CALMA TENSA

Tensió en el PP sobre el futur de Cospedal a l'espera de nous àudios

Els conservadors eviten donar el recolzament explícit a Cospedal pel temor de noves gravacions

Un sector dels populars creu que l'exsecretària general hauria de fer un pas enrere i dimitir

fcasals45676110 madrid 29 10 2018 politica el pte del pp pablo casado presen181029103931

fcasals45676110 madrid 29 10 2018 politica el pte del pp pablo casado presen181029103931

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez / Julia Camacho

El silenci continua sent l’arma utilitzada pelPartit Popular per defensar-se del serial dels àudios entre l’ex secretària general de la formació, María Dolores de Cospedal, i l’excomissari José Manuel Villarejo. Ni recolzament ni rebuig. Aquest sembla ser l’equilibri que intenten mantenir les línies populars a l’espera que surtin nous àudios que puguin decantar la balança.

La situació de Cospedal, després de revelar-se que va demanar a Villarejo un "dossier pagat" sobre l’exministre de TreballJavier Arenas, comença a ser "preocupant" per a algunes veus dins del partit. No obstant, l’ordre és precaució i paciència per evitar mals majors. Una línia que el president del partit, Pablo Casado, va complir ahir a la perfecció a la inauguració de la Unió Intermunicipal Popular a Màlaga, on va evitar, a tota hora, referir-se a Cospedal o als àudios de Villarejo.

Doble joc

Aquesta actitud adoptada pels conservadors respon a un doble joc. Sempre amb la insistència que, "en el dia d’avui", l’ex secretària general no ha comès cap acte constitutiu de delicte, els populars eviten oferir el seu recolzament explícit per salvaguardar-se del que pugui arribar en un futur. I és que la setmana que ve s’espera que arribin noves entregues dels àudios gravats per l’expolicia que puguin posar sobre la taula fets de més gravetat.

Com a contrapès a aquesta falta de recolzament, s’observa una absència total de dirigents del partit que demanin la dimissió de Cospedal. I és que Casado no vol arriscar-se a cometre una “injustícia” amb la dirigent popular que el va recolzar a les primàries a la presidència del partit quan es va posicionar en contra de Soraya Sáenz de Santamaría.

Una por que el líder conservador té des del 2016, quan l’anterior president del partit, Mariano Rajoy, va ordenar a l’exalcaldessa de València Rita Barberá que abandonés les files conservadores per la seva relació amb elcas Nóos.La senadora, que va morir dos mesos després de donar-se de baixa del PP el setembre d’aquell any, va acabar sent absolta de tots els càrrecs.

La solució a aquest conflicte d’interessos sembla clara per a una part del partit, que creu que Cospedal ha de fer un pas enrere i deixar el seu escó de diputada per no perjudicar la formació. La credibilitat del partit sembla estar en joc per a aquest sector dels conservadors que veu en les gravacions una“pèrdua de prestigi".

Comparacions contínues

Tan sols l’actual secretari general i successor de Cospedal, Teodoro García Egea, va decidir parlar amb els periodistes sobre les gravacions difoses, tot i que amb la intenció de passar la pilota al terreny del PSOE. Una vegada més, el popular va voler comparar la situació de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que, segons la seva opinió, "ha mentit" sobre Villarejo, i la de Cospedal, que "ha dit sempre la veritat".

Els conservadors han trobat en les comparacions la seva principal eina per treure ferro als àudios de Cospedal. Des que van sortir les primeres gravacions, el PP ha recorregut de manera insistent a les "mentides" de la ministra de Justícia sobre la seva relació amb Villarejo per restar importància als àudios de l’ex secretària general. D’aquesta manera han volgutposar distànciaentre els dos casos, assegurant que mentre Cospedal romangui al grup blau s’aplicarà el mateix criteri a Delgado.

¿COMPLIA LA SEVA OBLIGACIÓ?

La defensa que va fer servir Cospedal aquest divendres, en una entrevista en la COPE, sobre el dossier que el seu marit, Ignacio López del Hierro, va sol·licitar a Villarejo sobre la relació d’Arenas amb el ‘cas Gürtel’ va ser clara: “Estava complint la meva obligació". La seva responsabilitat com a dirigent del PP va ser la línia bàsica de la seva argumentació: “Acabada d’arribar al PP, nosaltres volíem saber què passava allà per fer la nostra obligació com a partit”. No obstant, això xoca dins de la formació conservadora, on no entenen per què Dolores de Cospedal va demanar investigar l’exministre de Treball quan no tenia relació amb el ‘cas Gürtel’.

A més, Cospedal va voler restar importància als nous àudios que va publicar el diari digital ‘Moncloa.com’ sobre els "treballs" que va sol·licitar a l’excomissari. "No hi va haver cap aportació d’informació posterior, ni hi va haver res. No hi va haver cap pagament", va insistir per intentar aclarir qualsevol ombra de sospita.

Notícies relacionades

La Fundació d’Estudis Europeus, creada pel PP el 1996, és el punt d’unió que tant Villarejo com Cospedal van establir entre Arenas, l’extresorer Luís Bárcenas i l’exeurodiputat popular Gerardo Galeote. Una fundació que la fiscalia va sostenir, temps després, que era utilitzada per Luis Bárcenas per passar al PP les despeses dels seus viatges.

I per això, a l’espera de nous àudios, el PP seguirà en silenci, esperant que Cospedal dimiteixi.