EXECUTIU A LA DEFENSIVA

El Govern central assumeix que el setge no cessarà i decideix resistir-hi

Creu que aquest és el moment més cru de la campanya d'atacs, amb Delgado i Duque en el punt de mira

Sánchez obre la porta a un avenç i membres de l'Executiu consideren que no convé arribar al 2020

zentauroepp45223567 spanish prime minister pedro sanchez speaks during a reuters180927195216

zentauroepp45223567 spanish prime minister pedro sanchez speaks during a reuters180927195216 / SHANNON STAPLETON

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Govern centralha pres consciència que al camí incert que queda fins a les eleccions generalsviurà un setge permanent dels qui intenten fer-lo caure a cop de presumpte escàndol. Després de tres setmanes negres, l’Executiu ha arribat a la conclusió que no hi haurà cap treva en l’ofensiva i que l’única tàctica vàlida en aquest context d’atacs permanents és intentar resistir-hi tot el possible. El gabinet de Pedro Sánchez ho va intuir amb el cas de les converses de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, Dolores Delgadoi va ratificar la seva impressió aquest dijous, quan es va revelar que el titular de Ciència i Universitats, Pedro Duqueté dues vivendes a nom d’una societat interposada. “No hi ha un sol dia de tranquil·litat, en què ens puguem centrar en les nostres mesures”, expliquen en l’entorn del líder socialista.  

Tot i que l’Executiu va rebutjar qualsevol temptació de forçar una nova dimissió (seria la tercera en poc més de 100 dies, després de les de Màxim Huerta i Carmen Montón) i va provar de sortir al pas amb la compareixença immediata de l’astronauta, que va negar haver-se estalviat impostos amb l’operació, fonts de la Moncloa admeten que la necessitat de respondre als incendis diaris dificulta la definició d’una estratègia de legislatura. El Govern encara la resta del mandat amb el convenciment que el setge continuarà des de tots els fronts: el polític, amb la duríssima oposició de PP i Ciutadans, que reclamen sense pausa eleccions immediates; el mediàtic, i el dels “xantatges”, com els enregistraments de Delgado dutes a terme per l’excomissari José Manuel Villarejo, a presó provisional pel cas que investiga les clavegueres policials.

Nerviosisme intern

A La Moncloa creuen que aquest és el moment més intens del bombardeig. Reconeixen que els atacs a Delgado i Duque han despertat cert nerviosisme entre els ministres i intenten evitar que es generalitzi aquest temor. Des de Nova York, on participa en l’Assemblea General de les Nacions Unides, Sánchez va refusar parlar sobre Duque, informa Idoya Noain. Va concedir només un somriure i una picada d’ullet.

Malgrat la campanya de setge, el president dona per fet que podrà presentar els Pressupostos per al 2019, però potser amb matisos substantius. Si no aconsegueix tirar endavant el seu camí de dèficit, serà amb el que va deixar Mariano Rajoy. “Si estem obligats a presentar un esborrany amb antics compromisos, ho farem”, va assenyalar. En tot cas, va descartar que assumir els objectius fixats pel seu predecessor sigui motiu per fer caure el Govern. “Els nostres potencials aliats ho entenen”, va assegurar.

L’Executiu considera que és lògic que els socis que el van recolzar a la moció de censura es desmarquin en casos polèmics, com va fer Pablo Iglesias en resposta a les converses de Delgado amb Villarejo. Entenen que són discursos dirigits als seus propis electorats, però que en el fons no posen en qüestió un clima de cooperació entre PSOE i Podem que està resultant especialment productiu.

Davant, PP i Ciutadans redoblen la pressió. La caiguda de Montón, la tesi de Sánchez, les bombes venudes a l’Aràbia Saudita, Delgado i ara, Duque, han nodrit els atacs de conservadors i taronges en les tres últimes setmanes. Aquest dijous, les dues forces van exigir la compareixença del ministre de Ciència. Si no es compromet a donar explicacions abans de dijous que ve, ho preguntaran a la sessió de control per la situació de les seves vivendes, revelada per ‘Ok Diario’, tot i que teòricament no poden fer-ho perquè ja tenen altres preguntes registrades per a aquell dia.

Dates possibles

En aquest context de setge, part del Govern comença a sospesar la conveniència que Sánchez avanci les eleccions. El president manté el seu objectiu de convocar-les el 2020, però aquest dijous va obrir la porta a un avançament si l’independentisme torna pel camí de la tardor passada. “Si prioritzen el conflicte, game over, hi haurà eleccions”, va dir a Nova York. Cada vegada hi ha més veus a l’Executiu i al PSOE que suggereixen que és millor no estirar la legislatura. Alguns dels seus col·laboradors s’inclinen per cridar a les urnes abans de final d’any. Altres, per fer-ho el maig del 2019, coincidint amb les autonòmiques, municipals i europees.

Notícies relacionades

El secretari general del PSOE sospesa aquestes possibilitats amb un grup molt reduït. El seu cap de gabinet, Iván Redondo; el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i pocs més. Però la decisió, en última instància, és només seva. “Ell és com el conillet de Duracell –explica un líder territorial socialista proper a Sánchez–. Té una enorme capacitat per aguantar. I fins ara, li ha anat bé”.