L'Onze de Setembre

La Diada dels presos

Torra crida a la resistència i a fer "república" mentre l'oposició, el PSC inclòs, evita els actes institucionals

Els empresonats i fugits pel referèndum de l'1-O, protagonistes de la mobilització independentista

zentauroepp44982824 barcelona 10 09 2018 pol tica quim torra ofrena floral al f180910213535 / FERRAN NADEU

zentauroepp44982824 barcelona 10 09 2018 pol tica  quim torra ofrena floral al f180910213535
zentauroepp44984119 torra torxes180910205835

/

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Els independentistes presos i autoexiliats a l’estranger, la divergència en el sobiranisme i la divisió més clara que mai entre els independentistes i els que no ho són. Aquestes són tres les característiques que marquen la Diada del 2018, a la qual es podria afegir una situació de letargia a l’acció governamental i legislativa, en un context de no pocs desafiaments socials, laborals i convivencials. Amb tot, i segons les dades de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), aquest dimarts la manifestació independentista omplirà l’avinguda Diagonal de Barcelona, després de les insistents crides a la participació per part dels empresonats.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va dedicar el seu missatge institucional de la Diada als presos amb una èpica a la resistència i una promesa genèrica, la de "fer efectiva la república". De nou va evitar concretar com, més enllà de les picades d’ullet a la seva principal proposta de mobilització, llançada la setmana passada: la marxa pels drets civils, socials i nacionals. I també va brandir una altra vegada la bandera del diàleg, amb una nova invitació al Govern del PSOE, amb el qual per cert la comunicació és ara com ara fluida per desencallar assumptes tan essencials com les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies de l’anterior Executiu del PP.

La part i el tot

Un discurs, el de Torra, en el marc dels actes organitzats pel Parlament i el Govern. Una marxa des de la Cambra catalana fins a la plaça de Sant Jaume -amb interpretacions musicals i lectura de textos- passant pel Born, dedicada per complet als presos. Tant va ser així que aquesta vegada no només Ciutadans i el PP es van esborrar de l’acte institucional de la Diada, sinó que també el PSC va decidir no acudir perquè considera que es tracta d’una commemoració que no abraça a tota la societat catalana, sinó només a una part, mitjançant una "apropiació indeguda" i un "segrest" del’Onze de Setembre. El partit taronja, que sempre ha eludit participar en aquests actes, creu que la jornada "desuneix" i ha convocat un acte aquest dimarts amb els seus líders a la plaça del Rei de Barcelona.

L’únic acte de la Diada que sí que va comptar amb el PSC i els 'comuns' ha sigut l’entrega de la Medalla d’Honor del Parlament a l’associació de mestres Rosa Sensat. Allà sí que hi va haver, per exemple, l’expresident José Montilla. Però també allà, el president Torra en el seu discurs va portar a col·lació el conflicte sobiranista, recordant l’exconsellerad’Ensenyament Clara Ponsatí. "A tu i a tots els presos polítics i exiliats, us volem a casa", va proclamar.

Notícies relacionades

La part i el tot, aquest continua sent un debat de fons. Torra, en totes les entrevistes concedides en una setmana, ha vist com se li qüestionava que existeixi una majoria suficient per fer efectiva la independència de Catalunya. Ell sosté que sí, i per això assevera que el seu pla segueix endavant. Un pla que passa també per l’anomenat Consell de la República, l’organisme de difusió internacional de l’independentisme que tindrà seu a Waterloo i dirigirà l’expresident Carles Puigdemont. En una entrevista a 'El Temps', Torra promet posar en marxa aquest òrgan abans de l’1 d’octubre.

La divergència independentista

Malgrat que tots els missatges de l’independentisme, en la vigília de la Diada, es van centrar a homenatjar els presos i els desplaçats a l’estranger, per les escletxes d’aquests discursos animant la mobilització continua colant-se la divergència. Valguin dos exemples: mentre l’exvicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a TV-3 va reclamar no anar a la independència mitjançant "dreceres", "tenir el coratge de parlar en plata" i "admetre on som i no on ens agradaria estar per construir de nou aprenent dels errors comesos"; la líder de l’ANC, Elisenda Paluzie, a Catalunya Ràdio, seguia reivindicant el camí de la unilateralitat, perquè és "l’única via possible, malgrat que sigui difícil".