partit popular

Casado: "No pot ser que Sánchez trepitgi la dignitat de la democràcia"

El líder del PP retreu "el desvergonyiment" del canvi de criteri de l'Advocacia de l'Estat amb els líders catalans presos

wyiyimofh2fat0nnbtsub11100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Elpresident del PP, Pablo Casado, ha carregat contra l’executiu de Pedro Sánchez pel canvi de criteri del’Advocacia de l’Estat al rebaixar la seva qualificació contra els líders polítics catalans, acusant-los de sedició i no de rebel·lió. "No pot ser que Sánchez trepitgi el codi penal, la separació de poders i la dignitat de la democràcia –ha assenyalat–, no ho tolerarem". Pel líder popular, aquesta decisió ni tan sols satisfà gaires gaires votants socialistes, ja que l’executiu, ha dit, és ostatge dels independentistes; així que els ha obert la porta per acollir el seu vot en les pròximes eleccions generals. "Sánchez viola molts vots socialistes amb la qüestió catalana, però aquí tenen casa seva", ha dit.

El líder popular ha evitat fer qualsevol menció a la situació interna del PP després de la difusió de les últimes gravacions entre Dolores de Cospedal i l’excomissari José Manuel Villarejo. En el seu lloc, el secretari general del partit, Teodoro García Egea, s’ha limitat a assenyalar que han parlat amb l’ex número 2 del partit, que "ja ha donat explicacions" fins i tot als mitjans. No obstant, ha tornat a deixar clar que els recolzaments de l’ex secretària general del PP a la candidatura de Casado per liderar el partit no condicionen cap decisió, ja que l’únic compromís del líder conservador és amb "els militants" que el van elevar en el càrrec, recordant que la guia de conducta són els compromisos d’exemplaritat, transparència i honestedat que va promulgar el president de la formació al ser proclamat.

La intervenció de Casado durant la inauguració de la 24 reunió intermunicipal del PP, celebrada a Màlaga, s’ha centrat en el tema sobiranista. El líder del PP ha assegurat que "no deixarà que el govern posi en perill l’estabilitat per mandat de colpistes com [Carles] Puigdemont i [Quim] Torra i amb el seu atropellament de la separació de poders i la mateixa legalitat a Espanya". I ha recordat que els populars ja van vaticinar fa un mes que l’Advocacia de l’Estat rebaixaria la petició de delictes per als líders polítics independentistes, coincidint amb la proposta del PSOE per als Pressupostos Generals de l’Estat. "Ara, l’Advocacia de l’Estat ha rebut, de manera infame, l’ordre del Govern de plantejar l’acusació per delicte de rebel·lió". Casado ha retret, a més, que "han tingut el desvergonyiment de fer-ho de manera tan pública i palpable".

"Estem amb el poder judicial"

"No culpem l’Advocacia de l’Estat, que té excel·lents professionals que em consta que estan avergonyits i alguns fins i tot s’han negat a firmar l’escrit", ha assenyalat el líder popular en la seva intervenció, "estem amb elpoder judicial, perquè sí que ha complert la seva responsabilitat de mantenir el delicte de rebel·lió" i deixar constància que hi ha indicis de la comissió d’aquest delicte.

Així, ha recordat que Sánchez es va ofendre a la seu parlamentària quan li van dir fa uns dies que amb la seva actuació "estava tolerant i participant" dels delictes "que estan cometent altres a Catalunya, amb un govern d’Espanya que no fa res". I ha insistit que els independentistes s’estan trobant "amb la inacció o complicitat del Govern d’Espanya, que no només no fa res, sinó que a sobre entorpeix la tasca de l’Advocacia de l’Estat per aconseguir que qui hagi fet una cosa malament tingui les repercussions penals que marca el Codi Penal".

Notícies relacionades

El líder del PP ha ironitzat en aquest punt sobre la rebaixa del tipus penal aplicable als líders presos. "El govern ve a dir que els cotxes es van destrossar per una calamarsada, o que la policia judicial va quedar tancada a la Conselleria d’Economia perquè se’ls va oblidar obrir la porta", ha assenyalat. "No va ser així, el que va passar va ser que un tumult de persones de forma violenta van rebentar els vehicles de la Guàrdia Civil i van impedir que els agents poguessin sortir", per concloure que "això és el delicte de rebel·lió pel qual han de ser jutjats" els presos independentistes, "amb independència que els seus vots siguin necessaris per tirar endavant els Pressupostos Generals o fossin necessaris per a la moció de censura".

Per aquests motius, Casado ha apel·lat als votants socialistes que se senten defraudats per la decisió de Sánchez en relació amb el desafiament sobiranista. "El PP és l’únic partit de centredreta, l’únic reformista i liberal que no vol pactar ni cedirà davant de les pressions independentistes". Ja va passar, va dir, el 2008, després de la gestió de Rodríguez Zapatero amb el conflicte basc que va permetre després la victòria del PP. "D’allà van venir molts vots", ha assenyalat, reiterant que la seva formació és l’única que garanteix una Espanya "unida i forta".