Tribunals

L’exdirectora del CNI, imputada per quarta vegada per l’espionatge amb Pegasus

Abans de la seva declaració, la jutge que tramita el cas de l’advocat de dirigents d’ERC, Andreu Van den Eynde, elevarà un suplicatori al Consell de Ministres per l’afectació de la llei de secrets oficials

Un jutjat investiga per primera vegada l’empresa de Pegasus per l’espionatge a independentistes

L’exdirectora del CNI, imputada per quarta vegada per l’espionatge amb Pegasus

EP

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exdirectora del CNI, Paz Esteban, i tres directius de l’entramat empresarial NSO Group, així com la mateixa empresa, han sigut imputats pel Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona per l’espionatge amb Pegasus a l’advocat de dirigents d’ERC, Andreu Van den Eynde, segons ha anunciat aquest dimarts el centre de defensa dels drets humans Iridia, que exerceix l’acusació. Abans de poder-li prendre declaració, caldrà —precisa la magistrada— trametre un suplicatori al Consell de Ministres, atesa l’afectació de la Llei de secrets oficials. Aquesta és la quarta vegada que un jutjat cita a declarar l’exresponsable del servei d’intel·ligència espanyol.

Els directius de la delegació de Luxemburg de la societat NSO, de Pegasus són: ‘Omri Lavie’, Shalev Hulio i Yuval Somekh, que el jutjat ha inclòs en l’ordre europea d’investigació. Aquests alts càrrecs de l’empresa israeliana ja estaven imputats arran de la querella presentada per Irídia, però fins ara no havien sigut citats a declarar. Aquesta decisió ha sigut possible gràcies a un informe pericial sobre l’estructura empresarial NSO aportat per entitats de drets humans. L’advocat d’Irídia, Brian Ventura, ha qualificat aquestes imputacions d’«històriques» perquè ha assegurat que fins ara «cap jutjat espanyol investiga NSO per Pegasus» i que reclamaran que «es depurin responsabilitats».

La interlocutòria exposa que el 14 de maig del 2020, en ple confinament, Andre van Den Eynde, que utilitzava el mòbil per a la seva feina davant la impossibilitat de sortir al carrer, hauria sigut objecte d’atacs per a la implantació de software Pegasus, desenvolupat per l’empresa NSO. La jutge afegeix que aquest programa està destinat al monitoratge de comunicacions i continguts de terminals de telefonia mòbil aprofitant vulnerabilitats de l’aplicació WhatsApp.

Coordinava estratègies

D’aquesta manera, suposadament es van interceptar les comunicacions de l’advocat. En aquestes dates l’advocat coordinava diferents estratègies jurídiques de múltiples clients, tant particulars com d’ofici, incloent-hi també clients vinculats a ERC. Van den Eynde va mantenir així mateix reunions amb altres lletrats per coordinar estratègies de defensa, singularment les que estaven relacionades amb diferents líders polítics relacionats amb el procés. La jutge precisa que NSO podria haver facilitat el programa espia tercers per a la comissió d’aquests fets, entre els quals el CNI.

En aquest sentit, la resolució, destaca Paz Esteban, era la màxima responsable en el període de temps en què van tenir lloc els fets investigats i «no sembla oportú conforme a dret», que s’hagi de retardar la seva declaració com a investigada amb les garanties processals per facilitar la seva defensa. La jutge remarca que «és cert que la incertesa més gran que pesa sobre el procediment és la de si l’espionatge va ser o no objecte d’autorització judicial perquè li donés cobertura cas de poder atribuir-se al CNI, extrem que també haurà de ser objecte de comprovació».

Els altres casos

Notícies relacionades

Aquesta és la quarta vegada que Pas Esteban és formalment investigada per un jutjat per l’espionatge a independentistes catalans, que es va destapar en la investigació Catalan Gate, de Citizen Lab, amb uns 65 afectats, espiats entre els anys 2017 al 2020. Primer va ser el jutge que porta el cas del president Pere Aragonès; després el dels diputats d’ERC, Diana Riba i Josep Maria Jové, i el tercer, el de l’exeurodiputat d’Esquerra, Jordi Solé. Hi ha més causes obertes contra el CNI en què encara no s’ha pres cap decisió en aquest sentit.

Diverses investigacions han destapat que Pegasus ha sigut utilitzat per almenys 73 estats de tot el món. Tot i que NSO Group assegura que només ven el producte per combatre el crim organitzat o el terrorisme, hi ha múltiples evidències que aquesta arma de cibervigilància ha servit per espiar i perseguir dissidents polítics, periodistes crítics o activistes pels drets humans. Una prova d’això és l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi.