MISSATGE INSTITUCIONAL PER LA DIADA

Torra crida a «un combat democràtic i pacífic» per la república

El president dedica la Diada als presos i combina l'autoafirmació amb la voluntat de diàleg

«Cada vegada que hem caigut, ens hem tornat a aixecar», reivindica després de negar la fractura social

lainz44982110 el president torra durant el missatge institucional amb moti180910183917

lainz44982110 el president torra durant el missatge institucional amb moti180910183917 / Jordi Bedmar Pascual

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Autoafirmació, èpica i voluntat de diàleg han sigut els ingredients del missatge institucional del president de la Generalitat, Quim Torra, amb motiu de la Diada. Un discurs dedicat en bona mesura als presos independentistes, i en el qual Torra reivindica el compromís del seu Govern de «fer efectiva la república», tot i que continua sense aclarir quina serà la ruta, més enllà de llançar una nova picada d’ullet a la marxa pels drets civils, socials i nacionals que va proposar la setmana passada, i de combinar la resistència i el sobiranisme amb la bandera «del diàleg, de la pau i de la paraula».

El president ha citat en dues ocasions els polítics presos i els desplaçats a l’estranger, a qui dedica la mobilització d’aquesta Diada: «El nostre Govern s’ha compromès a fer efectiva la república, una república compartida que ha de ser de tots els catalans. Ho farem per tots els presos polítics i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya i per haver donat la paraula al poble en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de l’any passat». En el missatge, Torra va evitar qualsevol referència a l’oferta que va llançar fa una setmana d’intercanviar aquest referèndum independentista per un referèndum acordat amb l’Estat i reconegut internacionalment.

Torra ha remarcat que dedica la Diada «a la llibertat», i ha intentat rebatre la tesi –plantejada, entre d’altres, pel president del Govern, Pedro Sánchez– de la fractura en la societat catalana com a conseqüència del procés independentista. «La llibertat no fractura mai, el que fractura és la seva absència», ha asseverat.

Èpica històrica

Notícies relacionades

Bona part de la intervenció del president a TV-3 l’ha dedicat a repassar els fets històrics del 1713, quan en la Junta de Braços es va determinar per majoria mantenir la resistència contra el rei Felip V. Un repàs històric que serveix a Torra per defensar –com és tradicional en discursos com el de la Diada– l’èpica sobiranista: «La història ens explica que cada vegada que hem caigut, ens hem tornat a aixecar i ens hem tornat a posar en marxa, i ara ho fem en un combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals".

El cap del Govern defineix la situació actual com de «cruïlla històrica, com fa 300 anys». I rebla: «Hem de decidir si en vista de les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformem o resistim i avancem.» Després d’obviar referències a la gestió governamental, més enllà d’una breu pinzellada a favor «del benestar, la justícia, el progrés, la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats», Torra conclou el missatge institucional «amb tota l’esperança i també amb tot el coratge pels dies que vindran», abans de proclamar: "¡Visca Catalunya lliure!".