Eleccions municipals del 2019
Valls, sobre ser candidat de Ciutadans a Barcelona: «M'ho estic pensant»
El polític ha assenyalat que «si es trenca Espanya, es trenca Europa, el projecte polític més ambiciós de la història»

zentauroepp43050420 valls rivera180423205724 /
L’exprimer ministre francès Manuel Valls ha insistit aquest dijous que s’està “pensant” ser el candidat a l’Alcaldia de Barcelona per Ciutadans, demanant, a més, que se li deixi “una mica de temps”.
Ha afirmat, així mateix, que qui pensi ser candidat a l’Alcaldia de Barcelona ha de “pensar, abans de tot, en un projecte de bona gestió per a Barcelona”, i “sobretot pensar a crear il·lusió i optimisme”.
Qüestionat sobre la posició del Govern del PSOE en relació amb la situació de Catalunya, Valls ha afirmat que és necessari el diàleg entre la Generalitat i l’Executiu central però “per dialogar han de ser dos”, assegurant que “el projecte independentista ha fracassat amb el discurs del rei, la resposta europea, la de les empreses i la gent al carrer”.
“El respecte de l’Estat de dret, la Constitució i els valors europeus no es poden tocar”, ha dit, afegint el respecte a la independència de la justícia espanyola. “El Govern d’Espanya ha de fer respectar aquests valors i defensar a aquestes institucions i a l’Estat de dret”, ha afirmat.
En un fòrum de ‘SUR’ a Màlaga i ja en el torn de preguntes, ha sigut qüestionat per si advoca, en el cas de presentar-s’hi, per una unió de partits i ha explicat que “cal sortir dels blocs”, a més que Barcelona "amb tot el que és” representa “molt més que una confrontació entre blocs”. “Si es té una visió sobre Barcelona s’ha de pensar més enllà dels partits, i pensar en plataformes que permeten anar molt més lluny”, ha assegurat.
“Els grans partits tenen, i sobretot els que aposten per Europa i la unitat d’Espanya, que fer l’esforç de pactar”, reconeixent, sobre això, que pactar grans acords “no està passant”. En concret, sobre Catalunya ha dit que els partits que defensen Europa, la unitat d’Espanya i el model democràtic “han de sumar”.
Espanya i Europa
“Si es trenca Espanya es trenca Europa”, ha advertit Valls, que ha incidit que aquest país està unit, amb diversitat i amb un nivell d’autonomia que no s’ha assolit en cap altre lloc d’Europa. “Ni el català ni el basc estan avui en perill, però si es trenca Espanya, perquè a Espanya i a Catalunya el populisme és el nacionalisme, l’independentisme, es trenca Europa”.
Segons el seu parer, els dirigents europeus i espanyols “no estaven massa al nivell d’anàlisi del perill del que estava passant a Espanya”. En relació amb la divisió de la ciutadania, ha afirmat que és “el que més preocupa”, afegint que “el verí de l’odi i confrontació en una ciutat pot produir coses perilloses”.
Projecte europeu “en escac”
D’altra banda, durant la seva intervenció ha parlat d’Europa, de la qual ha dit que és “el projecte polític més ambiciós de la història”, però “sembla més en escac que mai”, ja que “hi ha molts perills”. “Europa pot sortir de la història per raons polítiques, demogràfiques o estratègiques”, entre d’altres.
Així, ha incidit que cal trobar personalitats, no només polítics, que “ajudin i despertin en la ciutadania el sentiment d’il·lusió que actualment Europa necessita”. “Tots els ciutadans ho han de pensar-ho”, ha agregat.
Ha afegit que Europa és una barreja cultural, incidint que “els reptes són globals i necessiten solucions globals”. De la mateixa manera, ha reconegut que el panorama de la Unió Europea (UE) “ha canviat molt” en els últims anys.
En aquest sentit, ha posat com a exemple que abans de la integració Espanya “vivia una ferotge lluita” contra el terrorisme d’ETA, valorant la cooperació entre Espanya i França: “Espanya va poder derrotar la banda terrorista per l’acció política, judicial, policial, a més de per la valentia dels espanyols i del poble basc”, però també perquè dos països van crear una estratègia i van treballar junts.
En aquest punt, ha al·ludit a les euroordres, “avui qüestionades amb el que ha passat amb casos com el de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont” però ha deixat clar que “la cooperació judicial és imprescindible i un dels valors d’Europa”.
Això sí, ha advertit que en el dia d’avui la “cooperació bilateral no és suficient” ja que els reptes com els econòmics, de justícia, de lliure circulació i amenaça terrorista, entre d’altres, “no poden tenir solució amb només dos països perquè afecten a tot el continent i la solució ha de respondre a una estructura continental, la Unió Europea”.
Valls ha incidit, després de recordar que l’inici del segle XXI ha estat condicionat “per la tragèdia” dels atemptats de Nova York, que estem en una etapa “complexa” i en la qual Europa ha d’exercir un “paper fonamental”.
Nacionalismes
D’altra banda, l’exprimer ministre gal ha afirmat que en el dia d’avui són molts els elements que estan en dubte a la UE, ja que “la integració no ha sigut completa, potser va ser massa ràpida pels països d’Europa oriental” a més que s’han escoltat veus crítiques.
“Les nostres democràcies s’han vist desbordades i han mostrat certa negació o mandra a l’hora de repensar el món”, ha valorat, insistint que cal “repensar el món i el projecte europeu. Hem de ser capaços d’oferir respostes clares a aquells que qüestionen el valor de la Unió”.
Així, ha advocat per una “gran aliança” a favor de la llibertat, de la democràcia i del progrés econòmic i social i basada en el respecte de les persones i interessos estratègics, que “urgeix determinar”. Segons el seu parer, la crítica a la UE és preocupant perquè “els postulats que els moviments contraris posen sobre la taula van contra els valors, les institucions i també de les persones”.
“La democràcia en el seu sentit més ampli és avui en perill”, ha advertit, lamentat l’auge de moviments totalitaris i contraris a la integració, ja quel’escenari és “complex” i la situació, “greu”.
Immigració
D’altra banda, ha advertit que els problemes d’immigració d’avui “no són res respecte als que podem conèixer demà”, afegint que el repte més important per a Europa és l’Àfrica, apostant perquè “Barcelona pot ser una plataforma del diàleg entre nord i sud del Mediterrani”, ja que ha de ser “la capital del Sud d’Europa”.
Així mateix, ha afirmat que no es pot parlar d’aquest problema amb “eslògans o gestos”, afegint que entre altres restes hi ha com la UE protegeix les seves fronteres i ajuda els països de primera fila, des d’Espanya a Grècia, i un pla d’inversió important respecte a l’Àfrica i comptant-hi.
Espanya
D’altra banda, s’ha centrat en Espanya, que és “una democràcia que ha apostat per Europa” i ha dit que “viu els seus millors anys, des de fa dos o tres segles, els seus 40 anys més pròspers”, assegurant que “probablement, Catalunya i Barcelona són dos dels llocs que més se n’han beneficiat”.
Notícies relacionadesHa afirmat també que “potser” el que li falta a Espanya és “un patriotisme”, explicant que coneix la història del país, però “l’amor del seu país, dels seus, aquest relat per a Espanya s’ha de defensar”. “Cal apostar per la unitat del país amb la seva cultura, les seves autonomies, els seus idiomes... És una força que no ha de ser una fractura”, ha dit, advocant per “conjugar el patriotisme a cada país amb l’amor a Europa”, la qual cosa ha considerat “la resposta més bonica contra el populisme”.
“Ningú pot negar els canvis que s’han produït amb la influència d’Europa”, ha assegurant, tot i que “el projecte corre un seriós perill”. “El gran debat enfronta les democràcies contra els populismes o democratures, que estan abandonant els valors de la democràcia”. Finalment, Valls ha opinat que els debats polítics que hi ha a tot el món “són bastant mediocres”.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Conflicte Una manifestació a Mataró acaba amb salutacions feixistes
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Pòdcast | Mamarazzis Pep Guardiola i Cristina Serra, separats i sense reconciliació a la vista
- Com a projecte llei El Parlament avala la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes i els canvis en l’impost de transmissions patrimonials
- En una interlocutòria El Suprem rebutja indultar per segona vegada els condemnats del procés als quals rebutja aplicar l’amnistia
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones