ERC amenaça Sánchez al Congrés: si hi ha rebel·lió no hi haurà Pressupostos

Tardà reclama al president en seu parlamentària que pressioni el ministeri fiscal en benefici dels líders independentistes

El republicà avisa la Moncloa de l'impacte a Catalunya d'una sentència que condemni a "decennis" de presó als sobiranistes

20180919 407463 tardat 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Fins ara ho havia insinuat als passadissos, ho havia escenificat en entrevistes amb la premsa, però aquest dimecres ERC ho ha plantejat en seu parlamentària. El portaveu de la formació al Congrés, Joan Tardà, ha exigit al president del Govern, Pedro Sánchez, que pressioni el fiscal general de l’Estat per "retirar el delicte de rebel·lió" que pesa sobre els dirigents independentistes empresonats. Si no, ha continaut Tardà, pactar els Pressupostos Generals de l’Estat serà "impossible".

Notícies relacionades

Un dia després que l’Executiu hagi trobat una argúcia legal per esquivar el veto del PP i Ciutadans als Comptes, ERC ha recordat a Sánchez que pot ser que tanta estratègia no acabi valent per a res. Tardà ha advertit el dirigent socialista que, si la sentència de l’Estatut va provocar una "crisi emocional" als catalans, no vol pensar l’impacte que tindrà en ells "si ara el Tribunal Suprem condemna els representants legítims dels catalans a decennis de presó". Segons l’opinió del republicà, la solució "només pot ser el diàleg". ¿Per a què? "Per organitzar un referèndum avalat per la comunitat internacional en el qual els catalans puguin decidir si volen que Catalunya sigui més autònoma o si ha de ser una república", ha assegurat Tardà.

El "mandat" de l’1-O o el del 21-D

Sánchez, que en altres ocasions ha afirmat que ell creu en la separació de poders i descarta pressionar a la justícia, no ha volgut comentar aquesta vegada aquesta petició. El cap de l’Executiu ha insistit que la Generalitat ha "d’obrir el diàleg entre catalans" i millorar la "convivència". "En això treballarà aquest Govern", ha afegit. El president també ha reclamat a l’Executiu català que el "mandat" que ha de complir Quim Torra no és el del referèndum de l’1-O, un dia en què només va votar el 47% de la població, sinó el del 21 de desembre, quan en les eleccions autonòmiques el 80% dels ciutadans van acudir a les urnes.