el fiscal Francisco Javier Pérez Ruiz destaca que és comprensible que els agents al·ludits puguin sentir-se "ofesos", però "la intenció de divertir els lectors o visitants de la pàgina que pretenien els autors prevalia sobre la intenció d’ofendre aquests agents".

La fiscalia remarca que ‘El Jueves’ és una revista de caràcter satíric en què es tracten els esdeveniments més importants que són objecte d’un seguiment seriós per altres mitjans de comunicació, però de "manera humorística i sarcàstica" i "sense arribar a pretendre que les informacions que hi apareixen siguin reals". És a dir, les informacions publicades en la revista "manquen de pretensió alguna de veracitat", insisteix.

Pura ficció

L’escrit destaca que no sembla que els lectors de la publicació, fins i tot el "més ingenu o malintencionat, podria pensar que els estaven informant que els agents policials són consumidors de substàncies estupefaents". "El contingut de la publicació no depassa l’àmbit de la més pura ficció", insisteix la fiscalia, que conclou que per aquest mateix motiu considera que l’activitat dels investigats "no té rellevància penal".