Situació política a Catalunya

Ciutadans rebutja divergències amb Valls sobre l'aplicació del 155

El partit taronja assegura del candidat a Barcelona que "no hi ha dubte del seu compromís amb la unitat d'Espanya"

zentauroepp43865037 former french prime minister manuel valls attends a session 180906105732

zentauroepp43865037 former french prime minister manuel valls attends a session 180906105732 / PHILIPPE LOPEZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha rebutjat aquest divendres qualsevol tipus de divergència amb l’ex primer ministre francès i candidat a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, sobre la necessària aplicació del’article 155 de la Constitució a Catalunya. "No hi ha cap dubte del seu compromís amb la unitat i igualtat dels espanyols", ha dit.

D’aquesta forma ha respost en una roda de premsa en el Congrés unes declaracions de Valls en què comentava que cap polític vol recórrer al 155, sinó que vol que les institucions funcionin. "Però sembla que el senyor Torra sí que ho vol, amb les seves frases i actituds. Si no pot funcionar el país, el Govern haurà d’aplicar-lo", ha manifestat.

Villegas ha assenyalat que "no hi ha cap divergència" amb l’aspirant a l’alcaldia per la candidatura Barcelona Ciutat Europea. "Valls ha deixat molt clar des de fa temps el seu recolzament a la democràcia i ha estat en la primera línia amb nosaltres defensant la democràcia i la unitat i igualtat dels espanyols, i no hi ha cap dubte d’aquest compromís més que demostrat", ha conclòs.

Dit això, el número dos de Ciutadans ha instat el president del Govern, Pedro Sánchez, a "prendre’s seriosament" la "gravetat" dels problemes a Catalunya, cosa que, segons insisteixen, exigeix l’aplicació del 155 de la Constitució. "L’arma política per actuar és el 155 –ha afirmat–. No s’ha d’esperar que es cometin delictes per aplicar-lo".

L’"espectacle" en el Parlament i als carrers de Barcelona dels últims dies, amb ERC i el PDECat "emmordassant" les institucions i amb l’"actuació" dels "cadells" de Torra, evidencien, segons Villegas, la urgència d’aquest precepte constitucional.

Por

"En vista de la ruptura dels procediments democràtics, de la convivència a Catalunya i dels intents de trencar-la entre els espanyols, tenim el president desaparegut", ha denunciat el dirigent taronja, que s’ha preguntat "de què té por".

Notícies relacionades

"¿Té por de parar els peus als dirigents independentistes o de ser ferm contra els que acovardeixen els democràtics a Catalunya? ¿Quina és la seva por? ¿Que els partits independentistes no li votin els Pressupostos?", ha plantejat Villegas, abans d’acusar el cap de l’Executiu de posar davant els interessos personals al dels catalans i els espanyols per no haver de "baixar del seu Falcon".

Per tot això, Villegas ha insistit que "el senyor Sánchez no pot continuar mirant cap a una altra banda ni posar en perill la unitat d’Espanya per continuar atrinxerat a la Moncloa, sinó que ha d’actuar, donar la cara i posar a sobre de la taula mesures a l’altura de la situació".