RÈGIM DISCIPLINARI

Defensa investiga un cap per firmar un manifest que titllava Franco de «genocida»

Els militars en actiu i els reservistes no poden expressar opinions polítiques

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455 / AFP

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Defensa ha obert una informació reservada sobre el cap de l’Exèrcit de Terra Marco Santos Soto per firmar un manifest en el qual es titlla de “genocida” al general Francisco Franco, en resposta a l’escrit impulsat per militars retirats que exalta la figura del dictador.

Segons han informat Europa Press fonts de Defensa, el ministeri, que ja va obrir una investigació sobre cinc reservistes que van subscriure el document en recolzament a Franco, actuarà “igual” en el cas d’aquest cap. 

No obstant, aquestes fonts han precisat que com que el cap està actualment en actiu, el procediment serà “diferent”. D’aquesta manera, en lloc d’obrir el procediment la mateixa ministra del ram,Margarita Robles, ho farà el superior directe del militar, qui haurà de nomenar un instructor per a la informació reservada (en el cas dels reservistes, va ser Robles qui va designar el tinent generalMiguel Ángel Villarroyaper a la instrucció).

El retirat capità de barco de l’Armada Arturo Maira, portaveu dels “militars democràtics i antifeixistes” signants del manifest que titlla de “genocida” el dictador, considera que el Ministeri de Defensa està “profundament equivocat” per obrir una investigació sobre el cap Santos. En declaracions a Europa Press, ha assegurat no tenir constància de l’obertura d’una investigació sobre el cap, més enllà del que ha llegit als mitjans, però ha advertit que qualsevol “càstig” per “defensar la democràcia i anar contra el franquisme” demostrarà que Espanya “no és un país democràtic”. 

Notícies relacionades

L’escrit, impulsat entre altres per Maira i al qual s’han adherit entre d’altres el ex-JEMAD Julio Rodríguez, va néixer en resposta al manifest promogut per un grup de militars retirats que exalta Franco. El seu portaveu creu que s’ha de distingir entre un manifest que “posa una línia vermella al poble espanyol, com és el no exhumar les restes de Franco” –Defensa investiga cinc reservistes adherits al mateix– i un altre que “defensa la democràcia”.

Els militars en actiu i els reservistes no poden expressar opinions polítiques, al contrari que els militars retirats per complet, motiu pel qual Defensa no investigarà la resta dels professionals castrenses que han recolzat un o l’altre manifest. Entre els que van demanar respecte pel “militar Franco” hi ha l’ex cap de l’Estat Major de l’Exèrcit, Luis Alejandre, i l’ex cap de l’Exèrcit de l’Aire, Eduardo González-Gallarza