Els missatges del xat de jutges abans i després de l'1-O: "Amb els colpistes no es negocia ni es dialoga"

Segons revela 'eldiario.es', alguns magistrats van comparar l'independentisme amb el nazisme mentre que d'altres van cridar a la calma i van negar tensió al carrer

zentauroepp43484893 barcelona 25 05 2018 ciutat de la justicia fotografia albert180920083708

zentauroepp43484893 barcelona 25 05 2018 ciutat de la justicia fotografia albert180920083708 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En els dies previs a l’1-O i durant tot aquest any els jutges han anat abocant les seves opinions sobre el procés i la situació a Catalunya en un fòrum d’internet on solen tractar les seves qüestions professionals, segons ha publicat aquest dimecres 'eldiario.es' i 'El Món'.

En alguns dels missatges, es pot apreciar l’animadversió contra el Govern de Carles Puigdemont i els seus autors comparen l’independentisme amb el nazisme, mentre que d’altres intenten cridar a la calma i neguen que s’estigui vivint una situació de tensió ni als carrers ni als jutjats.

"La situació greu es pot produir pel caràcter extremista dels que tenen el poder a Catalunya, ja que ja no hi ha ningú moderat. El mateix va passar a Alemanya en èpoques remotes", va escriure un jutge abans de la tensa jornada del 20 de setembre, amb l’entrada i escorcoll a la Conselleria d’Economia i la multitudinària concentració davant aquest departament.

Aquest mateix jutge, 15 dies més tard, va explicar que els seus amics li havien recomanat marxar de Catalunya, i un altre magistrat li va respondre que ell se n’havia va anar perquè "el virus de l’odi no inoculés" el seu fill. "Tot s’ha impregnat del germen independentista", va afegir.

Octubre calent

A l’octubre és quan, segons 'eldiario.es', el xat dels jutges experimenta més activitat. "El cop d’Estat s’acaba amb vencedors i vençuts o no s’acaba [...] El bany de sang que desitjaven no pot quedar impune", escriu un el 6 d’octubre.

"Com a espanyol, català i jutge, el que va passar el dia 6 de setembre i l’1 d’octubre va ser un cop d’Estat. Un clar delicte de sedició el 6 de setembre i va vorejar la rebel·lió l’1 d’octubre", va recalcar un altre, abans de reblar que "amb els colpistes no es negocia, ni es dialoga".

També van ser freqüents en aquest fòrum els visques al Rei, a la Policia Nacional, a la Guàrdia Civil i a Espanya.

Peticions de calma

Mentrestant, altres magistrats es van esforçar per cridar a la calma i van reclamar "serenitat i respectar fins i tot el que desbarra". "No fem com els polítics", va demanar una jutge, que també va rebutjar la comparació entre el procés i "els temps de violència explícita".

Notícies relacionades

"No aprecio tensió al jutjat, ni al carrer, ni al poble en què visc, ni en cap altre lloc, ni sento pressions de cap tipus de ningú... en fi, que no veig cap més problema al tema que continuar aplicant la llei vigent a tota hora", va escriure un altre magistrat que exerceix a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquest fòrum és una llista de distribució de correus que reben centenars de jutges i s’utilitza per a l’organització dels jutjats o per difondre informació rellevant, però també serveix per intercanviar opinions sobre diversos temes.