INVESTIGACIÓ

Defensa cita a declarar els cinc militars en la reserva que van firmar el manifest de recolzament a Franco

El ministeri està revisant si entre els signants hi ha més persones amb relació professional amb l'Estat

zentauroepp8660957 i cult francisco franco  del libro a golpe de sable de gabri180705140730

zentauroepp8660957 i cult francisco franco del libro a golpe de sable de gabri180705140730

3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’instructor designat pelMinisteri de Defensa per investigar l’escrit de cinc militars en la reserva en defensa del dictador Francisco Franco, el tinent general Miguel Ángel Villarroya, ha citat a declarar els implicats perquè donin les explicacions corresponents abans d’adoptar possibles decisions disciplinàries.

És la primera acció que fa després que Defensa obrís un expedient als cinc reservistes, segons ha informat el Govern en un comunicat. “L’instructor els cridarà a declarar per veure si es ratifiquen o no en el contingut de l’escrit; després, s’elevarà a la ministra de Defensa, Margarita Robles, la proposta de resolució oportuna”, ha anunciat l’Executiu.

El ministeri també està revisant si entre els signants hi ha més persones que tinguin vinculacions professionals amb Defensa i també s’estan fent comprovacions entre les persones que s’estan afegint al manifest.

Defensa dels valors constitucionals

El cap de setmana passat, el ministeri va comunicar que ha obert un expedient als cinc militars en la reserva i amb vinculació professional amb l’Administració que a finals de juliol van firmar un manifest amb més d’un centenar de persones exaltant la figura de Franco.

Defensa es va mostrar taxativa i va assegurar que no consentirà que es sembri “el més mínim dubte” respecte la defensa delsvalors constitucionals.

L’escrit en qüestió està firmat per 181 militars en la reserva i recorda Franco com un “militar exemplar per a tots els soldats”. Entre els signants hi figuren condemnats pel 23-F (Pardo Zancada, que continua firmant com a militar malgrat haver sigut expulsat de l’Exèrcit, i el comandant Javier Dusmet) i militars com els generals Alberto Asarta, excap de la missió de l’ONU al Líban; Emilio Pérez Alamán, excap del Comandament Militar de les Canàries; o Juan Aparicio Hernández Lastras, excap del Comandament de Personal de l’Exèrcit.

La declaració es va publicar al web del’Associació de Militars Espanyols com a conseqüència del que consideren “permanents atacs a la persona del general Franco des de la seva mort”. Els militars van denunciar, així mateix, que l’esquerra política i els mitjans afins han desencadenat “una campanya sense mesura i difícilment comprensible” tret de l’esperit “visceral de revenja” per esborrar “mig segle d’història”.

Entre les reivindicacions principals hi havia la de deixar de banda la “perversa pretensió” d’exhumar les restes de Franco, que el Govern de Pedro Sánchez té previst blindar aquest divendres amb un decret llei, i la transformació del Valle de los Caídos, que qualifiquen de “símbol de la reconciliació”.

Rebuig “total”

D’altra banda, un grup de militars en actiu, retirats i familiars de professionals castrenses han expressat el “rebuig total” del manifest a favor del dictador. “El general Franco no mereix respecte ni cap desgreuge, sinó la nostra repulsa més absoluta per haver encapçalat un cop d’Estat sagnant i genocida contra la legal i legítima Segona República espanyola, la ferotge guerra civil posterior i una dictadura opressiva i inclement durant gairebé 40 anys”, assenyalen en una declaració una vintena de signants, publicada per ‘eldiario.es’.

Entre els que s’han adherit a aquesta manifestació hi ha l’exJemad, diputat de Podem i general d’Aire Julio Rodríguez; els capitans de barco de l’Armada Arturo Maira Rodríguez, Manuel Ruiz Robles, Jaime Pablo Aguado Gómez, Manuel Pardo de Donlebún; i el capità de fragata de l’Armada Antonio Maira Rodríguez, entre d’altres.

Supeditats a la sobirania nacional

Notícies relacionades

Els militars responen als signants del manifest en defensa del dictador que alguns són “funcionaris servidors de l’Estat” i que no tenen “cap dret a pressionar com a col·lectiu a l’Estat democràtic”. “No som portadors d’una moral superior, ni sostenim cap sagrada herència històrica. Ens devem simplement a la sobirania nacional que resideix al poble espanyol”, conclou aquesta declaració.

Des de l’Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) s’ha proposat l’expulsió de la Reial i Militar Ordre de Sant Hermenegild –la màxima distinció castrense– dels militars retirats que “enalteixin o recolzin la dictadura o el dictador”.