JUNTA DE SEGURETAT DE CATALUNYA

Els Mossos entraran d'aquí a un mes a l'òrgan de coordinació antiterrorista

La Generalitat reclama a l'Estat 1.500 places de mossos per als pròxims dos anys

20180906 epress los-mossos-se-integrarn-en-el-centro-contra-el-terrorismo-citco / periodico

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La Junta de Seguretat de Catalunya ha donat via lliure a una històrica reivindicació de la Generalitat: l’ingrés dels Mossos d’Esquadra de manera permanent al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), l’òrgan estatal de coordinació antiterrorista. Fonts de les dues administracions han assegurat que l’esperat acord es farà efectiu "abans de 30 dies".

Aquesta decisió implicarà que la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos compartiran entre ells informació sobre els casos en els quals treballen, i que la policia autonòmica rebrà també els avisos que arriben al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), present al CITCO, procedents dels serveis d’intel·ligència internacionals.

En la reunió de la junta de seguretat de l’any passat es va aprovar la incorporació dels Mossos al CITCO, però els frecs policials després dels atemptats del 17-A i el referèndum unilateral de l’1-O van malmetre un pacte desencallat aquest dijous al Palau de la Generalitat.

Petició d’efectius

D’altra banda, el Govern ha sol·licitat al Ministeri de l’Interior la convocatòria de 1.500 places d’agents dels Mossos d’Esquadra per aturar l’apressant falta d’efectius que pateix el cos català. La petició catalana és de 750 agents per al 2019 (que s’integrarien el 2020) i 750 més per al 2020 (que s’integrarien el 2021).

Segons els càlculs de la conselleria, aquests 1.500 agents, sumats als 500 que aquesta setmana han arribat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), permetran reposar els 2.000 que s’han perdut els últims anys per baixes mèdiques, jubilacions, segones activitats, defuncions o salts a altres policies locals.

Notícies relacionades

Fonts del ministeri han matisat que aquesta petició ha sigut rebuda per la junta i que ara serà degudament traslladada al Consell de Ministres, ja que es tracta d’una decisió que “supera” el ministeri. Els Mossos d’Esquadra estan inclosos en una partida pressupostària estatal i, per això, la decisió de convocar places noves ha d’acordar-la també el Govern central.

Tal com va avançar EL PERIÓDICO, la falta d’agents està portant al límit els Mossos d’Esquadra. Una situació que té un impacte directe en la seguretat dels ciutadans.