CATALUNYA EN COMÚ

Els comuns retreuen a Torra la nova versió del «tenim pressa»

Albiach insta el president a explorar un bloc en defensa de les llibertats

Proposa que s'afegeixi a una taula de diàleg i a un pacte per la claredat d'un referèndum acordat

fcasals45311615 albiach al parlament fotograf a de joan cortadellas181003103145

fcasals45311615 albiach al parlament fotograf a de joan cortadellas181003103145

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un any després, poca cosa queda d’aquell esperit del 3-O, que culminava tres dies d’idil·li entre independentistes i ‘comuns’. Jéssica Albiach, en el seu debut en el ple del Parlament com a nova líder de Catalunya en Comú al Parlament, va estrenar el seu càrrec amb un dur discurs contra Quim Torra, a qui ha retret, entre altres coses, el seu “ultimàtum” a Pedro Sánchez amb el referèndum. “És una de les noves improvisacions. Ja tenim aquí la nova versió del ‘tenim pressa’”, ha clamat, retraient al president les contradiccions i la improvisació del Govern. Malgrat això, en l’aniversari del 3-O, Albiach ha allargat la mà per treballar junts en la construcció d’un bloc en “defensa dels drets i llibertats dels catalans” i per apuntalar una llei de la claredat (a la canadenca) per a una consulta pactada. “Si no té cap, pla accepti el nostre. No serà fàcil ni d’aquí un mes, però serà”.

Notícies relacionades

“La falta de rumb i coherència entre el que diuen i el que fan està provocant frustració. Ara, veient aquesta situació, ho volen arreglar guanyant temps, quan tothom sap que en un mes és impossible negociar un referèndum i això només provocarà més frustració”, ha reiterat Albiach. “¿Per què en lloc d’utilitzar la força dels diputats que tenim a Madrid per amenaçar no la utilitzem per aconseguir millores per a Catalunya?”, ha proposat a Torra, mentre desgranava la seva proposta per a una consulta pactada. “Constituïm una taula de diàleg i parlem de com ha de ser un referèndum”, ha assenyalat, instant el PSC que s’assegui també a aquesta taula.

Albiach ha censurat que el Parlament hagi estat tancat tres mesos per no evidenciar les discrepàncies entre JxCat i ERC, que ha demanat que s’aclareixin i que no facin pagar a la resta del país el preu dels seus desacords. En aquesta línia ha reclamat a Torra que “digui la veritat”, que admeti que la DUI va ser un error i s’obri a un consens ampli amb Catalunya en Comú. “De vostè depèn tenir el 47% o un bloc històric”. Els comuns, que s’han obert diverses vegades a donar recolzament als nous comptes, reclamen uns “pressupostos socials que tinguin alguna cosa més que el cognom, que ens coneixem”. I, per aprovar-los, Albiach ha exposat sis condicions: revertir les retallades en sanitat i educació, que durin tot el pròxim any, que tinguin en compte les necessitats dels ajuntaments, que s’abordi una reforma fiscal redistributiva, justa i mediambiental, que plantegin un pla contra el frau i que incorporin també una perspectiva de gènere. “Demà veurem en què ens podem posar d’acord o no”, ha advertit.