EN VIGÍLIES DEL JUDICI

Junqueras prefereix "no alimentar esperances" respecte a la seva sortida de la presó

El líder d'ERC demana a l'independentisme i al Govern central "sortir de la zona de confort" i "assumir contradiccions" per avançar

zentauroepp40499165 barcelona 10 10 2017  carles puigdemont president de la gene181101093618

zentauroepp40499165 barcelona 10 10 2017 carles puigdemont president de la gene181101093618 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’d’ERCOriol Junqueras, en presó preventiva acusat de rebel·lió i a l’espera de judici per la seva participació en el procés, no espera cap gest per part del Govern que contribueixi a rebaixar les penes que la fiscalia sol·licitarà per a ell –demà divendres es donarà a conèixer l’escrit d’acusació– i prefereix "no alimentar esperances" de la seva sortida de presó.

En una entrevista que publica aquest dijous el diari ‘El País’ un dia abans que es compleixi un any de la seva entrada en presó preventiva, Junqueras afirma que "dona per segur" que ni ell ni la resta dels polítics catalans empresonats per la seva participació en el referèndum independentista tindran un judici just, perquè "tampoc han tingut una instrucció justa".

El líder independentista afirma que "no renunciarà mai al diàleg" i insisteix que el seu objectiu és "construir una majoria cada vegada més àmplia i transversal que faci inevitable un acord entre totes les parts", en resposta a la petició del Govern de senyals clars sobre la seva disposició o no a rectificar el rumb i abandonar la via unilateral.

Tot i que no precisa si descarta aquesta via, el màxim responsable d’Esquerra afirma: "Tothom entén que si allargues la mà no esperes que te la mosseguin".

Doble direcció

D’altra banda, afegeix, està disposat a estendre la mà al Govern i a arribar a acords, però "aquests –afeigeix– o són en doble direcció o no porten enlloc".

"Com s’explica que ens demanin centenars d’anys de presó i, al seu torn, una benedicció al mateix Govern", es pregunta al ser requerit si continua condicionant la negociació pressupostària a la rebaixa de les penes.

Notícies relacionades

Respecte a si acatarà la sentència, Junqueras respon: "En el meu cas no entenc què significa acatar; soc a la presó, ho accepti o no, per molt que sigui profundament injust".

El líder d’ERC finalitza l’entrevista referint-se al rumb de l’independentisme i el Govern central i assenyala que "tothom ha de fer els deures, tot i que això suposi assumir crítiques o sortir de la zona de confort". "Nosaltres ho fem, sabem que calassumir contradiccions per avançar, volem arribar a acords", conclou.