Torra: «O llibertat o llibertat»

El president proposa una marxa pels drets civils, socials i nacionals

Ofereix negociació però a Sánchez que no acceptarà menys que un referèndum pactat

torra-3 / periodico

4
Es llegeix en minuts
fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat el concepte “o llibertat o llibertat” per fer possible el mandat de l’1-O. Per a això, en una conferència titulada ‘El nostre moment’, al Teatre Nacional de Catalunya, Torra ha proposat unir l’independentisme amb les mobilitzacions del 3 d’octubre, que van anar més enllà dels marges independentistes, i ha reclamat unitat. Per a això ha proposat iniciar demà mateix una “marxa pels drets civils, socials i nacionals en defensa de la repúblcia catalana”. I ha advertit que no acceptarà una sentència condemnatòria als processats per l’1-O i es posarà al servei del Parlament per prendre una decisió si és així. Torra, en una part de la seva intervenció en castellà, ha apostat pel diàleg amb l’Estat i ha demanat a la resta d’Espanya que s’uneixi a la marxa pels drets civils.

“Proposo que siguem capaços de superar la dinàmica d’apoderament popular i democràtic de l’1-O i sumar forces amb què el 3-O van sortir al carrer en defensa de les llibertats i contra la repressió, tots junts, els de l’1-O i el 3-O compartim els mateixos valors republicans”. “Ens toca encarar –ha afegit– els mesos i setmanes que venen amb el compromís d’esperança col·lectiu per assolir l’objectiu d’acció lliure i sobirana, només ens devem al poble”.

Diàleg

Torra ha fet una crida “solemne” al Govern del PSOE: “Faig una crida solemne al Govern de l’Estat a la negociació de bona fe; asseguem-nos i negociem sempre amb la pau i i la democràcia com a principi: canviar un camí de repressió per un de diàleg i negociació”. Això sí, amb una advertència: “Diàleg i negociació perquè el Govern aprofiti l’oportunitat de convocar de manera acordada un referèndum d’autodeterminació que ens comprometi a tots a acceptar els resultats, però no acceptaré menys que això perquè tenim els mateixos drets que escocesos i quebequesos per decidir el nostre futur”. Sobre això ha qualificat d’“interessant” la proposta de Sánchez d’un referèndum sobre un nou Estatut, perquè es reconeix la crisi institucional existent, si bé “el debat a la societat catalana no és sobre un Estatut, el mandat de l’1-O és vigent i treballem per fer-lo efectiu, tan sols un referèndum d’autodeterminació, acordat, vinculant i reconegut internacionalment pot renovar aquell mandat”.

“Per tot això demanem diàleg i sobre tot negociació per trobar bilateralment una solució política al gravíssim conflicte polític entre Espanya i Catalunya, conflicte que beu en la profunda crisi constitucional de l’Estado, que no es resoldrà fins que el poble espanyol s’apoderi de la seva sobirania”, ha descrit. “Escoltarem tothom però no renunciarem mai al nostre dret a l’autodeterminació”.

En castellà, Torra ha ofert: “Mai el poble de Catalunay s’apartarà de la via democràtica, pacífica i el respecte al dret d’autodeterminació dels pobles i els drets civils de tots els ciutadans, oferim sempre, i ho farem, diàleg i negociació, per si volen parar els abusos, alliberar els presos, acceptar el retorn dels exiliats i es vol fer efectiu el dret d’autodeterminació del poble, aquí som i serem sempre, com va dir el president Kennedy: que mai negociem per por però mai tinguem por de negociar”.

No acatar la sentència

“no puc acceptar cap sentència que no sigui la lliure absolució”, ha proclamat sobre el judici de l’1-O. “En cas contrari, estudiaré la decisió a prendre i em posaré a disposició del poble a través dels representants legítims del Parlament, serà comunicada als representants catalans al Congrés i al Senat i del Parlament europeu perquè actuïn amb fidelitat al poble de Catalunya”

Mesures socials

Torra ha parlat de cohesió social vinculada a la sobirania. I ha anunciat que en el debat de política general a l’octubre presentarà l’estat i pla d’execució de totes les mesures socials suspeses pel Tribunal Constitucional per fer-ne efectiu el contingut. És el cas entre altres de la llei de vivenda i pobresa energètica. Un total de 14 lleis suspeses “que ens comprometem a fer efectives”.

Procés constituent i projecció

El president ha proposat iniciar “la primera fase cap al procés constituent fruit de grans consensos, apel·lo al 80% que creu en el referèndum i rebutja la repressió i la monarquia”. Per això ha proposat “crear un fòrum cívic social i constituent amb la màxima participació social”. Ha apel·lat a tres eixos d’actuació en els propers mesos: mobilització al carrer, institucions al servei de la república i màxima projecció internacional.

Resposta a Sánchez

Torra ha partit d’un plantejament: “El nostre punt de partida és el referèndum de l’1 d’octubre, la mobilització del 3 d’octubre i la declaració d’independència del 27 d’octubre, aquest és el nostre punt de partida”, ha subratllat a l’inici de la seva intervenció.

Independentisme i majoria social

Notícies relacionades

Referèndum antirrepressió i republicanisme són tres consensos, segons Torra, que marquen la societat catalana actual. I és que el president ha assegurat que “l’independentisme té la majoria social darrere” perquè disposa de majoria absoluta al Parlament.

La “causa general” de l’Estat

Torra ha reivindicat el referèndum de l’1-O davant la violència estatal. “La violència d’estat ha enterrat els drets civils i les llibertats fundamentals, que teòricament la Constitució ens havia de preservar”, ha denunciat, i ha afegit que ara estan ja “les cartes sobre la taula”. “Sabem on està disposat a arribar l’Estat quan emprenem el camí radicalment pacífic i democràtic de l’autodeterminació”. Arran d’això, ha plantejat, citant Pompeu Fabra: “Només tindrem el que nosaltres sapiguem guanyar”. En aquest sentit ha denunciat la vulneració dels drets humans fonamentals. En la seva denúncia, el president ha descrit una “gran causa general contra els drets civils i nacionals que el Govern ha instruït i manté”.