Anticorrupció eximeix el rei emèrit de les converses de Corinna

Considera que quan es van produir els fets era inviolable perquè encara estava en actiu, i que es tracta d'indicis "febles" contra ell

Demana al jutge que arxivi la peça 'Carol' i anuncia una eventual querella per corrupció en transaccions internacionals i suborn

ST PETERSBURG, RUSSIA - NOVEMBER 17, 2017: German Princess, philanthropist Corinna zu Sayn-Wittgenstein at a meeting of the Mariinsky Theatre’s Board of Trustees in the new stage building of the Mariinsky Theatre. Mikhail Metzel/TASS (Photo by Mikhail MetzelTASS via Getty Images)

ST PETERSBURG, RUSSIA - NOVEMBER 17, 2017: German Princess, philanthropist Corinna zu Sayn-Wittgenstein at a meeting of the Mariinsky Theatre’s Board of Trustees in the new stage building of the Mariinsky Theatre. Mikhail Metzel/TASS (Photo by Mikhail MetzelTASS via Getty Images) / Mikhail Metzel (TASS)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea que arxivi la peça Carol oberta dins del ‘cas Tàndem’,peça Carolen el qual s’investiguen les clavegueres policials, sense perjudici que presenti una nova querella per investigar els delictes de corrupció en transaccions financeres internacionals i suborn, que es podrien contenir en les paraules de la que va ser amiga del rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenstein amb l’excomissari José Manuel Villarejo.

Però més enllà del procediment judicial, l’escrit deixa una cosa clara: eximeix el rei Joan Carles de qualsevol responsabilitat penal per dues raons fonamentals. Una és que la conversa en qüestió i, per tant, els fets que hi són relatats, són anteriors a l’abdicació del monarca, efectiva el 18 de juny, però anunciada el dia 2.

A més, considera que les paraules de Corinna, més extenses del publicat pels mitjans al juliol, no deixen de ser indicis "extraordinàriament febles" i insuficients per investigar-lo. Anticorrupció diferencia entre l’atribuït al rei Joan Carles (el terreny que el Rei hauria posat a nom d’ella al Marroc, no perquè l’"estimi molt", sinó per la seva condició de resident a Mònaco, el pagament de comissions i comptes bancaris a Suïssa amb noms suposats) de l’encàrrec la qual cosa l’empresària alemanya anava a fer a Villareja.

Inviolabilitat del cap de l’Estat

Quant al terreny, la fiscalia afirma que "no resulta susceptible d’investigació en seu penal", perquè no hi ha elements de què inferir que es tracta d’un terreny procedent d’una activitat il·lícita, ni que es posessin al seu nom per evitar declarar-les. "Les dades, més enllà de la seva possible transcendència tributària, no són suficients per iniciar una investigació penal que tindria naturalesa prospectiva i que remet a dates en les quals el llavors rei Joan Carles gaudia de la inviolabilitat del cap de l’Estat". 

Sobre els comptes suïssos, a nom d’un parent del Rei, que li paga determinades despeses, o altres d’obertes amb nom fals que li hauria proporcionat el director del CNI, la fiscalia afirma que “al·ludeixen a una possible qüestió fiscal, delicte pel qual les autoritats suïsses no responen als requeriments”. A més, al desconèixer-se més dades es tractaria d’una ‘fishing expedition’ qualsevol indagació sobre això.

I respecte a les presumptes comissions pagades per empreses espanyoles pel tren d’alta velocitat a l’Aràbia Saudita, en les quals Corinna diu que assolirien els 80 milions, que s’haurien entregat a la dona d’un empresari saudita per donar a un altre empresari, que, al seu torn, li hauria donat tot o part al Rei, el ministeri públic sosté que els indicis contra aquest són "extraordinàriament febles", perquè la princesa no va participar en els pagaments ni explica com sap el que manifesta. El 2011 també era inviolable.

Corrupció en les transaccions comercials

Un cop descartada la responsabilitat penal de l’anterior rei, Anticorrupció anuncia que es pot iniciar una nova investigació, independent de l’operació Tàndem, pels delictes de corrupció en les transaccions econòmiques internacionals i de suborn, presumptament comesos per ciutadans espanyols i estrangers fora d’Espanya. 

Afirma que els convenis internacionals obliguen Espanya a investigar el suborn internacional, fet que justificaria una querella d’Anticorrupció, i realitzarà una valoració prèvia sobre la competència espanyola per investigar el que ha passat. 

Notícies relacionades

Afegeix que la gravació intervinguda en l’operació Tàndem i la resta de documentació intervinguda també s’ha de prendre en consideració, perquè reflecteixen conductes de Villarejo que coincideixen amb les investigades ja a l’Audiència Nacional. Es refereix a la petició d’ajuda que Corinna fa a l’excomissari sobre un polític britànic pels seus problemes tributaris a Espanya per una finca familiar.

Segons l’escrit, es podria tractar d’una mera petició d’assessorament a les societats del grup de Villarejo o de, fins i tot, un suborn pagat a funcionaris constitutiu d’un delicte contra l’Administració pública que també requereix querella del fiscal per a la seva investigació.