HOMENATGE AL PRESIDENT AFUSELLAT

Torra: «En algun moment haurem de dir prou i aquest moment està a punt d'arribar»

El president assegura que lluitarà «fins al final i amb totes les conseqüències»

Retreu que cap govern ni president espanyol hagi condemnat l'assassinat del president republicà

zentauroepp45188404 quim torra durante la rueda de prensa en la generalitat  fot180925131938

zentauroepp45188404 quim torra durante la rueda de prensa en la generalitat fot180925131938

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nova advertència del president de la Generalitat, Quim Torras, en termes no concretats en acció política. Aquest dilluns, en el marc dels homenatges a l’expresident Lluís Companys amb motiu del 78è aniversari del seu afusellament, Torra ha advertit: “En algun moment haurem de dir prou i aquest moment està a punt d’arribar” Un moment que s’haurà d’afrontar, ha afegit, amb “la força i el coratge” del 3 d’octubre, quan es va convocar un aturada de país en protesta per les càrregues policials de l’1-O.

Després de l’ofrena floral davant de la tomba del president republicà, Torra ha censurat que cap govern ni president espanyol hagin condemnat mai l’assassinat de Companys i ha demanat a l’Executiu de Pedro Sánchez que faci com la Generalitat i anul·li els judicis del franquisme. “No n’hi ha prou amb treure el dictador del Valle de los Caídos, és absolutament necessari eliminar tots els reductes franquistes que queden a l’Estat”, ha remarcat.

No obstant, el premi a la declaració contundent se l’ha emportat el líder de Demòcrates, partit integrat al grup d’ERC en el Parlament. Antoni Castellà ha afirmat que si no existís la Unió Europea (UE) l’Estat “tindria la temptació d’afusellar” els presos independentistes, com va fer el franquisme amb l’expresident de la Generalitat Lluís Companys.

Torrent i les picades d’ullet als comuns

Per la seva part, el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, en una entrevista a SER Catalunya, ha negat haver posat la Cambra catalana al servei de l’independentisme: “He posat el Parlament al servei de la democràcia, com va fer Forcadell”, ha assegurat, mentre que ha rebutjat haver-lo posat al servei de l’independentisme, com l’acusen algunes formacions polítiques de l’hemicicle. Una entrevista en la qual, per cert, ha llançat de nou picades d’ullet als 'comuns', al coincidir en antena amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que havia llançat de nou la idea del recolzament pressupostari mutu a la capital catalana, el Parlament i el Congrés. "Tenim moltes lluites compartides, molts objectius comuns", ha remarcat Torrent. "Sempre he apel·lat a les majories que representen el 3 d’octubre passat [data de la mobilització de protesta per la violència policial de l’1-0]", ha afegit, apel·lant a "recosir" majories en el Parlament.

Torrent, per la seva banda, ha criticat les “falses acusacions i mentides judicials que acusen els membres de la Mesa i el Govern del president Puigdemont” i ha exigit l’absolució dels líders sobiranistes processats.

“L’única alternativa vàlida en democràcia és l’absolució, i nosaltres, de nou, avui i aquí, hem de conjurar-nos per lluitar pels nostres drets fonamentals fins que siguin lliures, amb nosaltres i amb els seus”, ha afirmat després de l’ofrena floral a la tomba de Companys.

Més reaccions

Notícies relacionades

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha participat en l’acte a Companys i ha reivindicat la seva figura pel seu “compromís amb la justícia social, la república i amb Catalunya”. “Són aquests els valors que van marcar la vida de Companys i els que ens guien en la nostra acció política”, ha assegurat.

Així mateix, el president del PDECat, David Bonvehí, ha fet al·lusió a l’afusellament de Companys i ha assenyalat: “La justícia de fa 78 anys, tan injusta, avui dia al segle XXI es repeteix”. Bonvehí ha afirmat que “els hereus d’aquella justícia encara estan en segons quins càrrec de la justícia espanyola”.  També ha expressat que Companys va ser per a ell “un demòcrata i catalanista convençut" i que "els valors de pau i llibertat” que defensava són els que guien avui l’independentisme per aconseguir el seu objectiu a través de la “via democràtica i pacífica”.