MEMÒRIA HISTÒRICA

El PP i Cs es mobilitzen contra el decret que exhumarà Franco

Els populars anuncien un recurs en el Constitucional i Rivera acusa Sánchez d'avivar «batalles fratricides»

Els socialistes tenen assegurat el vistiplau del Congrés a la iniciativa, que s'aprovarà aquest divendres

zentauroepp44737710 madrid  21 08 2018  valle de los caicos   foto  jos  luis ro180822142318

zentauroepp44737710 madrid 21 08 2018 valle de los caicos foto jos luis ro180822142318 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, que serà aprovada pel Govern aquest divendres, ja té el centredreta en contra. Ni el PP ni Ciutadans pensen recolzar la iniciativa socialista. Els dos partits van criticar aquest dimecres la decisió de l’Executiu. No tant pel trasllat del cadàver del dictador, tot i que també, com per la via escollida per Pedro Sánchez: un decret llei, instrument que requereix “extraordinària i urgent necessitat” perquè es posi en marxa. Ni els conservadors ni els taronges consideren que el trasllat del general colpista sigui urgent i tots dos es van mobilitzar contra l’exhumació. Sobretot els primers, que van anunciar un recurs al Tribunal Constitucional.

Tot i així, el Govern té assegurada la convalidació del decret al Congrés, que previsiblement tindrà lloc al setembre. Ciutadans s’hi abstindrà. El PP encara no ha aclarit si hi votarà en contra. Units Podem recolzarà la mesura i la resta d’aliats de Sánchez en la moció de censura que el va portar a la Moncloa basculen entre el suport i l’abstenció.  

El decret podria no fer menció al dictador, limitant-se a assenyalar que no pot estar enterrat al Valle qui no va morir a la guerra civil

Tot i que l’Executiu guarda silenci sobre la fórmula triada per a la sortida de les restes de Franco, més enllà que es tractarà d’una petita modificació de la llei de memòria històrica, fonts de la Moncloa assenyalen que el decret podria no esmentar el dictador. La reforma, expliquen, consistiria en una ampliació de l’article 16 d’aquesta norma, on es regula el Valle de los Caídos, que diria que no poden ser allà enterrats els qui no van morir a la guerra civil ni van ser posteriorment represaliats.

Franco, a diferència de José Antonio Primo de Rivera (fundador de Falange) i uns altres 33.833 combatents de la contesa en els dos bàndols que també estan enterrats al recinte, no compleix cap d’aquests requisits. Va morir el 1975, de forma natural, octogenari i conservant la Direcció de l’Estat. La seva figura va ser defensada fa 20 dies per diversos militars en la reserva, en un manifest que titllava el trasllat del seu cadàver de “perversa pretensió”, motiu pel qualel Ministeri de Defensa ha obert una investigació.

Una Transició intocable

Sense defensar Franco, el PP va deixar clar la seva oposició a la iniciativa. La tomba del dictador, segons el seu parer, s’ha de quedar on és, a la basílica del Valle de los Caídos. “¿Es creu [Sánchez] amb més legitimitat per prendre decisions que les que van prendre [Manuel] Fraga, [Adolfo] Suárez i [Santiago] Carrillo en el seu moment, creant pau, concòrdia i generant una Transició exemplar a tot Europa?”, es va preguntar el secretari general dels conservadors, Teodoro García. El PP, va anunciar García a Efe, recorrerà davant del Constitucional la mesura de l’Executiu. “No compartim la urgència d’una cosa que va passar fa 40 anys”, va explicar el número dos del partit.

Els magistrats de l’alt tribunal podrien considerar, arribat el cas, que l’ús del decret llei no està aquí justificat, rebutjant els arguments dels socialistes. L’Executiu basa la urgència en dues raons. La proposició no de llei que el Congrés va aprovar fa més d’un any, instant el Govern de Mariano Rajoy a desenterrar el dictador, una iniciativa que va comptar amb 198 vots a favor (inclosos els de Ciutadans) i les 140 abstencions del PP i ERC, per motius contraris. I les reiterades reclamacions que diversos organismes internacionals han traslladat a Espanya perquè exhumi les restes de Franco.

Els taronja també van arremetre contra la urgència al·legada per l’Executiu. Primer, el seu líder, Albert Rivera, va dir a Onda Cero que el seu partit no recolzaria l’exhumació. “Hi ha un intent de tornar a les batalles fratricides de rojos i blaus, que tant agraden al bipartidisme”, va assenyalar. Després, un portaveu de Ciutadans va aclarir que els seus 32 diputats s’abstindrien, al considerar que el Govern hauria de fer servir aquesta iniciativa per convertir el Valle de los Caídos en un centre de “reconciliació”. La transformació del recinte, expliquen fonts socialistes, vindrà després, en els propers mesos, probablement a través d’un projecte de llei que recuperarà una iniciativa del PSOE que defensa convertir-lo en un memorial de les víctimes de la guerra civil i la dictadura.

Notícies relacionades

“Cs no defrauda mai. Cada vegada que té l’oportunitat real de posicionar-se políticament ho fa més escorat a la dreta”, va dir a Almeria la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra. Rivera, va concloure Lastra, “fa molt que va perdre el centre i ara també ha perdut el nord”.

Els avantatges de l’instrument legal

L’ús del decret, un instrument a què Sánchez ha recorregut ja més vegades que Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero en el mateix període de temps, presenta dos avantatges per al Govern, que només compta amb el suport dels84 diputats del PSOE. D’una banda, al tractar-se d’una llei, impedeix que la família del dictador, contrària al trasllat del seu cos, pugui acudir als jutges. S’evita així que passi el mateix que amb el general colpista José Sanjurjo. Un tribunal de Pamplona va ordenar a començaments de juliol la devolució de les seves restes a la cripta on estava enterrat. Per una altra, el decret funciona en la manera de tot o res. Al no permetre esmenes, l’oposició només pot recolzar-lo, rebutjar-lo o abstenir-se.