REPERCUSSIONS DEL 'CAS KHASHOGGI'

Susana Díaz destaca que l'ONU no veta vendre corbetes a l'Aràbia Saudita

La presidenta andalusa critica els "cops al pit" d'Iglesias i remarca que l'alcalde de Cadis, també de Podem, "guarda silenci"

zentauroepp45496939 susana diaz181017140553

zentauroepp45496939 susana diaz181017140553 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ha intervingut aquest dimarts en la crisi amb l’Aràbia Saudita a compte del presumpte assassinat del periodista Jamal Khashoggi, i ha justificat que el Govern de Pedro Sánchez no hagi suspès la venda d’armes a Riad. Segons Díaz, l’ONU "no ha determinat que no es puguin vendre portaavions, corbetes o armes a l’Aràbia Sauditai el Govern d’Espanya està defensant el mateix.

En una entrevista a Onda Cero Radio, Díaz, que es troba en plena precampanya, ha assegurat que és "compatible defensar els drets humans i la dignitat dels treballadors de la badia de Cadis", i ha recordat que l’acord amb l’Aràbia Saudita per a la construcció de les corbetes és "un contracte ja firmat que afecta més de 6.000 famílies de la badia de Cadis, una de les zones més deprimides i amb més taxa d’atur d’Andalusia i Espanya". Les drassanes de Navantia estan construint a San Fernando (Cadis) cinc vaixells per un import de 1.800 milions d’euros.

Segons la seva opinió, "quan alguns s’han donat cops al pit com [Pablo] Iglesias però l’alcalde de Cadis [José María González 'Kichi'] manté silenci això és de cara a la galeria, i els polítics hem de saber que la nostra paraula mai és gratis, que quan fem afirmacions hem de fer-ho amb responsabilitat i saber quines en són les conseqüències".

"Conèixer la veritat"

En qualsevol cas, la presidenta andalusa ha volgut deixar clar que això no significa "en absolut" que no s’hagi "de conèixer la veritat" sobre la mort del periodista Khashoggi a l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Istanbul, tot i que sí que ha "cridat l’atenció" sobre el fet que "en les mateixes últimes hores han passat altres fets al món units a la llibertat d’expressió i els drets humans i no han tingut el mateix eco".

Sobre la decisió d’Alemanya de demanar a tota la Unió Europea que suspengui la venda d’armes a l’Aràbia Saudita (Espanya és el setè país del món que més armes exporta a aquest país), Díaz s’ha preguntat si l’actitudd’Angela Merkel  està "vinculada a l’acord de govern que va firmar amb el seu soci on deia que anirien reduint gradualment els acords amb l’Aràbia Saudita", i ha posat de manifest que "en canvi, hi ha altres països que tenen també dificultats en la llibertat d’expressió i els drets humans com Egipte , als quals Alemanya ven pràcticament 20 vegades més".

França i el Regne Unit

Notícies relacionades

Després de recordar que quan el 2015 l’expresident francès François Hollande "va anunciar la suspensió de l’entrega de portahelicòpters a Rússia arran de la invasió de Crimea tothom va aplaudir-lo i ningú va dir que aquests portahelicòpters anaven a Egipte", la presidenta de la Junta ha "trobat a faltar que la mateixa mesura" que es planteja amb l’Aràbia Saudita "s’utilitzi a tots els països i en totes les relacions internacionals". A més, ha assenyalat que "ni França ni el Regne Unit han dit encara què faran amb els contractes que estan en vigor i si això afecta la venda d’armes que tenen en aquest moment concertades".

En qualsevol cas, Díaz ha explicat que la seva "unitat de mesura" en aquesta matèria és les "Nacions Unides i la declaració dels drets humans i en aquests moments l’ONU no ha determinat que no es puguin vendre portaavions, corbetes o armes a l’Aràbia Saudita". "La meva mesura és sempre l’ONU i en aquest cas el Govern d’Espanya està defensant el mateix que defensa l’ONU i això també té una exigència de conèixer la veritat sobre el que ha passat allà", ha recalcat la presidenta andalusa, abans de reclamar que "tots els casos al món, tinguin la raça, l’ètnia o el color de pell que tinguin, han de tenir la mateixa resposta internacional, perquè també percebo que moltes vegades l’expectació i el rebuig internacional no és sempre el mateix".