LA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern planteja tancar espais oberts al públic on s'exalti Franco

El PP i Cs maniobren en el Congrés, mentrestant, per retardar l'exhumació del dictador

El Govern vol aprofitar la tramitació parlamentària per impedir que acabi a La Almudena

undefined44738007 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro181103164749

undefined44738007 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro181103164749 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Gemma Robles

Les mesures que el Govern planeja incloure en la reforma de la llei de la memòria històrica per impedir que les restes de Francisco Franco tinguin com a destinació la catedral de l’Almudena van prenent forma. Mentre el PP i Ciutadans maniobren en el Congrés per retardarl’exhumació  del dictador, l’Executiu vol, d’una banda, prohibir que les restes vagin a parar a espais d’accés públic i, a més, imposar sancions, que poden incloure el tancament, a aquells que es converteixin en un lloc d’exaltació del franquisme.

Són les propostes que, segons van confirmar a aquest diari fonts del Grup Parlamentari Socialista, prepara el Govern de Pedro Sánchez per intentar impedir que exhumar el dictador del Valle de los Caídos suposi que la seva nova destinació es converteixi en un lloc d’homenatge a Franco. D’aquesta forma, intentaria frenar el trasllat de les restes a la cripta de la catedral madrilenya, on la família del dictador té una propietat.

Mentrestant, el PP i Cs no li facilitaran el camí a l’Executiu per poder exhumar Franco i tractar que les seves restes no acabin a l’Almudena. De fet, a la tarda d’aquest dilluns els dos partits han demanat en el Congrés una pròrroga del termini de presentació d’esmenes a l’articulat de l’ampliació de la llei de memòria històrica, la que va impulsar Sánchez per posar en marxa la sortida de les restes del dictador del Valle de los Caídos. Això retardarà encara més el calendari que gestiona el Gabinet del president que, tal com va avançar EL PERIÓDICO dissabte passat, no veu ja possible l’exhumació de Franco abans del 2019.

Notícies relacionades

La tramitació d’aquest projecte de llei ve derivat de l’històric decret amb què l’Executiu socialista, l’agost passat, va aprovar en Consell de Ministres per posar en marxa l’esmentada exhumació. No obstant, el PSOE pretén ara ampliar la seva proposta inicial a fi d’introduir novetats com les assenyalades, incloses en l’esmena socialista, que puguin evitar els propòsits de la família Franco. 

Més temps

Cs justifica la seva petició d’ampliar el tràmit d’esmenes en la necessitat de comptar amb més temps. Fa només una setmana que va acabar el termini d’esmenes a la totalitat a aquest projecte legislatiu. El partit taronja considera que set dies no és un marge raonable per poder registrar ara les esmenes parcials, "que aniran en la línia de l’informe dels experts que el Govern ignora". Els grups van acordar el mes de setembre passat tramitar com a llei el decret precisament per donar l’oportunitat a tots d’introduir canvis tant pel que fa a l’exhumació de Franco com sobre altres assumptes de la llei de memòria original del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, l’Executiu ha d’atendre aquí l’exigència d’ERC i del PDECat de forçar en la llei l’anul·lació de les condemnes dels tribunals franquistes.