DEFENSA

Robles assenyala Sánchez en la venda d'armes a l'Aràbia Saudita: la decisió final és del president

La ministra de Defensa es remet a la compareixença del cap del Govern aquest dimecres al Congrés

zentauroepp43570372 graf810  madrid  espa a   01 06 2018   el secretario general180601105054

zentauroepp43570372 graf810 madrid espa a 01 06 2018 el secretario general180601105054 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recalcat aquest dimarts que la decisió final sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita la va prendre el president del Govern, Pedro Sánchez, després de meditar molt sobre els pros i els contres, i ha incidit que el debat sobre si s’han de prioritzar els interessos comercials o el manteniment dels llocs de treball "no és fàcil".

En una entrevista a Antena 3, Robles ha recalcat que Espanya té un compromís "claríssim" amb la defensa dels drets humans, tot i que ha remès la compareixença de dimecres al Congrés dels Diputats, en la qual Sánchez detallarà la posició d’Espanya respecte a la polèmica internacional després de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi: serà ell qui marqui la posició espanyola en les exportacions armamentístiques al país àrab, ha conclòs.

En qualsevol cas, la posició d’Espanya és molt més delicada que la d’altres països, com Alemanya, que va anunciar que deixa de vendre armes als saudites com a represàlia.  Tot i que Espanya s’ha posat de perfil en la crisi per no arriscar els contractes amb Riad, Sánchez haurà de donar explicacions.

Decisió molt meditada

Robles ha explicat que, quan ella va proposar paralitzar el contracte firmat el 2015 amb l’Aràbia Saudita que es va trobar quan va arribar al càrrec, ho va fer "per coneixement d’una determinada realitat", però ha matisat que qui té tota la informació és el president del Govern i qui decideix finalment mantenir-lo és ell, en una decisió molt meditada.

Segons la seva opinió, en aquest assumpte hi ha dues realitats: defensar els drets humans per part de la comunitat internacional i garantir els llocs de treball, però sense que estiguin "a l’atzar" d’una determinada conjuntura aliena a aquests treballs, ha puntualitzat. No obstant, ha volgut deixar clar l’"enorme gravetat" de l’assassinat del periodista al consolat de l’Aràbia Saudita a Turquia, que suposa una "gravíssima vulneració dels drets humans", també des del punt de vista de la llibertat d’expressió.

Ha incidit en aquest sentit en la importància que té la reacció de la comunitat internacional, que no es pot quedar "impassible" i "en cap cas mirar cap a un altre costat" quan es vulneren els drets humans i ha insistit que és "imprescindible" que hi hagi una investigació independent i transparent. 

Entre l’oposició i el negoci 

La guerra entre l’Aràbia i el Iemen i la mort de Khashoggi s’han convertit en un problema per al Govern.  Quan Sánchez parli dimecres al Parlament, el Govern tindrà ja sobre la taula la informació que facilitarà el president turc, Recep Tayyip Erdogan, sobre la mort del periodista, que ha avançat que dimarts revelarà la veritat "per complet".

Aquest dimarts el PSOE haurà de fer front en la Comissió de Defensa del Congrés a diverses propostes d’Units Podem, ERC, PDECat i Compromís, que demanen la suspensió de les exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita i tots els països implicats en conflictes armats o que vulnerin els drets humans. 

Notícies relacionades

Espanya és elsetè país del món que més armes exporta a l’Aràbia Saudita. Entre aquest material es troben les cinc fragates construïdes per Navantia a les drassanes de San Fernando (Cadis), per un import de 1.800 milions d’euros. En plena arrencada de la precampanya de les eleccions andaluses, a la Moncloa admeten que el Govern no vol arriscar aquest contracte, sobretot quan ja va estar a punt de perdre’l al setembre. Llavors, la titular de Defensa, Margarita Robles, va anunciar la paralització de la venda de 400 bombes a Riad i els saudites van amenaçar de dinamitar tota relació, i per això Sánchez va desautoritzar la ministra a fer-ho.

En el sector armamentístic operen també altres interessos, com els 48 Eurofighter adquirits per l’Aràbia Saudita a Airbus, part dels quals es fabrica a Getafe (Madrid). No obstant, reconeixen fonts coneixedores de la situació, on Espanya es juga realment el tipus és en projectes d’infraestructures. Es calcula que les companyies espanyoles sumen contractes per més de 17.000 milions d’euros. El metro de Jiddah, la Meca o Medina; plantes petroquímiques; generació elèctrica, i la construcció de dessalinitzadores són alguns dels projectes clau que es podrien perdre, remarquen fonts empresarials.