El Govern defensa la justícia espanyola malgrat la bufetada d'Estrasburg

L'Executiu no revela si recorrerà la sentència que considera que Arnaldo Otegi no va tenir un judici just

Calvo acusa els independentistes de fer una "gimcana" política per liderar el separatisme català

undefined45688043 madrid 30 10 2018  congreso de los diputados la vicepresiden181030122559

undefined45688043 madrid 30 10 2018 congreso de los diputados la vicepresiden181030122559

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Govern ha sortit a defensar els tribunals espanyols després de la bufetada que implica la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) coneguda aquest dimarts, que conclou que el líder ‘abertzale’ Arnaldo Otegi no va tenir un procés just. L’Executiu encara no ha revelat si recorrerà la decisió d’Estrasburg, però defensa la credibilitat de la justícia a Espanya i insisteix que multitud de partits al llarg de la història han rebut alguna clatellada del TEDH. 

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que la justícia espanyola "mereix tot el respecte" i que no ha sigut qüestionada per aquesta decisió. "¿Com es pot qüestionar? Som el país on menys assumptes són objecte de debat. On en menys ocasions el TEDH ha dit que s’han vulnerat els drets fonamentals", ha opinat.  El titular de justícia ha fet referència a una recent sentència en la qual Estrasburg "va dir en matèria d’acumulació de condemnes que no hi havia cap vulneració de drets fonamentals".

Marlaska ha justificat que, "si es qüestionés la justícia espanyola, també es qüestionaria la justícia dels 47 països que formem part d’Europa, perquè a tots els països en diferents sentències s’ha dit que en alguna ocasió han pogut vulnerar en una mesura o una altra algun dret fonamental".

El titular d’Exteriors, Josep Borrell, ha preferit no valorar la decisió. "Les sentències ens poden agradar més o menys, però s’han de respectar", ha assenyalat. 

Paral·lelisme amb el procés

La resposta del Govern arriba després que els independentistes hagin traçat un paral·lelisme entre el cas d’Otegi i el dels dirigents del procés. "Els exigim la llibertat de tots els encausats, i més encara després de conèixer la sentència del tribunal d’Estrasburg, per deixar de robar-los les seves vides", ha exigit aquest dimarts el portaveu del PDECat, Josep Lluís Cleries, al Govern en la sessió del control del Senat. 

La vicepresidenta ha demanat al representant català que abandoni la retòrica inflamada i se cenyeixi a l’Estat de dret, en lloc d’avivar la competència entre les forces separatistes per veure qui lidera el procés a Catalunya.

Notícies relacionades

"El que han fet és portar la seva terra a un lligament impossible, en una gimcana a veure qui era més independentista", li ha respost Carmen Calvo, que ha acusat el postconvergent de beneficiar-se amb la "utilització partidària dels catalans". 

La tensió s’ha elevat en el ple del Senat amb la intervenció del PP. Els conservadors han exigit als socialistes que expulsin el seu portaveu a la Cambra baixa, Ander Gil, per les reflexions que va fer sobre el míting de Ciutadans a Altsasu el cap de setmana passat. Calvo ha defensat Gil amb un suport "absolut" i ha demanat al PP que "deixi d’utilitzar les víctimes d’ETA, els cossos de seguretat de l’Estat, la bandera i els símbols". "No els pertanyen", ha protestat Calvo.