CRISI PER A RIAD

L'Aràbia Saudita diu que Khashoggi va morir «en una baralla» al consolat

La versió, que eximeix de responsabilitat el príncep MBS, es rep amb escepticisme

Riad anuncia cinc acomiadaments i 18 arrestos que Trump defineix com a «gran primer pas»

mbenach37670215 us president donald trump and saudi deputy crown prince and 170314193213 / NICHOLAS KAMM

mbenach37670215 us president donald trump and saudi deputy crown prince and 170314193213
zentauroepp45359692 file photo  a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Farà falta molt més que un tuit i la versió oficial de l’Aràbia Saudita per aclarir la veritat del cas de Jamal Khasoggi i fer justícia. De moment, no obstant, és el que hi ha. Aquest dissabte Riad ha optat per utilitzar la xarxa social per reconèixer per primera vegada que el periodista dissident va morir al consolat saudita a Istanbul el 2 d’octubre.

Segons l’anunci, una investigació preliminar de la fiscalia general saudita ha determinat que Khashoggi va morir quan es va desencadenar“una baralla”que va escalar fins al fatal resultat. Mitjans oficials han informat que 18 persones han sigut arrestades, incloent els 15 agents enviats des de Riad que havien sigut identificats per Turquia. També cinc alts càrrecs han sigut acomiadats. Entre ells hi ha dos col·laboradors pròxims de Mohamed bin Salman, el jove hereu que està funcionant com a regent de facto al regne, però el poderós i jove príncep queda eximit de qualsevol responsabilitat a aquesta versió oficial.

L’admissió de la mort al consolat posa fi a 18 dies en què les autoritats saudites havien insistit que Khashoggi en va sortir amb vida, malgrat que les filtracions de la investigació turca i altres revelacions apuntaven que va ser brutalment assassinat i esquarterat en aquestes instal·lacions. Culpant operatius dels serveis d’espionatge i alts càrrecs, la versió oficial tracta de salvaguardar el príncep Mohamed bin Salman, que no només és eximit sinó que ha sigut col·locat pel seu pare al capdavant d’una comissió interministarial per revisar i “modernitzar” els serveis d’intel·ligència.

Escepticisme general, alleujament per a Trump

La versió oficial ha sigut rebuda amb grans dosis d’escepticisme, però a Washington el president dels Estats Units, Donald Trump, ha donat senyals d’alleujament. Després de dues setmanes de pressió creixent i enfrontat a una de les seves pitjors crisis diplomàtiques pel cas de Kashoggi, que s’havia autoexiliat als EUA i publicava a ‘The Washington Post’, el mandatari ha definit les detencions d’“un primer gran pas, important.”

Tot i que Trump ha definit la mort del periodista en el consolat com a“inacceptable”,també ha recordat que l’Aràbia Saudita, peça clau en la seva estratègia de contenció a l’Iran i per a l’Orient Mitjà, és “un gran aliat”.Ha aplaudit que la investigació saudita hagi arribat “abans del que molts pensaven”. I malgrat mostrar-se disposat a treballar amb el Congrés dels EUA si s’acaben imposant sancions, també ha defensat que en aquest cas no es toquin els acords de compres de material militar per valor de 110.000 milions de dòlars que Riad va firmar amb la seva Administració.“Preferiria que no els utilitzéssim com a represàlia”,ha dit Trump, que s’ha resistit a tota hora a assenyalar públicament MBS i fa dies ja va donar ales a la versió que la mort de Khashoggi havia sigut obra d’“assassins per lliure” o d’una operació que “va sortir malament”.

La versió oficial

Se sap que Khashoggi havia acudit al consolat a obtenir documentació per casar-se amb la seva promesa, que el va esperar fora de les instal·lacions el 2 d’octubre i a qui havia donat instruccions de trucar a les autoritats turques si no sortia d’allà, com va passar. En canvi, segons la investigació interna dels saudites, Khashoggi hauria mostrat interès per tornar a l’Aràbia Saudita, raó per la qual diuen que els “sospitosos” ara detinguts van viatjar a Istanbul per trobar-se amb ell.

En aquesta trobada, segons la versió oficial, hi va haver converses que “van avançar de forma negativa”i “van portar a una discussió i una disputa entre alguns d’ells i el ciutadà” (Khashoggi). “La baralla es va agreujar fins a portar a la seva mort i a l’intent (dels ara detinguts)d’ocultar i encobrir el que va passar”.

Notícies relacionades

Fonts anònimes del govern nord-americà han reconegut a la premsa local els interrogants que planteja la versió saudita. S’apunta, per exemple, que dos delsalts càrrecs acomiadats són dos dels més pròxims assessors d’MBS i difícilment podrien haver actuat sense seguir ordres del príncep.

Al Congrés dels EUA també es qüestiona la narrativa. Adam Schiff, principal demòcrata en el Comitè d’Intel·ligència del Senat, i que ha rebut informació de la intel·ligència nord-americana, ha dit que la versió saudita “no és creïble”.I el republicà Lindsey Graham, pròxim aliat de Trump, ha escrit a Twitter: “Dir que soc escèptic es queda curt”.