INVESTIGACIÓ JUDICIAL

La suposada malversació d'un milió d'euros per a l'1-O trontolla

L'administrador concursal d'Unipost assegura que aquestes factures van ser anul·lades i mai es van cobrar

La Guàrdia Civil apunta de nou contra el vicepresident Pere Aragonès i el diputat d'ERC Lluís Salvadó

zentauroepp40185408 terrassa170919190102

zentauroepp40185408 terrassa170919190102

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una de les partides més importants, atribuïdes per la Guàrdia Civil i la justícia a les despeses del referèndum unilateral de l’1-O i, per tant, suposadament malversada està ara en dubte. L’administrador concursal de l’empresa de missatgeria Unipost ha remès un escrit al jutge de Barcelona que investiga els preparatius de la consulta, en el qual assegura que les factures per valor de 979.661 euros van ser anul·lades el mateix dia de la seva expedició i no figuren com a cobrades.

En una de les últimes interlocutòries emeses, el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer afirma que Unipost va emetre cinc factures per una mica menys de 200.000 euros a cada una a les conselleries de Cultura, Vicepresidència, Salut, Treball i Afers Socials i Presidència. En la causa judicial hi consten les corresponents notes sobre aquestes factures amb data de 7 de setembre del 2017 i en l’apartat d’observacions s’assenyala: "Acord marc serveis postals". Cosa que, segons els investigadors, significa que "les notes d’entrega van ser emeses i registrades amb segell de sortida en cadascun dels cinc departaments".

Fa unes quantes setmanes, el jutge d’instrucció del procés va sol·licitar a l’administrador concursald’Unipost  que li entregués la informació sobre aquestes factures. El 15 de setembre passat va rebre el dictamen, al qual ha tingut accés EL PERÓDICO, en el qual l’empresa explica que les factures van ser anul·lades el mateix dia de la seva expedició i que "no figuren com a cobrades, ni compensades, ni tampoc s’han inclòs en la relació de crèdits decobrament dubtós, ni seran objecte de reclamació, ja que són factures anul·lades". El 19 de setembre del 2017, dies abans de l’1-O, van ser requisades en una nau d’Unispot 45.000 notificacions de les meses electorals.

Els observadors internacionals

D’altra banda, la Guàrdia Civil ha entregat al jutjat un altre informe sobre les despeses del referèndum suposadament vinculades al Diplocat que, segons l’institut armat, va ser utilitzat pel Govern català amb l’"única finalitatd’internacionalitzar el procés independentista, utilitzant per a això recursos públics".

Les partides presumptament il·legals directament relacionades amb l’assistència d’observadors, als quals es camuflava en delegacions parlamentàries, durant l’1-O ascendeixen a306.361 euros (253.191 sense IVA). El jutge ha requerit ara documents sobre aquesta despesa a la interventora general de la Generalitat. Els agents insisteixen que la presumpta malversació ascendeix a 3,3 milions.

D’altra banda, s’ha inclòs en les diligències un demolidor informe de la Guàrdia Civil sobre Lluís Salvadó, que era secretari d’Hisenda l’1-O i que actualment és diputat per ERC. Els agents destaquen que aquest ex alt càrrec "coneixia perfectament i era partícip" de l’estratègia dissenyada per a la secessió i va dibuixar dos escenaris davant la reacció de l’Estat, que de forma descriptiva va denominar "guerra" o "guerrilla".

Notícies relacionades

Segons aquest informe, Salvadó coneixia els tràmits que faria el Parlament encaminats a aprovar les lleis de la desconnexió i tenia una "estratègia definida" en l’àmbit diplomàtic i per al desplegament de les estructures del nou estat.

En aquest mateix informe, l’institut armat torna a implicar l’exsecretari d’Economia i avui vicepresident del Govern, Pere Aragonès, del qual afirma que tenia encomanats quatre projectes clau per al nou estat català: sostenibilitat econòmica i tres estructures d’estat (banc central, autoritat catalana d’inversió i autoritat catalana de la competència). I incideix que, a més, va participar en viatges per explicar el context polític de Catalunya, el full de ruta i els diferents escenaris econòmics que contemplaven.