Els missatges del xat de jutges abans i després de l'1-O

Jutges de diferents sensibilitats no veuen rellevància penal en els comentaris del xat

Tant l'APM com JpD destaquen que és un fòrum a disposició dels 5.500 jutges i els missatges polèmics són d'una trentena sense relació amb cap procediment del procés

La fiscalia no actuarà tret que es presenti una denúncia formal en què es detallin les crítiques realitzades per Torra

jcarbo35403935 jueces togas180306190727

jcarbo35403935 jueces togas180306190727 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

No sempre Jutges i Jutgesses per a la Democràcia (JJpD) i l’Associació Professional de la Magistratura (APM) comparteixen criteri. Però al preguntar sobre els comentaris que s’han fet públics d’un fòrum de jutges de tot Espanya en relació amb el que passava a Catalunya, pels quals el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat, fins i tot, la dimissió del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, amb prou feines hi ha matisos. Totes dues coincideixen que no tenen rellevància penal i no representen la carrera judicial ni qüestiona la seva independència. 

El portaveu de JpD,Iñaki González, va explicar a aquest diari que els comentaris de jutges avançats per ‘Eldiario.es’ es van produir en un fòrum en què poden participar tots els jutges de tot Espanya, uns 5.500, tot i que només ho fa un nombre molt reduït.

D’aquí que els comentaris que hagin pogut fer una trentena de jutges, cap d’ells amb participació –ni tan sols incidental– en cap causa relacionada amb el procés, siguin representatius de la carrera judicial ni, molt menys, qüestionen la seva independència. A més, estan emparats pel dret a la intimitat i el secret de les comunicacions, per tractar-se d’un fòrum privat.

Per la seva banda, el president de l’APM, Manuel Almenar, va insistir que es tracta de correus electrònics privats en un fòrum corporatiu que "simplement expressen l’opinió personal de qui el firma i no compromet al conjunt de la carrera judicial", sinó la seva pròpia. Segons la seva opinió, la reacció del president de la Generalitat és "absolutament desproporcionada" i les seves propostes, desmesurades. 

"No té sentit penal la petició de dimissió del president del Suprem, ja que el fòrum en el qual s’ha realitzat no està sotmès a control per part del CGPJ i menys a censura", explica Almenar, que afegeix que també veu exagerat demanar una obertura d’investigació, perquè "amb independència que es comparteixin o no" els comentaris, "no tenen rellevància penal". 

Sense denúncia

Notícies relacionades

Per la seva banda, la Fiscalia General de l’Estat no ha rebut cap denúncia en relació amb el xat criticat per Torra en la seva intervenció, just el dia que es compleix un any dels registres i detencions ordenades per al jutjat número 13 de Barcelona en l’operació Anubis. La informació d’eldiario.es i les paraules de Torra són insuficients per determinar si s’ha d’obrir o no una investigació, ja que s’ignora on s’han produït, qui els han realitzat i quan exactament.

Fonts fiscals han recordat que el Consell General del Poder Judicial té mecanismes per depurar la responsabilitat disciplinària dels jutges, si és que n’hi hagués alguna ateses les característiques del lloc on s’han produït, però insisteixen que la fiscalia ha d’actuar amb prudència i sensatesa amb un mínim probatori, que en aquest cas no hi és.