EL TAULER CATALÀ

Iceta: "Quan Catalunya ha jugat al tot o res sempre ha perdut"

El líder del PSC critica a Torra l'ultimàtum i li demana que deixi el camí de la ruptura i aposti pel del diàleg

fcasals45311454 miquel iceta al parlament fotograf a de joan cortadellas181003095441

fcasals45311454 miquel iceta al parlament fotograf a de joan cortadellas181003095441

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ultimàtum de Quim Torra a Pedro Sánchez, reclamant un referèndum en un mes si vol continuar comptant amb el recolzament independentista al Congrés, ha planat sobre tota la intervenció de Miquel Iceta en el debat de política general. El líder del PSC ha reclamat al president que rectifiqui el rumb i l’ha advertit que quan “Catalunya que ha jugat al tot o res sempre ha perdut. No cometem aquest error".

"Ahir va perdre l’oportunitat de traçar un nou rumb, perquè mantenir el de l’anterior legislatura seria un greu error", ha sentenciat durant la seva intervenció en el debat de política general. Després d’haver fet un diagnòstic del resultat que va donar la via unilateral transitada fa un any, "societat més dividida, economia més feble, la independència no va arribar i es va ressentir l’autogovern", l’ha instat a oblidar-se d’atzucacs i a intentar explorar el camí del diàleg iniciat. "Creiem que aquest és el camí: reunir-se, dialogar, acordar. S’ha de certificar que dona resultats i no abandonar-lo. No dubti del camí de la cooperació i la lleialtat institucional". Després d’haver-lo felicitat per haver contribuït a reprendre els contactes entre la Moncloa i la Generalitat després d’anys d’incomunicació, l’ha exhortat a no perdre la "finestra d’oportunitat" que s’ha obert amb el Govern de Sánchez. En aquest sentit ha avisat el president que, si JxCat i ERC deixen caure l’Executiu socialista, l’alternativa pot ser molt pitjor, perquè amb Albert Rivera i Pablo Casado no podrà seguir per aquest camí.

Notícies relacionades

Per això l’ha comminat a deixar d’"encendre els carrers", amb relació a la seva crida als CDR a continuar pressionant hores abans de l’intent d’assalt al Parlament. "No pot demanar que els CDR pressionin i després enviar els Mossos a dissoldre’ls". Malgrat expressar els seus "seriosos dubtes sobre la capacitat de govern del seu Govern", també ha elogiat la resta del pla de govern presentat per Torra, que "sona bé" i del qual el PSC "comparteix molts dels objectius", si bé ha reclamat diverses mesures més. Entre les quals hi ha revertir les retallades en polítiques socials; més recursos per a vivenda social, inspecció de treball o polítiques d’igualtat; regular el procediment sancionador de la llei de drets de les persones LGTBI; o augmentar el pressupost de cultura i "combatre la turismofòbia".

Dard a Arrimadas

En el torn de rèplica Iceta ha tornat a fer bandera del diàleg, malgrat els retrets que li havia dispensat Inés Arrimadas per això. "Els que han nascut del conflicte i hi han crescut no tenen intenció resoldre’l. Això és Ciutadans. Jo sempre defensaré el diàleg", li ha etzibat.