El Govern espanyol diu que no sap a qui representa Torra amb l'ultimàtum

El PDECat suggereix que la fractura pot conduir a una escissió del bloc a final de mes

Batet incideix en la divisió de l'independentisme i demana valentia per abandonar la unilateralitat

fcasals45311511 madrid 03 10 2018  pol tica   la ministra de pol tica territ181003102603

fcasals45311511 madrid 03 10 2018 pol tica la ministra de pol tica territ181003102603 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Ressaca política a Madrid després del’ultimàtum de Quim Torra a Pedro SánchezQuim TorraPedro Sánchez. El Govern espanyol remarca que només s’entén l’envit com una fugida cap endavant per la divisió del bloc independentista, i com que el Govern continua negociant mentre el president amenaça des del Parlament, la Moncloa no té clar en nom de qui parlava el cap de la Generalitat. "No sé a qui representava en aquesta declaració", ha plantejat la ministra de Política Territorial, Mertitxell Batet, aquest dimecres, en un esmorzar informatiu.

Ha explicat que ni és una posició consensuada, perquè ERC no n’estava informada, ni s’ha trencat el diàleg, perquè en paral·lel s’estaven celebrant reunions bilaterals entre l’Estat i la Generalitat. "El diàleg està obert. Els fets ens diuen que el Govern està assegut, dialogant. Una altra cosa són les declaracions o gesticulacions", ha explicat.

La ruptura

Fonts del PDECat a Madrid confirmen que tampoc estaven al corrent de la decisió de Torra i expressen el seu malestar per haver conegut l’ultimàtum a través dels mitjans de comunicació. Entenen que la ràpida resposta de la presidència del Govern, amb la compareixença de la portaveu, ha tancat el plantejament del president. Opinen que el mandatari català va fer una "fugida cap endavant" i suggereixen que aquest pas s’ha de contextualitzar, no ja des de la divisió del bloc independentista, sinó des d’una possible "escissió".

Aquesta ruptura, intueixen, pot ser que cristal·litzi el pròxim 27-O en l’acte fundacional de la Crida Nacional per la República. "Així Torra tindrà un partit, que mai n’ha tingut," plantegen. 

Batet ha sostingut que la "divisió" de l’independentisme "és evident" i dificulta que els seus líders defineixin un rumb clar.  Ha demanat al Govern que siguin "valents" per reconèixer que la unilateralitat ha fracassat i que assumeixin que la resposta passa per la negociació. "Torra ha de decidir si continua representant una minoria radical o se suma al diàleg fructífer", ha assenyalat. 

Notícies relacionades

Com a resposta a les veus que demanen més duresa en la resposta a Torra, la ministra ha defensat que s’ha actuat amb "contundència" i que "no fa falta caure en la mala educació, ni l’histrionisme, ni la grandiloqüència exagerada". 

Batet, que ha descartat l’aplicació del 155, ha admès que la situació de presó provisional dels dirigents independentistes dificulta l’avenç de negociacions. "Seria més senzill fer política sense aquesta situació d’excepcionalitat".