PODEM

Pablo Iglesias admet que ara està més a prop l'avanç electoral a Espanya

El líder de Podem creu que s'ha d'"assumir la realidad" després de la petició de penes de la fiscalia per als polítics catalans

Podem demanarà un altre cop la compareixença de Villarejo perquè expliqui els seus vincles amb el PSOE i el PP

zentauroepp45461366 graf6465  madrid  espa a   14 10 2018   el secretario genera181017101300

zentauroepp45461366 graf6465 madrid espa a 14 10 2018 el secretario genera181017101300 / BALLESTEROS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha admès quel’avenç electoral està "més a prop" a Espanya després de l’actitud adoptada per la fiscalia en la petició de penes per a polítics catalans i, en conseqüència, la negativa dels independentistes a recolzar els pròxims Pressupostos.

Iglesias ha assenyalat que l’esmentat avanç no és, en tot cas, l’única sortida que té Pedro Sanchez en aquests moments, tot i que convingui, al seu parer, "assumir la realitat" com més aviat millor.

En declaracions a RNE, el cap dels morats ha recalcat que estan en joc els comptes públics "més progressistes de la història" del país, però també la direcció que es pren en grans qüestions d’Estat que necessiten "diàleg" i no "més llenya al foc", en clara al·lusió al conflicte amb Catalunya. Una idea que també ha defensat la dirigent morada Noelia Vera que assegura que Units Podem "continuarà treballant perquè els Pressupostos es materialitzin" i ha defensat que creuen que Sánchez es "deixarà la pell" en aprovar els Comptes públics. 

Iglesias ha advertit que si el president prem el botó electoral, Podem sortirà a guanyar i amb la idea de liderar, si el resultat l’acompanya, una col·lació d’esquerres. "Cal saber que estem al final del bipartidisme i davant de l’últim govern d’un sol partit", ha afegit.

Precisament, EL PERIÓDICO publica aquest dilluns una enquesta que apunta que socialistes i Podem no aconseguirien junts la majoria absoluta. Segons l’estudi (elaborat en l’última setmana d’octubre), el PSOE guanyaria avui les eleccions amb el 25,3% dels vots, que es traduirien entre 106 i 109 diputats, la qual cosa implica una pujada de 24 escons sobre les legislatives del 2016. El creixement de Sánchez és pràcticament igual a la baixada de Podem (21): el partit d’Iglesias es quedaria en el 16,1% del vot amb una forquilla parlamentària de 48 a 50 escons, en una lògica de vasos comunicants de suma estèril per a la construcció d’una majoria absoluta.  

Finalment, Iglesias ha asseverat que el seu futur professional estarà clarament lligat al resultat de les pròximes generals, unes eleccions que al seu entendre condicionaran el que passi amb els caps de tots els grans partits que ocupen actualment el panorama polític. En qualsevol cas, el seu objectiu és "guanyar i ser president" i serà després del resultat quan s’haurà de plantejar aquest escenari: "Qui surt en un partit pensant que pot tenir un mal resultat, el perd sempre", ha assenyalat.

¿Aliança PSOE-Cs?

Iglesias també s’ha mostrat convençut que el bipartidisme s’ha acabat i que aquest serà l’últim Govern en solitari. Segons la seva opinió, el pròxim haurà de ser de coalició, ja sigui entre les forces progressistes o entre els partits de dreta. Tot i que tampoc descarta una futura aliança entre el PSOE i Cs.

"No s’ha de descartar res", ha afirmat després d’assegurar que molts sectors en el PSOE i els poders econòmics prefereixen aquest acord. "Vull pensar que el Govern i Sánchez volen una altra cosa, però no s’ha de descartar aquesta possibilitat, per això nosaltres sortirem a guanyar", ha dit. 

Robles demana seguir

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que el Govern de Sánchez té "l’obligació de continuar governant tot i que sigui sense Pressupostos", perquè "hi ha altres vies".

Així, ha considerat a Telecinco que es dissoldrà el Parlament "quan arribin les eleccions, en el seu moment, però no perquè hi hagi Pressupostos".

Les clavegueres de l’Estat

Notícies relacionades

Un altre dels assumptes que preocupa la formació morada són les contínues gravacions que surten a la llum sobre la relació de l’excomissari José Manuel Villarejo amb l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal. Vera, que ha assenyalat que a Cospedal "li queda poc temps" com a representant pública, ha anat més enllà demanant responsabilitats al líder dels conservadors, Pablo Casado. "El senyor Casado no seria actualment qui és si no li hagués donat suport la senyora Cospedal", ha explicat Vera en al·lusió a les últimes eleccions primàries del PP, abans de demanar la dimissió del president popular: "El que ens plantegem és que el senyor Casado hauria de fer el següent pas".

A més, ha anunciat que Podem tornarà a demanar la compareixença al Congrés de Villarejo i ha instat el PSOE a "respectar l’esperit de la moció de censura" i donar suport a aquesta iniciativa perquè "s’aixequin les catifes" i es pugui veure tot el que hi ha amagat. Una petició de compareixença a la qual s’afegirà la d’Ignacio López del Hierro, el marit de Cospedal, involucrat en els àudios de Villarejo