El postureig del PP i Cs amb els Pressupostos en el Congrés

Els populars aconsegueixen imposar una interpretació interessada al desbloqueig de la llei d'estabilitat pressupostària pels taronges

Rivera té dificultats per explicar la seva decisió després de setmanes en què ha criticat Sánchez per negociar els comptes "a la presó"

rivera-casado-efe

rivera-casado-efe

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP ha aconseguit imposar aquestes últimes hores una interpretació a un tecnicisme del reglament del Congrés per atacar Ciutadans. Com a resposta a lacomplicació de l’assumpte, els populars han sortit en bloc a criticar Albert Rivera per "rescatar" els Pressupostos dels "grans impostos que prepara l’esquerra", en paraules de la vicesecretària Andrea Levy. I, d’altra banda, els taronges, després de setmanes en què han carregat contra els comptes que Pedro Sánchez vol tirar endavant amb els "presos independentistes" i els "colpistes", ara es troben ambdificultats per explicarque realment no ho fan perquè vulguin aprovar-los. 

La llei d’estabilitat pressupostària -- Comencem. A l’agost, el PSOE i Units Podem, juntament amb ERC i Compromís, van registrar una reforma de la llei d’estabilitat pressupostària. L’objectiu del president, Pedro Sánchez, era modificar la norma per evitar que el Senat pogués vetar els comptes. Mariano Rajoy va introduir un canvi en l’anterior legislatura perquè la Cambra alta tingués l’última paraula sobre els Pressupostos, sobretot ara que el PP té majoria absoluta en el Senat.

Canvis de forma urgent — El PSOE va voler que la reforma es fes de forma urgent, per poder aprovar sense problemes els Pressupostos. Hi ha una majoria de grups que hi estan a favor, no obstant, la Mesa del Congrés, que és la que ordena el debat intern, està controlada pel PP i Ciutadans (com a resultat de l’equilibri de poder de les eleccions de juny del 2016) i van posar-hi fre. Els populars i els taronges van descartar fer-ho a correcuita. Els de Rivera van assegurar que estaven a favor de treure-hi el veto, però que un canvi tan important havia de debatre’s amb calma i amb el procediment normal, amb terminis d’esmena i ponència en comissió.

Decisió del 16 d’octubre — Fa dues setmanes ja es va saber el que ahir a la nit va intentar aprofitar el PP per atacar Ciutadans en un moment delicat, pels àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo que afecten María Dolores de Cospedal. Aquell dimarts de fa dues setmanes, l’agència Europa Press va publicar que en la reunió del matí només els populars s’havien mostrat a defensar una pròrroga per a aquesta proposició de llei. El termini de presentació d’esmenes a la totalitat acabava el divendres 19 i la formació taronja es va mostrar disposada a desbloquejar la seva tramitació. Fonts de Ciutadans van explicar aquella mateixa nit que aixecaven el bloqueig perquè comencés el procés, però recordaven que aquest tràmit pot durar entre sis i set mesos", tal com assenyalava aquest matí el seu número dos, José Manuel Villegas.

De fet, ara s’obre el període d’esmenes parcials i els taronges podrien tornar a sumar-se als populars per allargar el procediment. "Estem exactament igual que al setembre", es lamentava la portaveu socialista, Adriana Lastra, que ha remarcat que "continuen demanant ampliació de termini per a esmenes parcials". "No hi ha hagut cap tipus de desbloqueig", insistia 

Dificultat de Ciutadans — La duresa de l’oposició de Rivera amb els Pressupostos durant aquestes últimes setmanes ha complicat la comprensió del seu canvi de posició en aquests moments. El polític català s’ha mostrat molt dur que Sánchez hagi de negociar els Pressupostos "a la presó", amb referència a la visita de Pablo Iglesias a Oriol Junqueras, i també ha deixat anar pulles per l’estratègia d’apaivagament amb els partits independentistes, que l’Executiu necessita per tirar endavant els Pressupostos del 2019. Per això aquest matí de dimarts tots els seus portaveus, amb Rivera al capdavant, han sortit a deixar clar que desbloquejar aquest tràmit en el Congrés no significa que recolzaran els comptes. "Si depèn de Ciutadans, aquests Pressupostos no tiraran endavant", ha sentenciat Rivera, que s’ha queixat dels "nervis" del PP i l’ha acusat de llançar aquesta "falòrnia". 

Notícies relacionades

Desenganxar-se del PP — Als taronges els interessa desmarcar-se dels populars, ara que comença la precampanya de les eleccions andaluses (2 de desembre), sobretot ja que sempre fan gala de ser un partit que "facilita la governabilitat". A més, en aquest cas remarquen que no han canviat de posició, ja que han defensat que el veto al Senat (fi últim de la reforma d’aquesta llei) s’aixequi.

Pressupostos del 2019 — Els comptes per a l’any vinent són ara mateix un esborrany pactat per Podem i el PSOE. Sánchez ha anunciat que presentarà el projecte de Pressupostos a finals de novembre d’aquest any, però s’atendrà al camí de dèficit vigent, aprovat per Rajoy, perquè aleshores la reforma de la llei d’estabilitat encara estarà lluny d’estar en vigor, ja que tardarà mig any aproximadament, com recorda Villegas. El Govern socialista havia aconseguit que Brussel·les li donés un marge de 6.000 milions més per al 2019, però el bloqueig del PP i Cs a la Mesa ha impedit que aquesta flexibilitat pugui aplicar-se en els Pressupostos de l’any vinent. Així ho ha admès el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, comentant la decisió de Ciutadans. "En principi sembla una bona notícia [el desbloqueig de la llei], ho sembla, però pot ser que arribi tard. Per a aquests Pressupostos probablement no hi hagi temps per fer-los com ens hauria agradat fer-los, amb 6.000 milions més", ha lamentat Borrell.