FESTA NACIONAL ESPANYOLA

La crisi catalana i l'aniversari de la mort del pilot polaritzen el 12-O

El Dia de la Hispanitat arriba en un moment de gran tensió política per l'ultimàtum de Torra i la reprovació al Rei del Parlament

tecnicomadrid31434623 madrid  12 10 15  desfile del dia de la hispanidad  12 o

tecnicomadrid31434623 madrid 12 10 15 desfile del dia de la hispanidad 12 o

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La festivitat del Dia de la Hispanitat es presenta aquest any carregada de tensió política i d’amargs records, ja que es compleix el primer aniversari de la mort del capità Borja Aybar en aquell terrible accident que va patir després de participar en l’última desfilada militar del 12-O. La crisi catalana,l’ultimàtum  llançat pel president del Govern, Quim Torra, al Govern central, amb l’amenaça de no recolzar els seus Pressupostos i la reprovació al Rei a càrrec del Parlament flotaran en l’ambient d’una jornada marcada per la simbologia pàtria. Però en el pla emocional, ningú podrà oblidar-se del succés fatal que va tenyir de tragèdia la celebració de l’any passat.

El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, es va afanyar a aparcar les preocupacions polítiques per prioritzarl’aspecte sentimental d’aquest 12 d’octubre, al reconèixer que la Festa de la Hispanitat tindrà en aquesta ocasió “sentiments oposats” perl’aniversari  de la tragèdia. En la seva emotiva visita de dimecres a la base aèria de Los Llanos (Albacete), a la qual pertanyia l’infortunat militar, Sánchez va agrair la tasca "exigent" que exerceixen els professionals de l’Exèrcit de l’Aire d’aquesta unitat.

Al marge d’aquest trist aniversari, l’absència  dels representants dels partits nacionalistes i de les formacions més esquerranes tornarà a ser comentada en els grupets polítics que s’acostumen a formar durant la recepció dels Reis. Un dels primers a excusar l’assistència va ser el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que tornarà a faltar aquest any als actes per commemorar la Festa Nacional del 12 d’Octubre. El líder de la formació morada no anirà ni a la desfilada militar ni a la recepció que protagonitzaran posteriorment els Reis al Palau Reial.

A mig gas

Però Podem sí que serà present en la desfilada militar amb una delegació de perfil més baix, igual com va fer per primera vegada l’any passat. En aquesta ocasió estarà formada per la dirigent de Podem i vicepresidenta quarta de la Cambra baixa, Gloria Elizo, i el portaveu de Defensa en el Congrés, Juan Antonio Delgado.

Tal com ha fet els tres últims anys, Iglesias ha declinat la invitació dels Reis amb l’argument que el paper del seu partit és estar "amb la gent", treballant per "la defensa dels drets i la justícia social en aquest país", i no en celebracions "menjant canapès".

Els que sí que hi seran presents són el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, i l’alcaldessa de la ciutat, Manuela Carmena. Garrido assistirà per primera vegada als actes amb motiu de la festa nacional en qualitat de president autonòmic després de substituir al maig Cristina Cifuentes, que va anar a les dues edicions anteriors vestida amb complements estampats amb la bandera d’Espanya.

Després de sorprendre amb un paraigua gegant de la bandera nacional en la desfilada del 2016, Cifuentes va lluir l’any següent una bossa de mà ‘rojigualda’ amb les seves inicials al centre. Garrido ja va aparèixer amb un llaç ‘rojigualdo’ a la solapa en el debat sobre l’estat de la regió del setembre passat.  

Mobilització catalana

El Dia de la Hispanitat se celebrarà també als carrers barceloninscarrers barcelonin gràcies a la manifestació convocada pel moviment cívic Espanya i Catalans sota el lema “Barcelona, garant de la Hispanitat”, en què participaran més de 150 associacions, entitats civils i plataformes cíviques. La marxa començarà a les 11.00 hores a la cruïlla entre passeig de Gràcia i carrer de Provença i avançarà fins a plaça Catalunya, on conclourà la celebració cap a les 12.00 hores amb els discursos dels representants d’algunes de les associacions assistents.

El PP de Catalunya s’ha encarregatd’escalfar l’ambient amb la seva iniciativa de repartir 20.000 llaços amb la bandera d’Espanya i Catalunya. "Aquest llaç simbolitza la realitat de la societat catalana, amb les banderes de Catalunya i Espanya entrellaçades com a símbol d’unió enfront dels llaços que pretenen la confrontació promoguts perl’independentisme", ha assegurat el president del grup popular a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, abans d’afegir: "Aquells que ens sentim catalans i espanyols ni callarem, ni ens quedarem de braços plegats enfront d’un independentisme que desplega llaços i estelades en espais públics de tot Catalunya”.

Notícies relacionades

D’altra banda, la Plataforma Antifeixista de Barcelona també es concentrarà a les 11 hores als Jardines de Salvador Espriu (Jardinets de Gràcia) amb la consigna següent: “L’antifeixisme és cosa de totes”. A aquesta convocatòria s’han afegit els comitès de defensa de la república (CDR) de la ciutat.

Balcons amb la bandera espanyola

En l’àmbit estatal, el PP ha llançat a les xarxes socials la campanya 'Espanya al teu balcó', animant la gent que exhibeixi la bandera espanyola a casa seva amb motiu del 12-O.  El secretari general d’aquest partit, Teodoro García Egea, va explicar que la seva formació vol "normalitzar" l’ús dels símbols nacionals i la bandera d’Espanya, que "representa tothom". "Volem animar la resta de forces polítiques que s’uneixin a aquesta campanya", va fer ressaltar, per afegir que els "enemics" de la unitat d’Espanya saben com són d’"importants els símbols", i per això "es col·loquen llaços grocs" i "insulten l’Estat de dret".