RELACIÓ ESTAT-GENERALITAT

Aragonès desvincula l'acord del deute dels Pressupostos

El vicepresident no veu motius per tornar al CPFF

Exigeix a l'Executiu central un gest amb els presos

zentauroepp45194660 graf2541  madrid  25 09 2018   el vicepresidente del govern 180926110921

zentauroepp45194660 graf2541 madrid 25 09 2018 el vicepresidente del govern 180926110921 / Luca Piergiovanni

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha desvinculat aquest dimecres l’acord aconseguit ahir amb el Govern sobre el pagament del deute pendent de Catalunya d’un eventual recolzament als Pressupostos Generals de l’Estat del 2019, i ha reivindicat "un gest" amb els presos sobiranistes per plantejar-se recolzar aquests comptes.

En una entrevista a TV-3, Aragonès ha volgut deixar clar que el pacte pel qual Hisenda s’ha compromès a abonar 1.459 milions d’euros a Catalunya en quatre anys "va ser un acord entre governs i no entre partits", per tant, no té relació amb la negociació pressupostària, ha conclòs.

I respecte a la negociació dels comptes, ha ratificat l’estratègia verbalitzada per Joan Tardà: "Si no hi ha un gest del Govern pel que fa a la situació dels presos, és molt difícil que hi pugui haver un acord. Ho veig pràcticament impossible", ha afegit.

Ampli ventall de possibilitats

El dirigent d’ERC ha assegurat que l’Executiu té un "ventall molt ampli" de possibilitats per fer aquest gest, ja que la fiscalia té una "dependència orgànica" del Govern i l’Estat està personat a través del’Advocacia de l’Estat en la causa de procés tant al Suprem com a l’Audiència Nacional, ha remarcat.

Així mateix, Aragonès ha assegurat que ha d’entrar-se en una "negociació de fons" amb l’Estat sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya.

En qualsevol cas, el també conseller d’Economia ha destacat que l’acord segellat ahir preveu que Catalunya rebi 200 milions l’any que ve per a infraestructures, els destí dels quals haurà de determinar ara la Comissió Mixta d’Infraestructures, i 150 milions més en virtut del finançament pendent delsMossos.

Per justificar aquest acord, ha assegurat que més enllà de reivindicar la independència de Catalunya, el Govern ha de ser present "allà on hi hagi un sol euro" per a Catalunya.

L’assistència al CPFF

Notícies relacionades

Aragonès també ha explicat que el Govern no preveu tornar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). "Ara per ara no veig motius per tornar, perquè hem aconseguit més en una comissió bilateral [fent referència a la reunió d’ahir] que en les desenes de CPFF en què l’Estat mai va canviar la seva actitud inicial", ha remarcat, malgrat que el Govern sí que participarà aquest dimecres en la comissió de finançament autonòmic.

El vicepresident ha explicat que la subdirectora de finançament, "una funcionària amb molta experiència" en la matèria, representarà avui la Generalitat en aquest fòrum i explicarà que "Catalunya està infrafinançada".