Concentració ultra a Vistalegre

El Govern i el PSOE reconeixen preocupació per Vox

Maroto diu que votar Abascal es pot traduir en el fet que el president Sánchez tingui més fàcil estar quatre anys més a la Moncloa

Rivera evita parlar, però diu que el seu ascens dependrà de «com de bé» ho facin la resta de partits

undefined42684478 madrid 27 03 2018 politica  el secretario general del psoe p180327125525

undefined42684478 madrid 27 03 2018 politica el secretario general del psoe p180327125525 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha reconegut aquest dilluns que “causen por” les imatges del multitudinari acte celebrat per Vox aquest diumenge al palau de Vistalegre de Madrid pel discurs “xenòfob, masclista i homòfob” que defensa el partit. En declaracions a la cadena SER, Valerio ha apuntat que les enquestes no reflecteixen que hi hagi “gaires persones” a Espanya disposades a votar formacions d’“extrema dreta” com Vox. No obstant, ha insistit a reconèixer “certa por” per l’acte, del qual ha lamentat que s’hi defensessin missatges “xenòfobs, masclistes i homòfobs”. 

Segons el seu parer, missatges polítics com el de Vox en ocasions “arrelen” en certs sectors de la societat “amb problemes” perquè ofereixen “solucions fàcils” als problemes, com tancar les fronteres a la immigració. “Sempre donen solucions fàcils a problemes molt complexos. Hi pot haver persones que visquin amb problemes i se sentin atretes per aquest tipus de missatges”, ha dit sobre el partit liderat per Santiago Abascal.

Des delPSOE ha rebutjat qualsevol temor per l’avenç de Vox, una formació que –segons reconeixen els mateixos socialistes– pot beneficiar les expectatives electorals del partit de Pedro Sánchez, al dividir encara més el vot de dretes. “Cap por”, ha assenyalat la portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Esther Peña, que ha responsabilitzat les formacions liderades per Pablo Casado i Albert Rivera de la força que ha pres el partit d’extrema dreta. “Els excessos dialèctics del PP i Ciutadans alimenten aquests grups”, ha dit la dirigent socialista.

Hores abans, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha afirmat aquest dilluns que la “preocupa i molt” el tipus de manifestacions que es van sentir ahir en el multitudinari acte que va celebrar Vox a Vistalegre, i ha advertit que les “dones són les grans perjudicades del tomb a la dreta que va tenir ahir tota l’esplendor amb Vox”.   Segons la seva opinió, la dreta espanyola sembla que està “competint per retrocedir i per endinsar-se en la bretxa de desigualtat”, i ha assenyalat a Antena 3 que el mateix fan a Catalunya, on el PP i Cs no competeixen per oferir un projecte il·lusionador als catalans que volen quedar-se a Espanya, sinó que competeixen per veure qui és més dur contra l’independentisme.  

Vox va omplir aquest diumenge el Palau de Vistalegre de Madrid amb unes 10.000 persones, que van defensar l’“Espanya viva”10.000 persones, l’“Espanya viva”, una Espanya que ha “ressuscitat” i que, segons el seu president, Santiago Abascal, comptarà amb representació parlamentària en les pròximes eleccions generals.

Vot útil del PP, silenci a Cs

D’altra banda, el president del PP, Pablo Casado, ha apostat per “concentrar i optimitzar esforços” perquè el PP sigui la “força hegemònica” del centredreta, pugui aconseguir una majoria “suficient” i fer fora Pedro Sánchez del palau de la Moncloa. En aquesta línia, el vicesecretari d’Organització del PP, Javier Maroto, ha advertit que la divisió de l’electorat de centredreta “seria perpetuar l’actual Govern d’esquerres”. “Qualsevol vot a Vox significa tenir Pedro Sánchez quatre anys més com a president del Govern”, ha remarcat Maroto en declaracions a Antena 3.

Durant l’acte, diversos dirigents del Comitè Executiu Nacional de Vox van resumir les seves 100 propostes de cara a les pròximes eleccions generals, entre les quals destaca la proposta de suspensió de les autonomies com a solució al problema català. En aquest sentit, Maroto ha criticat aquesta proposta, de la qual ha dit que “queda molt bé en una frase”, però, segons ha explicat, per dur-la a terme es necessita un referèndum per canviar la Constitució, una cosa que “donaria ales als podemites per proclamar la República”. Precisament,el PP i Cs pugnen per la dreta que vol mà dura a Catalunya.

També des del partit conservador, Ángel Garrido ha assenyalat que al PP no s’han d’“intentar assemblar en res” a aquesta formació. “Seria l’error més gran que podíem cometre, que algú ens comparés tot i que sigui només una mica” amb Vox, ha explicat Garrido, que va explicar que al PP tenen el seu “espai, que és molt diferent”. “Qui vulgui votar aquests partits és lliure de fer-ho, però nosaltres no hi som, allà”, ha sentenciat el president de la Comunitat de Madrid en una entrevista amb Servimedia.

Per acabar,l’expresident del Govern José María Aznar ha assenyalataquest dilluns que ell va llegar un espai electoral unit, des de la dreta fins a la frontera amb el PSOE, que ara està “trossejat” en tres –el PP, Cs i Vox–, i ha reiterat la necessitat de refundar el centredreta. “Quan jo vaig deixar el govern el 2004 vaig llegar un espai electoral unit. Avui aquest espai està dividit en tres i això és molt mala notícia”, ha insistit.

Notícies relacionades

Des del partit taronja,Albert Rivera,  no ha volgut opinar sobre l’acte de Vox perquè aquest és “un error dels vells partits”, però sí que ha reflexionat que l’ascens o no del que aquesta formació representa dependrà “de com de bé” ho faci la resta. “Si el PP i el PSOE haguessin ofert respostes del segle XXI probablement estaríem en un mapa de dos partits i no de quatre”, ha exposat.

A més, s’ha aferrat al discurs que els vells partits estan pendents dels altres i “s’obliden dels ciutadans”. “S’ha de parlar dels espanyols. Respecto els que fan actes amb més o menys gent, però vull liderar una nova etapa política”, ha reiterat. Dit això, ha assenyalat que la força de Vox es mesurarà a les urnes, tot i que, segons la seva opinió, hi ha “molts més votants liberals i proeuropeus” que d’ultradreta. La seva obligació com a president de Ciutadans és oferir “il·lusió i canvi”.