auge del populisme

El partit d'ultradreta Vox desborda el palau de Vistalegre

El partit congrega més de 10.000 simpatitzants en l'acte ultra més gran a Espanya en dècades

La formació reclama la il·legalització dels partits independentistes i la dissolució dels Mossos

a

a

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

L’“Espanya real”, aquesta que Vox afirma reiteradament que representa, la formen actualment tan sols l’1,4% dels votants segons l’últim CIS, el que extrapolat a la població equival a 650.000 espanyols. Més que suficient perquè l’extrema dreta espanyola hagi aconseguit aquest diumenge el seu primer gran èxit en dècades. El partit ha aconseguit menys de cinc anys després de la seva formació atapeir el simbòlic palau de Vistalegre de Madrid, on abans el PSOE, Ciutadans i Podem van protagonitzar actes també multitudinaris, amb 10.000 persones dins de la plaça de toros i, segons les seves estimacions, 3.000 més que se n’han quedat fora.

El seu president, l’exdirigent del PP basc Santiago Abascal, que avui anomena “dreta covarda” els seus excorreligionaris i “arlequí taronja” a Ciutadans, ho ha deixat clar: la dreta ultra ja no s’amaga ni s’avergonyeix del fet que la titllin de fatxa, racista, xenòfoba, retrògrada, insolidària, centralista, franquista o masclista. “Els insults i etiquetes de Pablo Iglesias, Pedro Sánchez i Quim Torra ens els posem com medalles al pit. Els progres no comptaven amb aquest toro de Vox que avui ha saltat a Vistalegre”, ha proclamat amb retòrica taurina en un ambient d’eufòria col·lectiva desencadenada.

Trump i imperi 

L’escenificació de la nova dreta extrema ha barrejat arengues del passat amb estendards de la creixent onada de populisme ultra mundial liderada per Donald Trump. D’aquest, així, ha pres l’odi a la premsa i les seves suposades ‘fake news’ (“Denunciem els mitjans de comunicació mentiders"), el lema electoral que el va portar a la Casa Blanca (“Farem Espanya gran una altra vegada”) i la tradicional proclama religiosa d’exaltació dels Estats Units (“Que Deu beneeixi Espanya”). I dels seus homòlegs europeus, la seva oposició a la UE, si bé més matisada: “Som euroexigents davant els eurobeneits”.

Alhora, Vox ha apel·lat a l’èpica de l’Espanya imperial com en època de la dictadura. Això sí, amb cura de no exhibir banderes preconstitucionals i de plantejar la seva oposició a la llei de memòria històrica no com un recolzament al franquisme sinó com una apel·lació a la “llibertat d’opinar del passat el que ens doni la gana sense que vingui un aprenent de Stalin a dir-nos què hem de pensar”.

El PSOE “va provocar la guerra civil”, ha proclamat Abascal després d’afirmar que España és Europa “amb més dret que ningú” perquè “va salvar” el continent de l’avenç islàmic. “Fa 447 anys va tenir lloc la batalla de Lepant, en la qual els qui ens van precedir van salvar la civilització occidental de la barbàrie. Avui torna a estar amenaçada”, s’hi ha sumat Javier Ortega Smith, exmilitar i secretari general del partit.

Independentisme i immigració

El que més ha enardit els assistents, en qualsevol cas, han sigut els constants atacs al secessionisme català i les propostes de mà duríssima contra el mateix, com la suspensió indefinida de l’autonomia, la detenció de Torra i la resta de líders independentistes, la il·legalització dels seus partits i la dissolució dels Mossos d’Esquadra. “Que no vinguin els ‘correctets’ a dir-nos que som turbes de circ romà per cridar: Puigdemont a presó”, ha aclamat per obrir l’acte Rocío Monasterio, la seva líder a Madrid.

Notícies relacionades

L’altre cavall de batalla de Vox per exaltar amb gran èxit les seves bases ha sigut la “invasió” de la immigració il·legal. “Els criminals majoritàriament solen ser estrangers”, ha clamat Abascal. El feminisme (“Volem recuperar la dignitat de les dones que ens volen treure amb polítiques de quotes”), ETA (“Aprovarem la cadena perpètua per a tots els terroristes”), la defensa dels toros i la Setmana Santa (“A qui no li agradi que no hi vagi”), l’oposició a l’avortament (“Especial protecció als nens en el ventre matern”) i la baixada fiscal (“Abaixarem els impostos abusius i confiscatoris perquè s’acabi amb l’espoli fiscal a la classe mitjana”) han completat la seva llista d’arengues favorites.

Com ha deixat clar Abascal, l’objectiu més immediat de Vox després de la seva existosa convocatòria és que els altres partits de dreta no apel·lin al vot útil per frenar la seva empenta, ara que les enquestes li donen possibilitats d’entrar al Congrés. “A partir d’ara us culpabilitzaran i voldran que tingueu por. Diran que ve la ultradreta, alguns ‘moderaditos’ també. Però a més us diran que sou culpables que ve l’esquerra els mateixos que no van derogar cap llei de l’esquerra i que van deixar créixer al secessionisme”, ha clamat en un acte que s’ha tancat amb crits de ‘Viva Espanya’ i amb l’himne nacional.