ESCÀNDOL PER LES GRAVACIONS

Cospedal deixa l'executiva del PP, però s'aferra a l'escó

L'ex número dos del PP continuarà sent aforada i hauria de ser jutjada pel Tribunal Suprem

Casado opta per no fer-la fora del grup parlamentari ni treure-li els càrrecs que té en el Congrés

20181105 epress pp-dice-que-cospedal-deja-direccin-de-mutuo-acuerdo-con-casado / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

L’exministra María Dolores de Cospedal deixa el PP, però no del tot. L’antiga secretària general es va reunir aquest dilluns a Gènova amb el secretari general, Teodoro García Egea, i amb el vicesecretari d’Organització, Javier Maroto, i de “mutu acord”, segons fonts de la direcció, van pactar que abandonés el seu lloc com a vocal en el comitè executiu nacional, el màxim òrgan de direcció dels populars. Al que no renuncia és a l’acta de diputada. Almenys de moment. Segons García Egea, no l’hi van demanar. 

Els enregistraments fets per l’excomissari José Manuel Villarejo en què Cospedal sol·licita a l’expolicia que espiï el seu company de partit Javier Arenas i al germà de l’exlíder del PSOE, Alfredo Pérez RubalcabaAlfredo Pérez Rubalcaba, han pogut amb la paciència de Pablo Casado que, segons fonts del seu equip, va prendre la iniciativa de reclamar a l’afectada un pas enrere. No s’ha atrevit a reclamar-li l’acta de diputada, un títol personal i intransferible que li permetria ser jutjada pel Tribunal Suprem en cas de necessitar-ho. No obstant, a Gènova preguen “no accelerar la realitat” i diuen ser conscients que és un “procés viu”, amb referència a les informacions que puguin sortir. Així les coses, Casado, que va evitar les preguntes d’aquest assumpte durant tot el dia, ha optat per anar dia a dia, àudio a àudio. I ella, també. No ho està posant fàcil. La persona que va dirigir el partit en els pitjors anys de Gürtel i que va aconseguir compensar la seva derrota en les primàries al veure la seva enemiga, Soraya Sáenz de Santamaría, també caure, deixa el comitè executiu per la porta falsa, però es resisteix a tallar la relació amb el partit. 

Després de la reunió del matí, Cospedal va emetre un comunicat en què va assegurar que renuncia al seu lloc com a vocal de lliure designació (que Casado li va oferir després del seu recolzament en el congrés intern) amb l’objectiu d’evitar que els “atacs” que ha rebut per les gravacions no es facin “extensius” al PP. 

Els altres càrrecs en el Congrés

Casado podria fer-la fora del grup parlamentari o almenys suggerir-l’hi, com va fer amb la senadora Rita Barberá, però no ha fet aquest pas. Tampoc li ha retirat els dos càrrecs que té com a diputada: és vocal de la Diputació Permanent i presideix la comissió d’Exteriors. Segons fonts parlamentàries, dels dos llocs en podria decretar el cessament de manera categòrica. En el primer cas, en nombroses ocasions els partits han modificat els membres dels seus representants a la Permanent. No és tan usual el segon cas, desposseir de la presidència d’una comissió. Segons experts en el reglament del Congrés, la direcció del grup parlamentari podria entregar una nova llista dels membres adscrits a aquest organisme d’Exteriors i no incloure’n el nom. D’aquesta manera la seva presidència decauria i perdria la ‘butaca’ d’aquesta comissió. Això, en tot cas, podria obrir un debat jurídic, i els experts admeten que sembla que el PP el vol evitar. En aquest mateix cas es troba la diputada Celia Villalobos, sorayista de pro, i que continua com a presidenta de la comissió del Pacte de Toledo. 

Reunions per “obligació”

En el comunicat, Cospedal va reiterar que ella no ha “mentit mai” sobre si coneixia a Villarejo i va assegurar que les reunions que va mantenir les va fer pensant que eren la seva “obligació” com a secretària general per “tenir tota la informació possible”. “La meva lluita contra la corrupció [...] ha sigut sempre una prioritat en la meva funció com a secretària general”, afirma. “Les manipulacions que s’estan fent de les cintes (...) proven de perjudicar i fer malbé la meva imatge personal, una cosa que no vull que s’estengui al PP”, va continuar. 

Notícies relacionades

Amb prou feines mitja hora després de conèixer-se la notícia, García Egea, en una roda de premsa, va aprofitar per recordar que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, també va sortir en uns àudios de Villarejo i segueix en el Consell de Ministres. El secretari general va dir que espera que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias “no s’atreveixin a parlar” d’aquest assumpte mentre Delgado no dimiteixi.

Segons el PSOE, Cospedal ha de ser “coherent” i deixar l’acta de diputada, un gest que també li reclama Ciutadans.