NOU ESCÀNDOL

Pedro Duque té una casa a Xàbia a nom d'una societat patrimonial

Aquest mecanisme li permet estalviar-se el pagament de fins a quatre impostos

El Govern nega que això constitueixi "ni il·legalitat ni cap irregularitat"

zentauroepp45189480 graf2061  valencia  25 09 2018   el ministro de ciencia  inn180927093858

zentauroepp45189480 graf2061 valencia 25 09 2018 el ministro de ciencia inn180927093858 / JUAN CARLOS CARDENAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nou escàndol a la vista per al Govern dePedro Sánchez. Segons publica aquest dijous 'Ok Diario', el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, té una casa a Xàbia a nom d’una societat patrimonial, cosa que li permet estalviar-se el pagament de fins a quatre impostos.

L’Executiu ha sortit al pas ràpidament. "Res del que publica 'Ok Diario’ constitueix ni il·legalitat ni cap irregularitat pel ministre", han assegurat fonts del seu departament.

La societat, de nom Copenhaguen Gestores de Inmuebles, SL, es va crear de forma simultània a la compra del xalet (el dia en què es va adquirir la vivenda coincideix amb el d’inici de l’activitat de la societat, el 4 de febrer del 2005) i el seu objecte social és el de "promoció, construcció i venda d’immobles", així com el de "gestió i assessorament en operacions immobiliàries".

A més, Duque i la seva dona,María Consuelo Femenía, són els dos únics administradors de la societat, que compta amb uns actius d’1,84 milions d’euros i un capital social d’1,05 milions.

Amb aquesta estructura societària, el ministre pot eludir el pagament de la renda presumpta en l’IRPF, que és el que obliga a tributar per la segona residència. També s’estalvia part de l’impost de patrimoni, despeses de l’impost desocietatsi pot traspassar la firma en una herència com a societat, per tant, també es redueix la factura fiscal.

Duque i la seva dona es van comprar la vivenda a Xàbia per passar-hi temporades de vacances. A més, aquesta localitat alacantina és el lloc de naixement de Femenía, diplomàtica destinada a Malta. "La nostra base és sempre Xàbia. Podria haver sigut Mallorca, on vivia la meva àvia, on tinc cosins i hi anàvem cada any de petits. Ara és Xàbia, i no m’ha costat perquè a mi el mar és el que més m’ha atret des de petit", va explicar Duque en una entrevista a ‘Las Provincias’ publicada el mes de juny passat. El ministre és un gran aficionat al submarinisme i a Xàbia pot disfrutar d’aquest ‘hobby’.

Sánchez, el 2015

La revelació sobre el xalet de Pedro Duque pot suposar una nova prova de foc per al Govern de Sánchez, que en poc més de tres mesos ha sumat dues dimissions (Màxim Huerta i Carmen Montón) i encara està fent equilibris després del terratrèmol causat aquesta setmana pelsàudios de la conversa de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, amb l’excomissari José Manuel Villarejo.

Notícies relacionades

El cas del ministre de Ciència recorda especialment el de Huerta, que va deixar el seu càrrec després d’admetre que durant tres exercicis fiscals va defraudar a Hisenda més de 200.000 euros. Aquells dies es van recordar les paraules que va pronunciar Sánchez el 2015 sobre Juan Carlos Monedero i la seva societat instrumental per pagar menys impostos, que en aquests moments tornen a cobrar vigència.

"Si jo tingués a l’executiva general del meu partit un responsable polític que crea una societat interposada per pagar la meitat dels impostos que li toca pagar, aquesta persona l’endemà estaria fora de la meva executiva [...]. És el compromís que jo assumeixo amb els meus votants i també amb els espanyols", va dir llavors l’avui president del Govern.